Bolen30 Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Zyłem w przekonaniu ze sliz ma wysokie wymagania i jest bardzo podobny jak ten tylko bez plamek.Kiedys u mnie w rzece gdy byłem dzieckiem było ich bardzo duzo i strzebli potokowej.Lecz z czasem znikły teraz strzeble sa ale sporadycznie a tamta rybka była jasno szara bez plam i przyklejona do podłoza ,lecz juz dawno jej niewidziałem niestety.Bardzo mozliwe ze pewnie juz jej populacja sie nieodrodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2021 kozy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Budowa ciała i zachowaniem pewnie i mogły to byc kozy ale ich szata była ciut inna niz w wikeopedi pewnie z racji przebywania w innych warunkach podłoza itp.I naprwno woda była wtedy czysta bo wtedy były.Teraz juz nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwit59KG6aPwAhVus4sKHVFQBZ0QFjACegQIDhAD&url=https%3A%2F%2Fwww.medianauka.pl%2Fsliz-pospolity&usg=AOvVaw2pJ_fs7YLQ807xe0bkUUjzNa 100% śliz. Kózka jest mniejszą rybką (widywałem ślizy ok. 15 cm długości) i ma bardziej regularne plamki na bokach i grzbiecie. Uważam, że śliz raczej unika zanieczyszczone rzeczki. Lubi te z chłodną i dobrze natlenioną woda. W rzeczkach Lubelszczyzny Sławku występuje tam, gdzie żyją pstrągi i w tych, gdzie woda czysta i chłodna. Kozy łapaliśmy kiedyś w Świdrze, przestraszone szybko zagrzebywały się w piasku. Żyją też w jeziorach, np. w jeziorze Kierskim w Poznaniu było ich kiedyś dużo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Tak to sliz z opisu ale ten kolor mnie ciekawi strasznie uwielbiały to przyssawanie sie do kamieni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 (edytowane) Jak się nie ma co się lubi ... To się pływa w tym co jest. A tak przy okazji. Czy możliwe jest, że trafiły do tego rowka z akwarium ? Ciekawe dlaczego nigdy w Jeziorce śliza nie zobaczylem ? Woda dla nich w Jeziorce o niebo lepsza. A może słabo patrzyłem ???? Tak czy inaczej minimum kilkanaście tych rybek tam pływa i na oko mają się dobrze. Edytowane 30 Kwietnia 2021 przez Sławek Nikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Z moich obserwacji wynika, że śliz jest rybą bardzo skrytą. Za moim domem rodzinnym płynęła nieduża rzeczka gdzie występowały powszechnie. Rzeczka wcale nie taka czysta bo śmieci z posesji (plus sporadyczne zrzuty szamba) było od groma, ale może woda faktycznie o dobrych parametrach (ogólnie) bo i raki się zdarzały. Ślizy łapaliśmy jako dzieciaki w rękę, na siatki z kawałka rajstopy czy też puszki i słoiki. Siedziały zwykle ukryte pod patykami i innymi zalegającymi na dnie przedmiotami. Trzeba je było najpierw delikatnie wypłoszyć patykiem. Uciekały charakterystycznymi zygzakowatymi skokami wzbijając obłoczki mułu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Oba gatunki (kózka i śliz) bywały hodowane w akwariach. Myślę, że jednak te ślizy żyją sobie w takich siurkach od wieków. Takim drobiazgiem nikt się nie interesował, więc spokojnie przetrwały. Woda w nich pewnie lepsza niż w Jeziorce. Chociaż nie można wykluczać, że i w w Jeziorce żyją, są jednak trudniejsze do zaobserwowania. Nie są zbyt ruchliwe, lubią chować się pod kamieniami, patykami, w miękkiej roślinności, no i odpowiednio do podłoża ubarwione. W Wielkopolsce żyją do dziś w małych dopływach Warty, czasami w towarzystwie głowacza białopłetwego, częściej ciernika, a kiedyś jeszcze potokowca. W okolicy Wadowic spotykałem je w tak małych strumyczkach, że tylko one, strzeble potokowe i małe pstrągi w nich mogły żyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Dodam jeszcze, że jak już wędkarsko byłem nieco bardziej ogarnięty (czyli jakoś >10 lat ) to łowiłem ślizy na wędkę. Patyk wierzbowy bądź leszczynowy itp, zwykła nitka krawiecka, haczyk wygięty z drucika pozbawionego izolacji i naostrzony na osęce do kosy, Żadnych spławików, obciążeń itp. Na przynętę kawałeczek czerwonego robaka bądź ochotka. Wypłaszało się delikwenta z kryjówki i podstawiało przynętę pod nos I brały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Z tym ubarwieniem to sie zgodze u mnie wygladały jak piaskowe rybki zlewajac sie z tłem Ale wtedy woda była duzo czystsza niz obecnie ,bo teraz znikły i ich niewidze.Cos im pewnie wtedy bardziej pasowało.Tak czy inaczej u ciebie fajnie ze sa w takim siurku jakiekolwiek rybki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOFIX99 Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 My tu gadu-gadu o kozach, ślizach a pogoda za oknem "miód-malina"."Grzech" było siedzieć w domu, no to się zawinąłem.???? Cisza, spokój, tylko my "dwa": No i na zakończenie "obchodu" taki jegomość się trafił: Fajnie tak "wyłączyć się " na parę godzin i podładować baterię . ???? 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Kto powiedział, że my w domu cały czas siedzimy ... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 3 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymonP Opublikowano 4 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 W końcu udało się wybrać na mały ciek, który nie dawał mi spokoju od lat. Jak się okazało niektóre dołki mają swoich kropkowanych lokatorów. 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 4 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 Widzę, że wody tyle samo co u mnie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOFIX99 Opublikowano 4 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 Widzę, że wody tyle samo co u mnie Ja wam chłopaki "pożyczę" parę wiader. Nie myślałem, że będzie tak dużo po deszczu. ???? Nooo, ale jak się przyjechało to trzeba było korzystać z pięknych widoków. ???? 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOFIX99 Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2021 Hejka.Woda trochę opadła to trzeba było wykorzystać wolną chwilę. Takie "spacerki" mają to COŚ w sobie. Nawet "odkurzyłem" kijek, bo dawno "nie wychodził" z domu. ???? 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 21 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2021 Maj jest chyba najlepszym okresem dla małych siurków. Wody jeszcze trochę jest, rybki już się ożywiły na dobre, robi się zielono, ptaszki śpiewają, czego chcieć więcej... Co prawda tegoroczna pogoda ma jakieś problemy sama ze sobą i to rozchwianie, czy wręcz schizofrenia jakowaś, nam także miesza szyki, ale po co narzekać. Jaki piękny świat! Czy maja wystarczy, żeby wszystkie moje ukochane maleństwa odwiedzić?Tym razem rybki naprawdę niewielkie, mimo cudownego ubarwienia darowałem im niepotrzebne sesje zdjęciowe. 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavel Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 (edytowane) Różne rzeki i jakże różnie choć równie pięknie ubarwione rybki Edytowane 26 Maja 2021 przez Pavel 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 Bardzo fajne rzeczki wynajdujesz. I rybne. Gratuluję pięknych kropasów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elendil Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 (edytowane) Gratulacje Paweł. Niezłą masz tą mapę na gugulach do wyszukiwania rzeczek z takimi kropaskami.I te wielkie czerwono-białe kropki u jednego z korpusów. Edytowane 26 Maja 2021 przez Elendil 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavel Opublikowano 27 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2021 Bardzo fajne rzeczki wynajdujesz. I rybne. Gratuluję pięknych kropasów.Dziękuję i vice versa ???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavel Opublikowano 27 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2021 Gratulacje Paweł. Niezłą masz tą mapę na gugulach do wyszukiwania rzeczek z takimi kropaskami.I te wielkie czerwono-białe kropki u jednego z korpusów.[/quote Nie ma się co ograniczać ???? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Arak Opublikowano 27 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2021 W pewnych kręgach mówią na takie kropkowańce "duńczyki" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 30 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 (edytowane) Edytowane 30 Maja 2021 przez Artech 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi