Skocz do zawartości
  • 0

czy ponton 360 pojdzie na 10hp w slizg

szpiegu

Pytanie

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A ja twierdzę, że z osobami o wadze po 100kg i jak mniemam 25-30kg sprzętu to wcale nie takie pewne, zależy od konstrukcji pontonu, rozłożenia ciężaru, fali itp. Może tak, ale szału nie będzie na pewno. Do tej wielkości pontonu i takiego obciążenia wg mnie (a pływam 12lat na pontonach 270-340 z silnikami 6-20HP) zalecałbym 15HP.

• 0

A właśnie że nie - już nie daje :D Od roku modelowego mojego DF9.9 jest 200ccm (208 czy jakoś tak) za to 39kg, a nie 50. Większość marek w latach 2005-2010 poszła w dwusetki i dziesiątki już nie są robione na blokach piątnastek, co miało miejsce do tej pory.

A przechodząc do meritum – ponton będzie się ślizgał, ale start będzie dość powolny. Pamiętaj o schemacie: gaz, dociążyć dziób, nabrać prędkości, odciążyć dziób. Prędkości nie będą oszałamiające: 25-28km/h to już będzie bardzo dobrze.

• 0

malo danych moze ale cos tam pisza

http://www.hondamarine.pl/download/bf10.pdf

krotka stopa, rozrusznik reczny

ps. patu musial bym wziasc mojego wiatraka i podpiac pod twoj ponton wtedy by bylo wiadomo co i jak

...to wpadaj w week.. będziemy z taśkiem szwendać się tu i tam <_<

• 0

Mi też się wydaje, że bez problemu powinien polecieć w ślizgu. Mój WildLake 360cm ze starym tohatsu 9.9km na pawęży i pokładem załadowanym na ponad 200kg wchodzi w ślizg po niedługiej chwili. Szału z prędkością nie ma ale do przemieszczania się między miejscówkami jest ok.

• 0

Mam takie pytanko jak wchodze w slizg to silnik mi przerywa bynajmniej mam takie wrazenie. Jak juz wejdzie w slizg to jest ok.

może nie przerywa tylko śruba kawituje, podobne wrażenie

Wlasnie to chyba bedzie to :D bo jak wolniej wchodze w slizg to nie ma tego efektu, jak szybko to wtedy cos przerywa.

CZy to prawda ze kawitacja moze uszkodzic srube ???

• 0

Tia Gumo... siadają kolana rurociągów (rentgen potrafił pokazywac prawie 50 % przecienienia),wywala gniazda zaworów i dławice,nie mowiąc o wrzerach na wewnetrznych kawitujących krawędziach wirników pomp. Wracając do tematu kawitującej śruby,założę się,że kolega posiada ponton pokroju BlueWind. Miałem okazję przypiąć swoją Jamkę do takiej konstrukcji. Organoleptycznie oki,ale własciwosci nautyczne marne. Sruba co chwilę wpadała w kawitację,najprawdopodobniej pawęż byla zle wyprofilowana i zwymiarowana (za krotka) do grubych tub pokładu

• 0

Taka mozliwosc istnieje, jezeli pawez nie jest dostosowana do kolumny to sruba zasysa wiecej babli pow. niz wody.

Bywaly tez przypadki potrzeby zmian trymu w silniku.

Po objawach szacuje, ze to jest normalna sytuacja...najpierw sruba musi podniesc ponton i wtedy tyra, jak podniesie plynie juz normalnie.

Zainteresowanych tematem kawitacji, z uwagi na rozleglosc, odsylam do pozycji Pompy (Tepniewski) B) . Wbrew pozorom to to samo bo w silniku mamy nie co innego jak wirnik pompy (śmigłowej).

Gumo

• 0

hmmm ujme to tak ze

-w tej pozycji co jest czyli na pozycji 2, jest chyba ok ( oprócz efektu kawitacji),

- w pozycji 1 jest jeszcze lepiej ale silnik tak wode wyrzuca ze chalpie mi woda na pawez a z pawezy do pontonu,

- w pozycji nr 3 niewielka jest roznica miedzy pozycja nr 2

- pozycji nr 4 nie testowałem

Ogolenie rzecz biorac ponton zawsze weszedł w slizg roznica była jedynie do jakiej wysokosci podnosił sie przód pontonu przed wejsciem w slizg.

Jaka jest zasada ustawiania trymu ?? Przód ma sie uniesc jak najnizej przed slizgiem czy jest to bez znaczsenia?

Drozdo