Skocz do zawartości
  • 0

Tania łódka na jezioro

zandermafija

Pytanie

Szukam taniej krypy około 3,60. Ważne żeby była w miarę stabilna i laminat nie był za cienki. Łódka będzie cały rok nad brzegiem jeziora. Szukając na olx znalazłem dwa modele:

https://m.olx.pl/d/oferta/3-60-x-1-70-cm-lodz-lodka-lodzie-lodz-lodki-wedkarska-wedkarskie-CID767-IDLWUs8.html

https://m.olx.pl/d/oferta/lodz-lodka-lodzie-lodki-wedkarskie-wedkarska-CID767-IDj0ERt.html?reason=seller_listing%7Cnormal

Przeraża mnie w nich jedynie waga. Przy tych długościach są dość lekkie. Budżet to tak 2-3tyś. Nie chcę więcej inwestować, ponieważ praktycznie nie wędkuje i jak użyje ją z 5 razy w roku to będzie dobrze.

Oglądał może ktoś te łódki z tego garażu lub może ktoś coś polecić w miarę sprawdzonego?

Edytowane przez zandermafija*SpinnigistaWT
  • Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Romana - jak znajdziesz w tej kasie sensowny stan kupuj. Moim zdaniem łódź bardzo mocno niedoszacowana -miałem kupić drugą właśnie do tarzania i trzymania w trzcinach ale władze u mnie pozmieniali i jest zakaz a tam gdzie wolno to za samo stanie zapłacę więcej niż za samą łódkę , więc zrezygnowałem.

Podaj mi proszę w myśl jakiego przepisu na państwowej wodzie, nie mogę dobić łodzią do brzegu i tu ją trzymać przez jakiś czas. Bo widzę, że ktoś mocno przecholował.

• 0

Czemu nie celujesz w wigry 355, dla 2 osob jak znalazl a wyrwiesz cos w uzywce 5-6k...

Nie takie jest założenie tego projektu. 5-6k to dwa razy więcej, niż jestem gotów porzucić w trzcinach ładny kawałek od domu, nie wiedząc kiedy i ile razu w roku tam pojadę. Wigry fajna łódeczka, jak będę szukał czegoś pod przyczepkę i do trzymania pod domem, to rozważę nową. : )

• 0

popatrz na to. Też miałem plan kupic takie coś, żeby rzucić w krzaki ale finalnie dostałem od kolegi za "czekoladę" staaaary laminat około 4m :)

https://www.olx.pl/d/oferta/lodka-lodka-lodz-lodki-lodki-lodzie-lodzie-wioslowa-wedkarska-CID767-IDUKERJ.html

Edytowane przez Marcipas
  • Like 1

• 0

popatrz na to. Też miałem plan kupic takie coś, żeby rzucić w krzaki ale finalnie dostałem od kolegi za "czekoladę" staaaary laminat około 4m :)

https://www.olx.pl/d/oferta/lodka-lodka-lodz-lodki-lodki-lodzie-lodzie-wioslowa-wedkarska-CID767-IDUKERJ.html

Dzięki, dokładnie o tej lub bardzo podobnej łódce tego producenta rozmawialiśmy wcześniej. Kolega @zandermafija*SpinnigistaWT ma taką.

Konkluzja była taka, że zgodnie z sugerowaną ceną i wagą poskąpiono materiałów, podłoga słaba i trzeba było poprawiać u szkutnika, żeby się nie gięła, ale z pozytywów całość jest stabilna na wodzie. Pisał też, że jego kolega ma inny model od tego sprzedawcy i tam już podłoga była OK. Pytałem jaki model, ale kolega zandermafija jeszcze nie dał w wątku znać.

Dobrą starą skorupę chętnie bym przyjął nawet za bardzo dużą czekoladę. :lol:

• 0

Podaj mi proszę w myśl jakiego przepisu na państwowej wodzie, nie mogę dobić łodzią do brzegu i tu ją trzymać przez jakiś czas. Bo widzę, że ktoś mocno przecholował.

Nie o to nawet chodzi. To są uroki pisania po nocy. Mam znajomy co dzierżawią teren nad samym jeziorem. Siedzą tam non stop od maja do października ( wystarczy mnie tyle) .Więc każdy z ich znajomych ma fajny slip i przechowalnie łodzi nad samym brzegiem. W 2023 zrobili im luksus dojazd ( były straszne wertepy przez ostatnie 20 lat) i zamontowali kamerę na drzewie. Dodatkowo wymienili znaki zakazu wjazdu ( z wyjątkiem osób dzierżawiących teren i muszą być podane numery rej. samochodów tych osób do bazy) -były tam te znaki, ale każdy je olewał.  A teraz w momencie są służby i mają maszynkę do robienia kasy. Trzeba auto zostawić przed znakiem jakiś kilometr od brzegu a to jest już uciążliwe -można kupić wózek i go ciągnąc itd. ale to już dla mnie głupota.

Ciekawostka z drugiej strony gdzie brzeg bardziej stromy i nie mam wejść ( u ludzi mających działki) usunęli znaki ( były przez 20 lat i one były faktycznie respektowane ale tylko w samym okresie letnim). To pousuwali znaki i już można nad samym brzegiem parkować.  Jest jeszcze opcja zmiany koła i trzymania łódki na dzierżawionym terenie tego koła , ale tutaj bez opieki na widoku a wiem ,że strasznie łódki kradną - w grudniu gościowi zawieli stamtąd Romanę właśnie - ciekawostka to trzecia kradzież Romany na tym akwenie w przeciągu kilku (2-3 ?)  lat o której słyszałem. Obok tej działki jest profesjonalna przystań i jak zapytałem ile za takie trzymanie łodzi na trawie ( nawet nie przy pomoście !) To wyszło ,że zakup pontonu zwraca mnie się po jednym sezonie ( Romany na nieposzanowanie także). Zostaje mnie wspomniany zakup pontonu i wodowanie się na wspomnianym otwartym terenie , albo korzystanie z ogólnodostępnych slipów , gdzie po pierwsze ludzie odwalają takie numery ,ze szok ( począwszy od zostawiania aut na slipach i wypływaniu) a dwa nie mam wprawy w manewrowaniu i jazdy  z przyczepą w tak ciasnych miejscach ( już wolałbym się wodować albo na tej działce koła a najlepiej u znajomych) dlatego chciałem raz się zwodować i tylko pod koniec wyciągnąć. 

Maynard- na grupach na fb przewija się masa ,,mini Roman" ( bo są wersje 4 metrowe 3,8 i chyba 3,6 kwestia szerokości -tutaj musi być min. te 1,6 a widziałem i 1,8 m ) tylko daleko od mnie -często są za fajne pieniądze. Ale też moje prywatne zdanie Romana to Romana i nie kombinowałbym z jakimiś mniejszymi wersjami -ja już kupiłem jedną wersję z podwyższonymi burtami (fabryczna wersja - tak wyszła od producenta na konsole L)  i szczerze żałuje bo moim zdaniem wersja z krótszymi burtami jest o niebo stabilniejsza. Chyba bym jeszcze w ABC celował .

Edytowane przez Wolti
  • Like 1

• 0
Maynard- na grupach na fb przewija się masa ,,mini Roman" ( bo są wersje 4 metrowe 3,8 i chyba 3,6 kwestia szerokości - tutaj musi być min. te 1,6 a widziałem i 1,8 m ) (...) Chyba bym jeszcze w ABC celował .

Na FB specjalnie nie bytuję, przeglądam portale ogłoszeniowe/aukcyjne. Romana to Romana.

Jeśli o ABC idzie, to producent robi m.in. takie "pocienione" Wigry 355, też by się nadała.

A może szuwarek?

Ja zamówiłem Kontrę.

Szuwarek, 2,58 x 1,44 metra to już chyba tylko jednoosobowo.

Pływał ktoś czymś takim? Da się z tego spinningować na stojąco?

Kontra prędzej czy później chyba znalazłaby amatora cudzej własności,

nawet gdybym trafił w budżecie jakąś brzydką używkę. Jak Ci się sprawuje?

• 0

Robi sie dopiero. Będzie gotowa w piątek.

Znajomi mają jeden od roku drugi od 4 lat. Twierdzą że na Odrę nie ma nic lepszego. [emoji3]

Zobaczymy.

Nagram kilka filmów bo silników mam sporo. Na chwilę obecną będzie moja 15KM ale na pewno założę jakąś 40 jak trafi na Serwis. :[emoji3]

Kolega na Yamaha 25 autolube na pusto z prądem dobija do 50km/h....

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

(...) na pusto z prądem dobija do 50km/h....

To już całkiem obok tematu. :lol: Stopy wody pod plastikiem!

Zrobiłem rozeznanie i jeszcze parę rzeczy wynalazłem.

Blisko mnie i całkiem daleko są dwie łódki, bardzo podobne, jak spod jednej ręki.

Będę się dowiadywał. Czy ktoś z Was widział, wiedział, pływał na nich?

post-47692-0-50998900-1706463397_thumb.jpg

350x150 cm i ok. 90 kg. Możliwa jest też wersja 380x150 cm.

Ławka wlaminowana na stałe, będzie sztywniej, ale komunikacja utrudniona.

https://sprzedajemy.pl/nowa-bardzo-stabilna-lodz-lodka-wioslowa-wedkarska-dywity-4-6bea9f-nr68329762

I bliźniacza, opisana 380x145 cm, wagi nie podano.

post-47692-0-22463900-1706463408_thumb.jpg

Podłoga (zatem i środek ciężkości po załadowaniu) jest niżej i całkiem płaska jej część wypada mniejsza.

https://sprzedajemy.pl/lodz-wioslowa-lodka-wedkarska-lodzie-phu-splawski-kakolewo-4-6bea9f-nr60886079

Znalazłem jeszcze łódki Sonia 320 i 300/295 - to samo co 320, ale z zaokrąglonym przodem.

post-47692-0-74061000-1706463594_thumb.jpg

post-47692-0-72841200-1706463610_thumb.jpg

320 lub 295x130 cm i 45 kg.

https://allegrolokalnie.pl/oferta/sonia-320-lodka-lodz-lodka-wedkarska-wioslowa

https://allegrolokalnie.pl/oferta/lodka-sonia-320-lodz-idealny-prezent

Trzeba przyznać, że do kolorystyki podchodzą bardzo postępowo. :lol:

post-47692-0-83974400-1706463625_thumb.jpg

Może któryś z Was koledzy miał z nimi do czynienia?

Pozdrawiam

Grzesiek

• Like 2

• 0

Dzięki, dokładnie o tej lub bardzo podobnej łódce tego producenta rozmawialiśmy wcześniej. Kolega @zandermafija*SpinnigistaWT ma taką.

Konkluzja była taka, że zgodnie z sugerowaną ceną i wagą poskąpiono materiałów, podłoga słaba i trzeba było poprawiać u szkutnika, żeby się nie gięła, ale z pozytywów całość jest stabilna na wodzie. Pisał też, że jego kolega ma inny model od tego sprzedawcy i tam już podłoga była OK. Pytałem jaki model, ale kolega zandermafija jeszcze nie dał w wątku znać.

Dobrą starą skorupę chętnie bym przyjął nawet za bardzo dużą czekoladę. :lol:

Dokładnie, mam taką łupinkę. Kolega jaki ma konkretnie model to Ci nie powiem. Dno ma V.

• Like 1

• 0

Zrobiłem rozeznanie i jeszcze parę rzeczy wynalazłem.

Do koncepcji porzucenia 3 tys. zł w szuwarach dołączył:

ABC 320 KATAMARAN

Wymiary: 320 x 140 cm i 65 kg wagi.

post-47692-0-14280100-1707356740_thumb.jpg

post-47692-0-74264200-1707356781_thumb.jpg

post-47692-0-46829500-1707356806_thumb.jpg

https://www.olx.pl/d/oferta/lodz-lodka-wioslowa-wedkarska-motorowa-producent-kilku-modeli-CID767-ID6ORS1.html?reason=seller_profile

Czy ktoś z Szanownych tym pływał? Ktokolwiek widział?

Taka budowa może być całkiem korzystna przy napędzie elektrykiem

i patrząc na zdjęcia z testów topienia, zdaje się być przyzwoicie stabilna.

Co uważacie?

Pozdrawiam

Grzesiek

• 0

Łódka na wodę  gdzie nie tworzą się duże fale , z racji że ma dziób płaski będzie chlapać woda do łódki a miałem dwie podobne i tak było . To taki jeden minus , jest lekka można ją zanieść na wodę to duży plus bo ja swojej 160 kg nie zaniosę a dostępu do wody ubywa i widać  łódka jest stabilna na boki to podstawa jak podbieramy rybkę  :)

• Like 1

• 0

Łódka na wodę  gdzie nie tworzą się duże fale , z racji że ma dziób płaski będzie chlapać woda do łódki a miałem dwie podobne i tak było . To taki jeden minus , jest lekka można ją zanieść na wodę to duży plus bo ja swojej 160 kg nie zaniosę a dostępu do wody ubywa i widać  łódka jest stabilna na boki to podstawa jak podbieramy rybkę  :)

Dzięki za opinię. Dobrze ujęte, szukam łódki do podbierania ryb! :) Nosić nie trzeba, bo będzie w krzakach na stałe. Jezioro nieduże, bez wielkich fal.

Ktoś coś takiego wystawił

Dzięki za podrzucenie oferty. Z używek preferowałbym coś większego i solidnego, w założonym budżecie mam lepsze opcje. Taką wanienkę 3-metrową to raczej nową i po sprawdzeniu, czy to się nadaje. Na Warmię niestety się nie wybieram w najbliższym czasie. Przyczepka mi zupełnie niepotrzebna, sądzę że to komplet. Dzięki raz jeszcze.

• 0

Jak ktoś szuka czegoś budżetowego to można rozważyć. Mam, nie do końca polecam, ale za taką kwotę wielkiego wyboru nie ma ;)

https://www.olx.pl/d/oferta/lodka-wedkarska-wioslowa-CID767-IDZluQX.html

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez thug

• 0

Pod jaką stopę jest ta łódka? Na zdjęciu niby wygląda że pod S, ale widać duży kil.

NA jakim silniku pływasz?

Jak ktoś szuka czegoś budżetowego to można rozważyć. Mam, nie do końca polecam, ale za taką kwotę wielkiego wyboru nie ma ;)

https://www.olx.pl/d/oferta/lodka-wedkarska-wioslowa-CID767-IDZluQX.html

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka