Skocz do zawartości

Elektronarzędzia / wiertarko-wkrętarka

kamildarbanski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym zapytać bardziej doświadczonych kolegów w sprawie wyboru wiertarko- wkretarki. Szukam czegoś do domu. Prace typowe tj skręcanie szafek , drobne prace warsztatowe, wiercenie w cegłe etc..

Wytypowalem 2 marki i nie wiem co było by lepsze

Metabo 18 v czy Ryobi 18 v? Bardziej skłaniam się do Metabo wydaje mi się bardziej profesjonalne pewniejsze No ale może się mylę co do ryobi. Proszę o poradę.

Do domu to każda markowa się sprawdzi również 12v. W cegle wywiercisz nawet bez udaru o betonie zapomnij taka zabawką. Jeśli planujesz powieszenie kolekcji w rozsądnych pieniądzach to bierz ryobi 18v , baterie będziesz już miał A następne urządzenia solo będą dużo tańsze.

A ja polecę Ci Parkside z Lidla :) Za swoją zapłaciłem 259/279 zł.

Mam taką od 4 lat. Załatwiła sporo domowych tematów i cały czas ma się dobrze:)

https://allegro.pl/oferta/akumulatorowa-udarowa-wiertarko-wkretarka-parkside-11234611485

Na początku też brałem pod uwagę Metabo, Ryobi itp , ale teraz nie żałuję zakupu i ponownie wybrałbym ten sam model (zaznaczam, że na użytek domowy).

• Like 2

https://allegro.pl/oferta/akumulatorowa-udarowa-wiertarko-wkretarka-parkside-11234611485

Na początku też brałem pod uwagę Metabo, Ryobi itp , ale teraz nie żałuję zakupu i ponownie wybrałbym ten sam model (zaznaczam, że na użytek domowy).

Potwierdzam :)

Celma też jest ok. Miałem 10,8V, teraz mam 18V. Obie robią solidne wrażenie. Mniejszą używałem ok. 10 lat, aż padł silnik. Większa jest nowa, ale sądzę, że będzie trwała. Może produkcja nie w Polsce, ale przynajmniej firma jest polska :)

• Like 1

W pracy niedawno zajechałem Hitachi, a przed były jeszcze Makita, Bosch i Celma. Celma możne nie tyle zajechana, ale padła ładowarka i całość poszła do utylizacji. Obecnie od kilku miesięcy mam DeWalt i zobaczymy jak długo wytrzyma. A w domu mam baardzo starego Parkside i w zupełności mi wystarcza.

Jak na domowy użytek to śmiało mogę polecić sprzęt Parkside 18V. Wkrętarką 14V poskręcałem wszystkie meble, które wykonałem, a w profilach metalowych wierciłem otwory fi 10mm wiercąc na dwa razy. Na początku myślałem, że jedna bateria o małej pojemności będzie problematyczna, ale okazuje się, że bardzo szybko się ładuje i można pracować dalej.

Z bardziej profesjonalnych marek polecam Makitę lub Hikoki (Hitachi). Do makity kupisz każdą część i są w rozsądnych cenach!

Edytowane przez Przemek_M

ja jednak polecam Ryobi

Parkside bierze sprzęt od róznych dostawców i co pewien czas zmienia system mocowania baterii

Ryobi konmsekwentnie wspiera od wielu lat ten sam system

poza tym w ryobi jest masa sprzetów działajacych na te same baterie

Takie dość luźne uwagi.

- udar ... nie nastawiaj się na wiercenie w betonie wkrętarką, do tego kup mocniejszą wiertarkę z udarem.

- urządzeń akumulatorowych robi się zwykle w domu coraz więcej, co często oznacza, że zaczynamy mieć pierdylion ładowarek i akumulatorów  pasujących tylko do jednego sprzętu. Warto zdecydować się na jedną firmę mającą całą linię produktów z tym samym zasilaniem, żeby mieć jeden rodzaj akumulatorów to wszystkich sprzętów. Czyli bardziej niż na samej wkrętarce lepiej skupić się na tym co oferuje cały system narzędzi akumulatorowych różnych firm.

A jeśli chodzi o mój wybór firmy, to kiedyś byłem fanem Metabo, teraz jakoś łaskawszym okiem patrzę na Makitę.

Mam taką Makitę: https://www.mall.pl/wiertarko-wkretarki-akumulatorowe/makita-wiertarko-wkretarka-aku-df330dwe i współpracujący z tymi samymi akumulatorami klucz udarowy. Obie działają super już gdzieś z 10 lat. Tylko, że te, które ja kupowałem mają jeszcze napis Made in Japan, a teraz są made in China. Jakbym miał teraz wybierać to raczej wziąłbym DeWalta

Od kilku lat używam wiertarko-wkrętarki DeWalt, coś takiego:

https://www.dewalt.pl/powertools/productdetails/catno/DCD796P2/

Wkrętarka nie ma lekko, służy do mieszania wielu kg nawilżonej gliny i nie stęka z wysiłku. Podobny sprzęt używa wielu znajomych spławikowców i nie słyszałem by mieli z nimi jakieś problemy. Do ciężkiej pracy polecam jak najbardziej.

Mam dwie wkrętarki Parksida jedna ta zielona a druga czarna performace, która ma bezszczotkowy silnik i złego słowa nie powiem.

Do tego jeszcze kilkanaście innych zabawek od Makity, boscha, i innych. 

Parkside działa, robi robotę a jak polegnie to na 99% wymienią Ci na nowy bez zadawania głupich pytań :)  Nawet jak już nie masz paragaonu ,podajesz nr EAN . 

Wiadomym jest ,że jak ktoś zarabia tymi narzędziami to zakupi pewnie najdroższe ale jak do okazjonalnego lub jakiegoś tam stałego majsterkowania to w zupełności takie narzędzia wystarczą. 

Edytowane przez M a r a s

Ja sprawiłem sobie HIKOKI 18 V model DS18DJLWCZ , sprzęt do końca życia mi posłuży w domu. Jedynie wymieniłem baterie na 5mAh, wcześniej przerabiałem makite i black decker 14V i czasami był problem z mocą zwłaszcza przy wierceniu w metalu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk