Skocz do zawartości

Szukam blanku lepszego lub podobnego do Tetona cw 10g

Przemek_M

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie brzmi mw tak - co jest podobne do chińskiej imitacji standardowego blanku ultralight. Szukaj na aliexpress..

Jeśli ma być lepszy od Tetona, to zajrzyj do katalogów firm starszych od tych pochodzących z kantonu Wei Hai, a także polskich oferentów. Jest tego towaru na kopy..  

• Like 1

Ja tam się nie znam na markowych blankach, ale jak szukasz blanku 'podobnego do Tetona' i 'im taniej tym lepiej', to lepiej kup używanego Tetona i go przerób. Bo wydaje mi się, że cenowo wyjdzie w najgorszym przypadku podobnie niż, jak kupisz goły, markowy blank i go uzbroisz.

• Like 3

Nie wiem czy przeróbka tego wędziska bardzo by zmieniła jego walory użytkowe.

A tak na marginesie, to obecnie Teton jest bardzo markowy. Wersja 2-10g kosztuje prawie cztery stówy. Wersje bardziej wypaśne prawie 6! ;)

Dokładnie. I jak widać sens kupowania u majfriendów mija ...

• Like 2

Nie wiem czy przeróbka tego wędziska bardzo by zmieniła jego walory użytkowe. 

A tak na marginesie, to obecnie Teton jest bardzo markowy. Wersja 2-10g kosztuje prawie cztery stówy. Wersje bardziej wypaśne prawie 6!  ;)

No skoro blank miałby być podobny do Tetona to chyba nie o zmianę walorów użytkowych chodzi ;)

No skoro blank miałby być podobny do Tetona to chyba nie o zmianę walorów użytkowych chodzi ;)

Chyba mam problem z czytaniem ze zrozumieniem. Autorowi chodzi o to, aby przerobić wersję spinningową Tetona na castingową (bo tak odczytałem Twój wpis,) czy zbudowanie wędziska o podobnej charakterystyce co Teton na innym blanku?

Edytowane przez HaDe

Oj ta zima... 

Zdawać by się mogło, że proste pytanie...

Myślę, że łatwiej będzie Tobie uzyskać odpowiedź gdy napiszesz jakie ma być przeznaczenie wędki, jaką długość preferujesz i czym najczęściej łowisz.

Musisz też sobie zdawać sprawę, że wędka budowana, nawet na najtańszym blanku, będzie minimum 2 razy droższa od tetona.

Oj ta zima... 

Zdawać by się mogło, że proste pytanie...

Myślę, że łatwiej będzie Tobie uzyskać odpowiedź gdy napiszesz jakie ma być przeznaczenie wędki, jaką długość preferujesz i czym najczęściej łowisz.

Musisz też sobie zdawać sprawę, że wędka budowana, nawet na najtańszym blanku, będzie minimum 2 razy droższa od tetona.

Długość 2m, łowię obrotówkami, woblerami i przynętami gumowymi. Wspomnianym chińczykiem łowiłem pstrągi, okonie na małych rzeczkach, bolenie na Wiśle i szczupaki na jeziorze.

Zdaje sobie doskonale sprawę, że najtańszy blank może kosztować 2x więcej od tetona. 

Sporo osób poleca blanki qualia i ceny przystępne jak ma być budżetowo.

Dzięki, poczytam o tych blankach. Cena jak najbardziej przystępna, a patrząc na parametry coś powinienem dobrać.

Chce mieć uniwersalnego UL. Tylko i aż tyle! W bagażniku nie wożę pięciu wędek. Max dwie i trzecia muchówka  :lol:

Edytowane przez Przemek_M

A dlaczego nie kupisz takiego samego kija który złamałeś?

Właśnie o to miałem zapytać.Tym bardziej że to naprawdę zajebisty kij.

A poniżej link

http://jerkbait.pl/topic/162317-s-w-castingowe-2-x-sant-croix-kuying-teton-talon/?hl=teton

Od razu masz kij z rzygowinami na rękojeści wymienionymi na porządną piankę.

Wiem że jest porządna bo takim łowię.

• Like 2

Długość 2m, łowię obrotówkami, woblerami i przynętami gumowymi. Wspomnianym chińczykiem łowiłem pstrągi, okonie na małych rzeczkach, bolenie na Wiśle i szczupaki na jeziorze.

Zdaje sobie doskonale sprawę, że najtańszy blank może kosztować 2x więcej od tetona. 

Dzięki, poczytam o tych blankach. Cena jak najbardziej przystępna, a patrząc na parametry coś powinienem dobrać.

Chce mieć uniwersalnego UL. Tylko i aż tyle! W bagażniku nie wożę pięciu wędek. Max dwie i trzecia muchówka  :lol:

Jak czytam jaki zakres gatunków/łowisk ten kij obsługiwał to się za głowę łapię. Bo mój stos kijów mogę zamienić na ten jeden.

• Like 4

No masz rozrzut ????

Batson Enterprises IM8 IMMP70L u mnie głównie pstrągi, ale okonie też połowił a i z przyłowem prawie 70 cm bolenia sobie poradził.

Problem, że to 213 cm w jednym kawałku i UL bym tego nie nazwał bo chyba bliżej mu do L.

Ale to kapitalna wędka. A poprzedni właściciel do dzisiaj płacze, że sprzedał ????????

Złamałem tetona :/ szukam blanku by zbudować kijek nie gorszy od tetona. Odnoszę się do tego kija bo byłem z niego naprawdę bardzo zadowolony, a póki co nie lowilem żadnym kijem na blanku Batsona, Phoenixa, Mhx..

Przemek? Przecie mojego MHX'a miałeś na testach....

• Like 1