Gość DAWIDspinn Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 (edytowane) Panowie nie zasypało Wam tego tarliska? Jakieś wysokie wody nie zamulają ich? Do tej pory wszystko jest ok, nie zasypało żadnego tarliska , na żadnej z rzek. Wiadomo, że przed każdym tarłem trzeba rozgrabić żwirek. Najważniejszy jest wybór odpowiedniego miejsca. Edytowane 14 Lutego 2013 przez DAWIDspinn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pleciona Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Kawał dobrej roboty! Jestem pełen podziwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Gratuluje pieknej inicjatywy Czy rybki wplyneły na nowe tereny milosne? Może jakies zdjecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 48t to dwie wywroty.... Nieźle, fajna sprawa Niech się "bzykają", że tak napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DAWIDspinn Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Gratuluje pieknej inicjatywy Czy rybki wplyneły na nowe tereny milosne? Może jakies zdjecia Wszystkie nowe tarliska zostały zaakceptowane przez ryby Teraz czekamy czy spodobają się również lipieniom. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Wszystkie nowe tarliska zostały zaakceptowane przez ryby Teraz czekamy czy spodobają się również lipieniom.Na pewno się spodoba, przypłynie również drobnica, nie wiem co tam macie.Na naszym widziałem pojedyncze minogi i głowacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teethar Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 (edytowane) Czy mógłbym Was koledzy poprosić o dokładniejszy opis "odpowiedniego ułożenia dużych kamieni przed tarliskiem by odpowiednio wyregulować przepływ wody". Byłbym dozgonnie wdzięczny za jakiś rysunek, szkic z wielkościami albo przynajmniej opis jak Wy to policzyliście/ wykombinowaliście? Zdjęcia też byłyby bardzo przydatne! Gratuluję udanego tarliska! Miejmy nadzieję, że ryby je polubią a kłusole nie znajdą! I serce aż rośnie jak się patrzy, że takich inicjatyw jest obecnie jak grzybów po deszczu! Pozdrawiam Edytowane 15 Lutego 2013 przez teethar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanekM Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Nie zauważyłem wcześniej tego tematu.Panowie GRATULACJE! 48 ton to kawał na prawdę konkretnej roboty. Ryby są przeszczęśliwe . Oby nie zasypało!W moim okręgu też staramy się coś robić. Nie jest to co prawda 48, ale kilka tarlisk też już się udało usypać. Poszukajcie na waszych wodach naturalnych odcinków ze żwirem - tam wystarczy trochę przegrabić i też się ryby będą tarły. Na Jurze tak robimy i co roku gniazd kilka tam jest.Myśleliście o inkubatorach? Czy raczej po prostu sypiecie żwir?Polecam na żwirowisku (w ciągu) położyć kilka dużych kamieni. Potokowce bardzo takie pojedyncze głazy lubią. A co do "odpowiedniego ułożenia kamieni". Kolego, każde miejsce jest inne, więc nie da się tak łatwo odpowiedzieć jak to zrobić. Generalnie jeśli masz wytypowane jakieś miejsce, gdzie nie ma już w warunkach normalnej wody mułu i luźnego piasku a przepływ jest przyspieszony można pokusić się o sypanie żwiru. Z kamieni robisz "kierownicę alby stworzyć przed napływem warunki do sedymentacji a w ciągu tarliska szybki przypływ nie pozwalający na osadzenie się drobnych frakcji. Oczywiście nigdy nie jest idealnie i zwyczajnie przed tarłem trzeba wziąć grabie i popracować nad odmulaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Bardzo dobrze opisał to kolega DanekM, jeśli chodzi o samo sypanie. Ważną rzeczą jest wcześniejsze przygotowanie miejsca, czyli wygrabienie wszystkich śmieci i większych gałęzi czy ostrych kamieni. Wtedy ryby nie kaleczą się podczas tarła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 szacun szacun i powodzenia życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmo_Salar Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Przeglądałem dzisiaj stronę PZW Lublin i natrafiłem na takie info: http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/2766/wiadomosci/72207/pliki/tarliskachodelka.pdf Miłej lekturki. PozdrawiamSalmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakus Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Mnie brakuje slów uznania za taka prace i zaangazowanie - milion-kroc Panowie KAWAL DOBREJ ROBOTY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Pełen szacun dla zapaleńców.Tylko aby ich praca nie została zmarnowana.Jedni się starają a inni niszczą.To smutne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DAWIDspinn Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Przeglądałem dzisiaj stronę PZW Lublin i natrafiłem na takie info: http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/2766/wiadomosci/72207/pliki/tarliskachodelka.pdf Miłej lekturki. PozdrawiamSalmo Artykuł mojego autorstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi