Skocz do zawartości

Wędki Corona Fishing

włóczy kij

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś  pytałem o 'sen łowcy  ' jeden  z Panów robił   dużą  tajemnicę  , a  drugi udał  , że  nie  wie     , Obstawiam   pierwszy  kij   z   F.A    i drugi pewnie też   ...Natomiast   nie  rozumiem    braku informacji  w tym zakresie ...

Polskie blanki- ja obstawiam Kraków

Kiedyś  pytałem o 'sen łowcy  ' jeden  z Panów robił   dużą  tajemnicę  , a  drugi udał  , że  nie  wie     , Obstawiam   pierwszy  kij   z   F.A    i drugi pewnie też   ...Natomiast   nie  rozumiem    braku informacji  w tym zakresie ...

Ja też podzielam zdanie kolegów, że blanki są z F.A

Niekoniecznie , nie każdy chce czekać kilka tygodni na zrobienie kija , skoro ma w sklepie od ręki ....i osprzęt i wygląd i cena przypasuje w CF .

Ale znajdzie się też sporo osób które wolały by sobie zrobić taniej bezposrednio na takich komponentach albo na takim blanku ale komponenty i projekt pod siebie????

Osobiście wolałbym poczekać, mieć wszystko dopieszczone pod siebie i nieprzeplacac, ale tak jak napisałeś - każdy woli co innego.

Edytowane przez saitt

Przyczyny braku rzetelnej informacji  -  Co tu "rozumieć" ? 

np. Lepiej się nie wygadać, że jest się tylko pośrednikiem.

Klient porówna ceny i go zniechęcimy, lub wręcz stracimy. 

• Like 2

Nie widzę problemu aby st.croix robił specjalnie dla nich blank. Zapewne tak jest.Oni są dystrybutorem ich wędek i podobnie jak to było w phenixie z serią karabela.Oficjalnie producent ich nie miał a jednak produkował na Polskę.

A to nie jest tak, że StC ma jakieśtam problemy nawet z regularną oferta teraz?

Jakieś takie plotki chodziły. Jeśli tak by było, to raczej nie dłubaliby małych ilości customowych blanków...

Fajna alternatywa dla blanków z FA. Ale najmocniejsze LAX jakieś lekkie moim zdaniem. Bardziej to hi-end niż oldschool, raczej?

W moim odczuciu tak.

Łowiłem tym: DZ305MHF2 - LAX

Gruboscienny dolny skład, górny miał dość cienkie ścianki. Dobrze czuć na nim pracę woblera...nawet bardzo dobrze.

Mnie kij bardzo się spodobał, ale.

-cienkie ścianki górnego składu (przy moim łowieniu pewnie prędzej czy później bym uszkodził)

-małe przelotki, czyli długi przypon z grubszego FC raczej niekomfortowo

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Nie wiem kto robi ale machałem kilkoma modelami w sklepie i zrobiły bardzo dobre wrażenie :)

Czy mógłbyś powiedzieć coś więcej? Mnie najbardziej interesuje najkrótszy do 25 g jednak do W-wy mam daleko a info w necie póki co skromne odnośnie tych wędek. Widzę w opisie że są bardzo lekkie, ponoć też szybkie i tyle.

A blanki do tych wędek nie są czasem robione przez st.Croix? Skoro maja dobre układy z chłopakami ze stanow to moze tez zlecili im zrobienie blankow do tychże wędek

Za mały rynek dla nich takie polskie podwórko. Koszty byłyby niewspółmiernie wysokie do średniopółkowego blanku.

Obstawiam osobiście F.A ale tego nikt Ci nie potwierdzi.

• Like 1

Pamietam jak wyszła wedka Urok którą się interesowałem to w opisie chyba nawet było napisane ze blanki są robione w Polsce (bądź cos w ten deseń sugerujące wlasnie FA) i z ciekawości napisalem wiadomosc z zapytaniem tylko teraz nie pamietam gdzie czy do FA czy CF a może nawet jak byłem służbowo w pracowni FA to zapytałem bezposrednio... mniejsza z tym ale dostałem odpowiedź potwierdzającą i w sumie

"Blank: węgiel najwyższej generacji w technologii nano LR Carbon 58 msi. Zaprojektowany i wykonany specjalnie na potrzeby wędki UROK"

Opis nie przypomina troche Blaas XF nano albo Blaas Slim nano?

• 2 tygodnie później...

Po dłuższym namyśle zdecydowałem się na zakup i moja kolekcja lekkich kijków zyskała na "Uroku". Niestety jeszcze nie testowałem nowego nabytku nad wodą ale pierwsze wrażenia są pozytywne. Wstawiam kilka zdjęć porównawczych z Avidem i Phenixem. Jeśli ktoś miałby pytania to chętnie podzielę się spostrzeżeniami.

I jak wrażenia? Mozesz coś napisać o tym kiju ?

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

I jak wrażenia? Mozesz coś napisać o tym kiju ?

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Wrażenia bardzo pozytywne. Kijek lekki, świetnie wyważony, szybki ale już pod 25 cm okoniem fajnie się gnie. Wyciągnąłem też na niego dwa szczupaki po około 80 cm, nie było jakiegoś wielkiego problemu. Wysoka czułość, przy plecionce fajnie czuć w dłoni drgania obrotówki nr 2. Najlepszy komfort zapewnia z gumką 5 - 7 cm na główkach 4 - 7g (jezioro). Nie jest to jednak specjalistyczny spining okoniowy a raczej lekki uniwersał do szerszego zastosowania.

post-67595-0-02527500-1629825638_thumb.jpg

Edytowane przez włóczy kij
  • Like 2

• 2 miesiące temu...

Nie znalazłem żadnego wątku na temat tego patyka ,chodzi mi o mocniejszy model autorski Corona Fishing Atut Zed, model AT250MF2.

Ktoś może jest szczęśliwym posiadaczem tego kija , lub ewentualnie miał możliwości pobawić sie nim w sklepie i podzieli sie wrażeniami?

Ja niestety mieszkam zbyt daleko by udac sie do w/w sklepu w celu osobistej weryfikacji , anie ukrywam ze chetnie sprawiłbym sobie ten patyk na święta.

• Like 1

Byłem w Coronie i przez chwilę ją miałem w ręku. Super wędka, która ze względu na swoją akcję, ugięcie i długość nada się zarówno na sandacza z brzegu jak i z łódki. Uzbrojona w tytanowe Recoile, które, mam wrażenie, kompletnie nie zmieniają charakterystyki blanku. Bardzo szybka akcja,  z wzorcowym jak dla mnie progresywnym ugięciem i mocą w dolniku. Rękojeść pełna, nie dzielona, korkowa. Bardzo estetycznie to wszystko się prezentuje. Blank sprawia wrażenie świetnie trzymającego rybę. Długość gryfu, jak dla mnie idealna, pod łókieć. Właściwie trudno znależć jakąś wadę, poza ceną ;) Jednak jak się popatrzy na ceny np. Elitek, to trochę zaczyna to inaczej wyglądać. Mnie potrzeba jeszcze kilka wizyt w Coronie i oswojenie się z tą ceną, ale trudno mi sobie wyobrazić, abym za jakiś czas jej nie miał.

• Like 5

No cena jak za megabassy z jakiś limitowanych serii, trochę ich fantazja poniosła.

Wedki z pracowni na top komponentach wyjdą z 1.5x taniej.

Nie chce już wędki z pracowni , kiedyś coś tam zamówiłem i nie do końca odpowiadało moim wymaganiom .Owszem cena 3,5 koła to spory wydatek , ale jeśli spełni moje oczekiwania to jestem skłonny go ponieśc .

Edytowane przez phantom72
  • Like 1

Byłem w Coronie i przez chwilę ją miałem w ręku. Super wędka, która ze względu na swoją akcję, ugięcie i długość nada się zarówno na sandacza z brzegu jak i z łódki. Uzbrojona w tytanowe Recoile, które, mam wrażenie, kompletnie nie zmieniają charakterystyki blanku. Bardzo szybka akcja,  z wzorcowym jak dla mnie progresywnym ugięciem i mocą w dolniku. Rękojeść pełna, nie dzielona, korkowa. Bardzo estetycznie to wszystko się prezentuje. Blank sprawia wrażenie świetnie trzymającego rybę. Długość gryfu, jak dla mnie idealna, pod łókieć. Właściwie trudno znależć jakąś wadę, poza ceną ;)

Właśnie na taka opinie liczyłem, święta za pasem trzeba sobie sprawić jakiś "drobiazg" pod choinkę  :rolleyes: