Skocz do zawartości

Wyciągnięte dłonie...

Skryty

Rekomendowane odpowiedzi

Marku, prościutki statywik z uchwytem na telefon. Polecam takie z "giętkimi" nogami. Możesz postawić, przymocować do wiosła, knagi, relingu lub gałęzi. Samowyzwalacz na 10s abyś miał czas na spokojne wyjęcie ryby z podbieraka, uśmiech i wyprostowanie rąk na max (żart, bo ci którzy mnie nie znają to wezmą na poważnie :D )

Dzięki  Robert . Mam starego Canona powershot  taki fajny model bo można obrócić ekran i  widzisz  jak masz się ustawić  do obiektywu. Samowyzwalacz też ma ,którego można sobie dowolnie ustawić. Patent z giętkimi nogami zapewne się sprawdzi więc muszę sobie to kupić.  

Ale jak nie zabiorę aparatu i mam telefon a chciałbym cyknąć fotę takiego olbrzyma na łódce to jak to zrobić ?

Jedno co mi przychodzi to miarkę położyć na podłodze i stanąć na fotelu /ławce na łódce chyba mi pozostaje. Tylko taka akrobatyka może się źle skończyć :)  

Edytowane przez M a r a s

Daniel, kurs geometrii, fotografii? Najważniejszy jest umiar i odpowiednie proporcje. A coraz częściej byle karaś wygląda jak potwór z ery dinozaurów. To raczej groteska a nie zdjęcia tematyczne. 

A co do zdjęcia na miarce, no cóż, może nie zawsze najładniejsze ale przynajmniej realistyczne.

Wiesz, nie odsyłam nikogo obligatoryjnie, ale skoro czytam że ryba jest większa od wędkarza, to ewidentnie coś nie gra ze zrozumieniem problematyki.

Ok, też z niesmakiem przyjmuję zdjęcia skrajnie wepchnietych w obiektyw ryb, które w mojej ocenie nie nadają się do fotki. Ot pstraga 30cm, okonia dwudziestaka czy szczupaka 50 czy 60cm. Natomiast efektowne zdjęcie przynajmniej średniej ryby ma walory estetyczne i przynosi emocje.

• Like 1

Dzięki Robert . Mam starego Canona powershot taki fajny model bo można obrócić ekran i widzisz jak masz się ustawić do obiektywu. Samowyzwalacz też ma ,którego można sobie dowolnie ustawić. Patent z giętkimi nogami zapewne się sprawdzi więc muszę sobie to kupić.

Ale jak nie zabiorę aparatu i mam telefon a chciałbym cyknąć fotę takiego olbrzyma na łódce to jak to zrobić ?

Jedno co mi przychodzi to miarkę położyć na podłodze i stanąć na fotelu /ławce na łódce chyba mi pozostaje. Tylko taka akrobatyka może się źle skończyć :)

Zdjęcia robić telefonem, kamerą po stronie wyświetlacza. Do tego w dłoni pilot do selfie, jakiś uchwyt i jazda z fotkami ;)
  • Like 2

Wiesz, nie odsyłam nikogo obligatoryjnie, ale skoro czytam że ryba jest większa od wędkarza, to ewidentnie coś nie gra ze zrozumieniem problematyki.

Ok, też z niesmakiem przyjmuję zdjęcia skrajnie wepchnietych w obiektyw ryb, które w mojej ocenie nie nadają się do fotki. Ot pstraga 30cm, okonia dwudziestaka czy szczupaka 50 czy 60cm. Natomiast efektowne zdjęcie przynajmniej średniej ryby ma walory estetyczne i przynosi emocje.

Daniel, wyolbrzymiłem to celowo, wiem również że przesadziłem z proporcjami. Celem jest żeby dotarło przesłanie. 

Pozdrawiam!!

• Like 1

Wystarczy mieć możliwość głosowego wydawania komend telefonowi. Przynajmniej ja tak robię. To zdjęcie z dzisiaj. Ryba i zdjęcie nieszczególne, ale dla dyskusji wystarczy.

Co do pięknego i emocjonującego zdjęcia mamy w wątku pt. Piekne widoki. Ostatnie z żaglicą.

post-47120-0-85922700-1636843120_thumb.jpg

Edytowane przez DanekM
  • Like 6

Mnie za to drażnią zdjęcia z ukrytymi palcami, które wyglądają, jakby ryba była na nie nadziana.
Z prostej przyczyny, trzymanie silnej, dużej zdobyczy na koniuszkach palców jest dla niej ryzykowne.
Gwałtownie się szarpnie i poleci gdzieś na ziemie, na kamienie. Wysokie prawdopodobieństwo, że została podduszona, aby grzeczniej pozować.

Z doświadczenia wiem, że czym większy okaz, tym bardziej trzeba obejmować :)

Edytowane przez korol
  • Like 3

Z zakładaniem nelsona rybie jeszcze się nie spotkałem :D

Zastanówcie się po co w ogóle robi się zdjęcia. Po to, żeby uwiecznić ważny dla nas moment. Siłą rzeczy eksponuje się różne elementy na fotografii, wschód/zachód słońca nad Bugiem z kłusowniczą krypą w kadrze, niedźwiedzia na Krupówkach, nie inaczej ze zdjęciami złowionych ryb. Ja osobiście lubię oglądać zdjęcia metrówek wielkości aligatorów albo bolenie spod znaku "przeciwpancernym ładuj!", bo są najzwyczajniej w świecie interesujące i estetyczne. Miara to narzędzie dedykowane okazom, ewentualnie wyposażenie łazienkowe tych kolegów, kórzy innym lubią wyliczać centymetry na zdjęciach.

• Like 12

• 2 tygodnie później...

Dzięki  Robert . Mam starego Canona powershot  taki fajny model bo można obrócić ekran i  widzisz  jak masz się ustawić  do obiektywu. Samowyzwalacz też ma ,którego można sobie dowolnie ustawić. Patent z giętkimi nogami zapewne się sprawdzi więc muszę sobie to kupić.  

Ja uzywam selfie stick Huawei af15. Selfiestick z mozliwością zrobienia z niego niedużego statywu. Uchwyt do telefonu regulowany i w zestawie pilot na bluetooth .  

• Like 1

A ja używam samowyzwalacza na palec. Wcześniej ustawiałem aparat przodem i robiłem zdjęcia aparatem do selfie. Teraz ustawiam tyłem, tym ładniejsze zdjęcia wychodzą tylko ciężej się dobrze w kadr wstrzelić. W starym telefonie mogłem wywoływać głosem w nowym tej opcji nie mam

Witam można na allegro kupić za pare złł pilota na bluetooth , który łączy się z aparatem w tel. Przyciski do zdjęć i ma, możNa wtedy ustawić samowyzwalacz , ewentualnie przed łowieniem sobie zrobić próbę gdzie najlepiej trzasnąć fotkę tak żeby to jak najmniej czasu zabralo

Zobacz ofertę:

https://allegro.pl/oferta/pilot-bluetooth-zdalne-wyzwalanie-aparatu-telefonu-10865799622

Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka

• Like 1