Skocz do zawartości

Shimano corvalus?

Roch

Rekomendowane odpowiedzi

Próbowałem znaleźć coś na forum, ale zdaje się, że to jakaś świeżynka, bo nikt jakoś nie pisał o tym sprzęcie (tak przynajmniej twierdzi Sz. Pani Wyszukiwarka).

Przymierzam się do kupna ABU C3 5501, ale rozglądam się również za jakąś alternartywą -najchętniej coś tańszego, acz trzymającego poziom.

Pomożecie towarzysze?

Witam.

@Roch, miałem (i mam) styczność z Shimano Corvalus CVL 401. Wielka i ciężka maszyna. Kolega, z którym wspólnie rybaczymy, używa go do łowienia jerkami. Jak na mój gust to mocny mulitik. Dwa sezony intensywnego używania nie zrobiły na nim wrażenia. ;)

Hamulec w trakcie holowania szczupłych w granicach 70-95cm zachowuje się przyzwoicie, jest całkiem płynny.

Własności rzutowe dobre z przynętami od 20-30g w górę. Ale jak dla mnie ma jedną wadę: jest baaardzo szeroki i niewygodny. Wielkościowo coś koło ABU C3 6500. Miałem niedawno w rękach C3 tak 5500 jak i 6500, i 5500 w łapie leżał mi o niebo lepiej.

Pozdrawiam,

Adze205.

Cześć,

Temat corvalusa pomińmy. Zdecydowanie polecam jak na początek coś z serii ABU C3/C4. Użytkowałem chyba z dwa sezony C4 6501 i do dnia dzisiejszego dobrze go wspominam. 5501 będzie również odpowiedni. Kwestia upodobań czy ma być mniejszy czy większy.

Pozdrawiam

Remek

Cześć,

Temat corvalusa pomińmy. ....

Dlaczego pomińmy??

Jestem też zainteresowany opinią o Corvalusie. Dotychczas nie miałem żadnego doświadczenia w jerkowaniu czy castingu, a kupiłem taki multik w Jerku gdyż mocno go zachwalał sprzedający jako tani, wytrzymały czyli dobry na początek /miał zresztą dość duży wybór innych w tym też C3 i C4/

Teraz z niecierpliwością czekam na sezon szczupakowy, ale po Twoim poście zaczynam się zastanawiać czy się nie rozczaruję zakupem .

Ja moze troche lagodniej ... :mellow: . Corvalus jest najtanszym dzieckiem firmy Shimano jezeli chodzi o roundy czyli okragle . Jego model 401 jest ciezka maszynka przeznaczona i reklamowana na muskie . Jest to taki multik do nauki , jak ze wszystkich Shimano dobrze sie nim rzuca bo ma dobre regulacje . Na pewno jego zywotnosc nie przekroczy ABU . Jak Cattale 401 zepsuta w Kanadzie [ wodzik ] odeslalem do serwisu Shimano to odeslali mi juz wlasnie nowego Corvalusa 401 ...na razie lezy nie uzywany . Tak wiec panowie nie stresujcie sie tylko rzucajcie , za rok , dwa i tak pomyslicie o czyms lepszym . Trzeba tu jeszcze zaznaczyc ze Corvalus jest ciezka maszynka i na Polske po prostu bedzie meczyl reke . Tu pocieszenie ze w USA modele 400/401 to standartowe modele na duze ryby . jerry hzs :D