Skocz do zawartości

Skoki narciarskie 2021/22

BOB1

Rekomendowane odpowiedzi

@BOB boję się, że chłopaki nie bardzo mają z czego się odbić. Trudno wymagać, żeby przez kilkanaście lat być na topie, a w przypadku Kamila chyba za chwilę będzie 10 lat jak jest w ścisłej czołówce. Dawid i Piotr bardzo długo dochodzili do poziomu mistrzowskiego. Ilu znasz skoczków, którzy stabilnie przez kilka sezonów zajmują czołowe miejsca? Zwykle jest wystrzał formy na jeden-dwa sezony, potem przychodzą zdecydowanie gorsze wyniki. W innych reprezentacjach w zasadzie co sezon jak królik z kapelusza wyskakuje nowy (czasem kilku) zawodnik wygrywający konkursy, a u nas?

• Like 1

Dno jest twarde (mam nadzieję, że nie muł), więc jest od czego się odbić. Top topem i wysługa lat to jedno, ale taki spadek z klasą i jakością to jednak gigant. Pojawiło się u wszystkich ot tak? na pstryknięcie palcami? Aż tak nie znam się na skokach i nie siedzę tam w środku, ale mam pewność , ze jest jakaś konkretna przyczyna. Błąd szkoleniowy ...?

• Like 2

@BOB możliwe, na pewno błąd szkoleniowy jest przyczyną braku następców. Zniszczoł, Stękała, Murańka, Wolny mają po 26-27 lat, w tym wieku Stoch i Małysz zdobywali medale na olimpiadach, wygrywali zawody, turnieje, liczyli się w walce o Kryształową Kulę, Stefan Kraft ma 28 lat, wymieniać można długo. Regułą jest, że szczyt formy zawodnicy osiągają około 25-30 roku życia, wysoka forma po trzydziestce jest raczej odstępstwem od tej reguły.

• Like 3

Mam wrażenie że chyba nikt nie zna przyczyny stanu rzeczy ,bo jeśli Dawid twierdzi że czuje się dobrze i dobrze mu się skacze...no to chyba tylko Kaszpirowski mógłby zrozumieć i rozwiązać problem. Gdzieś tam pocieszam samego siebie ,że przecież przed Małyszem było jeszcze gorzej...tylko nie chciałbym myśleć o Piotrku,Dawidzie czy nawet o Kubie tak jak myślę o Skupniu czy Mateji ????

To myśl o nich jak o Morgensternie, Prevcu, Hanavaldzie... w przeciwieństwie do Matei, czy Skupnia poza nadziejami mają w dorobku parę medali na całkiem sporych imprezach. Oni już zapisali się w historii jako dobrzy skoczkowie, Kamil jako jeden z najwybitniejszych.  A jak tak dalej pójdzie to miłe wspomnienia o nich będą jedyną pozytywną rzeczą jeśli chodzi o skoki narciarskie.

• 2 tygodnie później...

Nad ostatnimi, dość marnymi występami naszych skoczków, świeciła gwiazda nadziei , że eksplozja formy jest szykowana na TCS.

Dzisiaj był pierwszy konkurs i ... żal dupę ściska. Totalna zapaść. Nie jesteśmy nawet tłem dla fajnie skaczących Norwegów i innych. Zaczynam wątpić czy w tym sezonie jeszcze odlecimy. Obym się mylił  :(

• Like 1

Cieszmy się z ubiegłorocznych wyników, bo obawiałem się bardzo, że po odejściu Horngachera już w tamtym roku, kadra wskoczy na wyniki porównywalne z obecnymi. Wyczerpał się rozpęd, nabrany przy Austriackim trenerze i jest jak jest. A polska czołówka skoków, to już nie młodzieniaszki, ciężko im będzie przy innym-nawet dobrym trenerze pozbierać się za rok-dwa, a później już ,może być za późno.

• Like 1