pitt Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 ja tez cos durzuce, a co mi tam jeszcze slowko o 'bylejakosci' batsona swego czasu pracowal u nich pan mike thorson, jako product manager, bylo to bodajze w 2004 ... mike thorson to czlowiek, ktory, dla st.croix, skonstruowal blueprints do serii avid i legend ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 Wojtku, pewnie że nie musi. Mamy demokrację. Montuję wędki na blankach ze swojej jak i Twojej oferty. Można na nich zmontować piękne wędki.Pozdrawiam,Ireneusz Matuszewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbik Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 Irku, pewnie ,że można zmontowac , piękne wedki. Jednak można a nawet trzeba udziela prawdziwych (rzetelnych informacji). Wszystko musi miec swoje miejsce - ja tak uważam. Jednak od pewnego czasu , jedyny i słuszny mnie wkurza.Do adminów:Sorry ponoisło mnie i proszę o wycięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 Wojtku, właśnie prawdziwych informacji o sprzęcie oczekują klienci i konkurencja.Pozdrawiam,Ireneusz Matuszewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 wojtku sam mozesz edytowac na bieząco swoje posty... jest taki przycisk {edytuj} PS. Podrowienia dla WR 3oz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 ..nie mam ciągot do pisania, że jedynie słuszny jest Batson lub St.Croix.. Mialem byc ponad to ale jak to przeczytalem to musze cos sprostowac...Otoz byl czas, kiedy na forum RO nie proponowales ludziom nic innego jak tylko kije St.Croix. Domyslam sie dlaczego tak sie dzialo i ze swojej strony w pelni rozumiem.. Trzeba pamietac, ze jak sie łapie za miecz... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbik Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 Mifek, nie wiedziałem , zaraz postaram się przewiczyc.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 Za późno... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jersey Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 Otoz byl czas, kiedy na forum RO nie proponowales ludziom nic innego jak tylko kije St.Croix jakiej innej odpowiedzi można się było spodziewać na internetowej stronie wyłącznego dystrybutora danej marki? że niby wspaniałomyślnie i altruistycznie wskaże pytającemu stosowny do zapytania i jego potrzeb odpowiedni ale lepszy/gorszy/tańszy/droższy model z oferty konkurencji? nie wiem czy na stronach innych polskich dystrybutorów działają jakieś fora, ale czy nie byłoby dziwne, gdyby członek TD polecał jakiś kij z katalogu K czy M? o J nie wspomnę no chyba, że sam nie ma w aktualnej ofercie nic spełniającego wymagania pytacza.j. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbik Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 Panowie ,jakoś nie piszę, że jedyny i słuszny jest St.Croix. A pewnie szkoda <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 Chciałbym wierzyć że okopy nie stały się głębsze , a miecze schowane na zawsze . I zbrojni pofolgują sobie i nam ..A emocje bedą nam rosły tylko przy okazji kolejnej , niepowtarzalnej wędki .. A cóż ja , nieszczęsny samodziałowy robaczek mam począć ..Wstałem pół godziny temu od IMB 844*M , tylko lakier pozostał do położenia ..We wtorek zaś , też prywatne Avidy odbieram .Pogódżcie się .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbik Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 Nie ma miedzy nami animozji - tak sądzę. Uważam tylko,że wszystko musi byc na swoim miejscu, bez pysznych dodatków. Niech każdy sprzedaje swoje klejnoty u siebie w pracowni lub w sklepie . A na forum - jak myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leluchy Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 tez widzialem jak pieknie pekl team dragon przy zacieciu a byl to dosc mocny krotki kijek. w moim odczuciu juz lepszym blankiem jest blank na ktorym zbudowany jest milenium pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 dawno, dawno temu w wędkarzu polskim była na ostatniej bodaj stronie rybryka, gdzie porównywało się podobne konstrukcje (osobno lekkie spiny, odległościówki itp), gdzie pokazywano hity i chłamy. gdzie się to podziało?? teraz wszędzie tylko echy i achy, wszystko super extra wystrzałowe.. bajka normalnieżyczę nam wszystkim więcej samoświadomości, a będzie dobrzej. @jersey bardzo trafna uwaga. Też uważam iż budowanie wiedzy, samoświadomości i tworzenie dobrych wzorów w końcu przełoży się, powinnio się przełożyć, na większe wymagania Klientów i większe staranie producentów/dystrybutorów o tychże Klientów... miejmy nadzieję. Wiadmo że im bardziej brać wędkarska ciemna i chowana na reklamowej papce tym łatwiej wcisąć byle co... Rubryka o której piszesz w WP była redagowana przez Pana Marka Kochańskiego o ile dobrze kojarzę. I w tym temacie jerkbait.pl szykuje dla Użytkowników pewną niespodziankę, trzeba trzymać kciuki żeby się udało @all z pewnym rozbawieniem muszę przyznać przeczytałem dyskusję jaka tu się pojawiła, nt. blanków różnych renomowanych producentów i pewnych pojęć. Generalnie cieszy mnie że zaczynamy rozmawiać, porównywać dobre z lepszym a nie chrust X z chrustem Y - oby tak dalej, mam tylko nadzieję że forma wypowiedzi będzie w przyszłości bardziej merytoryczna a mniej emocjonalna Temat jest interesujący, więc dodam kilka słów od siebie. I.Najpierw odnośnie pojęcia chińska masówka. Jak wielokrotnie pisałem na tym forum, czy się to komuś podoba czy nie coraz częściej renomowani producenci przenoszą różną część swojej produkcji do krajów o tanszej sile roboczej. Taki jest kierunek globalizacji procesów gospodarczych, takie są po prostu fakty. A z faktami jak wiadomo nie dyskutuje się, tylko bierze je pod uwagę. Co więc należy wziąć pod uwagę? Produkcja w krajach o taniej sile roboczej moze przebiegac z grubsza rzecz ujmując wg dwoch scenariuszy. Może wyglądać tak iż w krajach tych powstają fabryki produkujące wyłącznie na potrzeby danego producenta (z siedzibą w USA np.) W fabrykach stale przebywają specjaliści od produkcji i kontroli jakości tychże producentów. W konsekwencji fabrykę opuszczają produkty dobrej jakości i o przystępnej cenie. Po drugiej stronie skali, działają firmy, czy też firemki, które zamawiają w chińskich fabrykach, produkujących często te same produkty różniące się nalepką dla wielu podobnych firemek, np. partię gotowych wędek, która przygotowywana jest bez jakiegokolwiek nadzoru ze strony producenta (a w zasadzie importera - dystrybutora) który po dostawie gotowego wyrobu martwi się już tylko o to jak go sprzedać Widać z tego że chinczyk chińczykowi nierówny i pojęcie chińskiej masówki może być mylące. Myślę że kwestię tą bardzo zdroworozsądkowo podsumował Tom Kirkman w swoim niedawnym wywiadzie dla jerkbait.pl - tych którzy nie czytali zachęcam do lektury przy okazji. Z tego co mi wiadomo, obecnie Made in China obejmuje takie wyroby jak, przykładowo: wędki frimy St.croix z serii Triumph, blanki firmy G-Loomis z serii GL2, blanki Batsona z serii RX6, RX7 i XST, niektóre kołowrotki Daiwy (np. zbierającą świetne recenzje spinningową Tierrę), kołowrotki Penn Slammer - i wiele, wiele innych produktów rożnych firm które albo już zostały zweryfikowane jako dobre albo wkrótce zostaną zweryfikowane jako dobre. Przynajmniej jest na to duża szansa. Jedyną barierą jaka jest w tej chwili jeszcze jest bariera czytso marketingowa, czyli przywiązanie Amerykanów do hasła made in USA - ale jako że Amerykanie są ludźmi pragmatycznymi i głosują portfelami, ta bariera będzie zapewne stopniowo kruszeć coraz bardziej. Natomiast póki co za made in USA ludzie są skłonni płacić więcej. pomijam segment dóbr luxusowych w stylu made in japan bo to się rządzi innymi prawami jak sądzę. II.Jeżeli chodzi o blanki Batsona, St.croix itp. Szukając odpowiedzi na porównania dotyczące blanków renomowanych producentów z dala od polskiego piekiełka, np. na forum rodbuilding.org dostajemy przekaz z grubsza rzecz ujmując następujący: pomijając kwestię powtarzalności w produkcji blanków jako takiej (który dotyczy wszystkich producentów) oraz kwestię iż w danej serii blanków występują blanki mniej i bardziej udane (co również dotyczy wszystkich producentów) generalnie blanki dużych, znanych producentów to produkty dobrej jakości. Czyli szansa, iż wybierając w ofercie blanków St.Croix. Batsona czy Lamiglasa trafi się na obiektywnie rzecz ujmując, szajs, jest niewielka. Bierze się to stąd, iż generalnie technologia produkcji, doświadczenie etc etc na przestrzeni ostatnich kilkunatu czy kilkudziesięciu lat poszło bardzo do przodu i ogólnie blanki są lepszej jakości niż były kiedyś. Dobrym przykładem jest tu spadek ilości złamań blanków na złączach na przestrzeni kilkudziesięciu lat - teraz blanki mają lepiej zaprojektowane złącza po prostu niż miały kiedyś.Cały czas mówimy o renomowanych, znanych producentach - oczywiście. Oczywiście, każdy producent stara się różnicowac swoją ofertę żeby czymś odróżnić się od konkurencji. Mamy więc różne projekty układu maty w blanku, różne składniki żywicy, różne kolory blanków etc ect - w efekcie czego powstają produkty które starają się trafić w gust docelowego klienta. Oczywiście oferta producentów zróżnicowana jest również cenowo - każdy ma przynajmniej 3 półki cenowe swoich wyrobów. Reasumując, wszystkie te produkty są dobre, a różnice pomiędzy nimi mogą być dosyć subiektywne. Bo jedni wędkarze lubią np. blanki o ugięciach szczytowych, szybsze, inni o ugięciach głębszych, wolniejsze - itp itdDlatego nikt poważny nie będzie formułował opinii o wyższości np. Loomisa nad Lamiglasem czy St.Croix nad Batsonem - bo po pierwsze jest to tylko porównywanie marek a nie konkretnych produktów, modeli (i tu można co najwyżej wycenić wartośc marki na rynku i to porównać) a po drugie, nawet przy prównywaniu modeli podobnych serii różnych producentów wynik jest za każdym razem odzwierciedleniem nad wyraz subiektywnych preferencji danego recenzenta, i tylko tyle. Warto żeby konsumenci pamiętali o tym, by nie zgubić głowy i własnego zdrowego rozsądku. Najważniejsza konkluzja i tak jest taka, że warto wybierać dobre wyroby, dobrych firm Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbik Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 @Friko,masz rację, ja tylko pisałem aby nie wciska nam kitu i to nadal popieram. A jeśli macie umieścic na portalu pracę, autorstwa Marka Kochańskiego - duże nieporozumienie! Sorry, ale poprosze o weryfikację , lub jak kto woli lustrację.Podpisuję się pod tym imieniem i nazwiskiem.Wojciech Żbikowskips. Loomis to nie tylko chiny ! mamy ich za wschodnią scianą !Panowie - czas zacząc jeżdzic na targi- nie te organizowane przez naszych dystrybutorów, ale te właściwe !! Międzynarodowe. Przypominam Praga 16- 17 czerwiec. Do zobaczenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 A jeśli macie umieścic na portalu pracę, autorstwa Marka Kochańskiego - duże nieporozumienie! Sorry, ale poprosze o weryfikację , lub jak kto woli lustrację.Podpisuję się pod tym imieniem i nazwiskiem.Wojciech Żbikowski Niestety Wojtku, pomimo dużej sympatii, nie mogę Ci przyznać prawa do weryfikacji / cenzury artykułów zamieszczanych na jerkbait.pl Wybacz, ale to juz by bylo zbyt wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 obawiam sie ze nie rozumiem? nie jesteś sam ...tylko że mi procesor przegrzał się po 5 postach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2007 Witam,@maciejowaty, ogólnie wiadomo, że do 2006r. Batson produkował w USA w Cascade Composite Inc. Od stycznia 2006r. Przeniesiono produkcję RX6, RX7 i RX8 na daleki wschód. W USA produkowane są RX7+ i RX8+. Witam WszystkichIrku Wydawało mi się, ze rainshadow(rx7) był i jest produkowny w USA, a forecast(rx6) na dalekim wschodzie. Proszę o uściślenie tematu. Jakie są różnice między rx7 a rx7 plus(rx8 i rx8+) i czy masz te blanki w ofercie?Odnośnie teamów- mam jednego i raczej już nie kupię następnych. Swojego złamałem po tym, jak blaszka nr 2 wyskoczyła z wody i obcięła równiótko szczytówkę. Dodam, że siła udzerzenia nie była zbyt duża. Wprawdzie serwis wymienił mi kija na nowego, ale nieufność pozostała...Co prawda poprzedni miał takie bajeranckie złącze, ten nowy dostałem już bez tego nowoczesnego detalu. Zastanawiałem się nad tym i pytałem sprzedawcy skąd ta zmiana, bez rezultatu. Może wiecie? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2007 Witam,RX7 jest produkowany na dalekim wschodzie od stycznia 2006r. RX7+ i RX8+ są robione w USA. Z tych materiałów Batson oferuje dwie serie blanków muchowych i z RX8+ serię blanków Spinning and Casting Bass Rod Blanks uważaną aktualnie za jedną z najlepszych serii bassowych blanków wyprodukowanych dotąd w USA. W tej chwili z tej serii mam RX8+S822.5. Pozostałe będą dostępne przy najbliższej dostawie. Różnice pomiędzy grafitami to moduł sprężystości.Pozdrawiam,Ireneuz Matuszewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2007 Witam,Co do chińskiej produkcji to nie można mieć wątpliwości, że szturm tego narodu nabiera tempa. Właśnie wróciłem z Cebitu i zauważyłem jeden trend - 80% wystawców to ludzie z dalekiego wschodu. Kiedy podejdziesz do stoiska z zaawansowaną technologią XXI wieku, po chwili rozmowy mają do sprzedania wszystko - łącznie z blankami. Chcesz kopię jakiegoś super układu scalonego - nie ma problemu, kilku pracowników R&D z dobrym mikroskopem zrobi projekt a później sprzeda to jako swoje rozwiązanie. Można powiedzieć - żadnych granic. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 Witam,Co do chińskiej produkcji to nie można mieć wątpliwości, że szturm tego narodu nabiera tempa. Właśnie wróciłem z Cebitu i zauważyłem jeden trend - 80% wystawców to ludzie z dalekiego wschodu. Kiedy podejdziesz do stoiska z zaawansowaną technologią XXI wieku, po chwili rozmowy mają do sprzedania wszystko - łącznie z blankami. Chcesz kopię jakiegoś super układu scalonego - nie ma problemu, kilku pracowników R&D z dobrym mikroskopem zrobi projekt a później sprzeda to jako swoje rozwiązanie. Można powiedzieć - żadnych granic. PozdrawiamRemekdlatego mamy tyle zasranych podrobek ukladow scalonych BB, oryginaly osiagaja astronomiczne ceny i sa praktycznie nie do kupienia za normalne pieniadze ... po kilku dniach cale systemy siadaja bo co drugi chip to fake Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek_w Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 Witam,Co do chińskiej produkcji to nie można mieć wątpliwości, że szturm tego narodu nabiera tempa. Właśnie wróciłem z Cebitu i zauważyłem jeden trend - 80% wystawców to ludzie z dalekiego wschodu. Kiedy podejdziesz do stoiska z zaawansowaną technologią XXI wieku, po chwili rozmowy mają do sprzedania wszystko - łącznie z blankami. Chcesz kopię jakiegoś super układu scalonego - nie ma problemu, kilku pracowników R&D z dobrym mikroskopem zrobi projekt a później sprzeda to jako swoje rozwiązanie. Można powiedzieć - żadnych granic. PozdrawiamRemek Remku moge potwierdzic takie zachowanie również w mojej branży (motoryzacja) , pamiętam pierwszą rozmowę z Chińczykami , moje zwyczajowe pytanie co oferujecie ... odpowiedź - WSZYSTKO! Co Wam potrzeba!? - wtedy to był szok! , chciałem troszke części ,a po skończeniu rozmowy mogłem mieć chińskie czołgi ... taki kraj , to się nazywa elastyczność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 Witam,Co do chińskiej produkcji to nie można mieć wątpliwości, że szturm tego narodu nabiera tempa. Właśnie wróciłem z Cebitu i zauważyłem jeden trend - 80% wystawców to ludzie z dalekiego wschodu. Kiedy podejdziesz do stoiska z zaawansowaną technologią XXI wieku, po chwili rozmowy mają do sprzedania wszystko - łącznie z blankami. Chcesz kopię jakiegoś super układu scalonego - nie ma problemu, kilku pracowników R&D z dobrym mikroskopem zrobi projekt a później sprzeda to jako swoje rozwiązanie. Można powiedzieć - żadnych granic. PozdrawiamRemek Remku moge potwierdzic takie zachowanie również w mojej branży (motoryzacja) , pamiętam pierwszą rozmowę z Chińczykami , moje zwyczajowe pytanie co oferujecie ... odpowiedź - WSZYSTKO! Co Wam potrzeba!? - wtedy to był szok! , chciałem troszke części ,a po skończeniu rozmowy mogłem mieć chińskie czołgi ... taki kraj , to się nazywa elastyczność Cześć,Ja z nimi troszkę współpracuję więc moge stwierdzić jedno - trudny partner. Najciekawsze są różnice kulturowe, które na początku były dla mnie nieco krępujące. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 Witam,Co do chińskiej produkcji to nie można mieć wątpliwości, że szturm tego narodu nabiera tempa. Właśnie wróciłem z Cebitu i zauważyłem jeden trend - 80% wystawców to ludzie z dalekiego wschodu. Kiedy podejdziesz do stoiska z zaawansowaną technologią XXI wieku, po chwili rozmowy mają do sprzedania wszystko - łącznie z blankami. Chcesz kopię jakiegoś super układu scalonego - nie ma problemu, kilku pracowników R&D z dobrym mikroskopem zrobi projekt a później sprzeda to jako swoje rozwiązanie. Można powiedzieć - żadnych granic. PozdrawiamRemek Remku moge potwierdzic takie zachowanie również w mojej branży (motoryzacja) , pamiętam pierwszą rozmowę z Chińczykami , moje zwyczajowe pytanie co oferujecie ... odpowiedź - WSZYSTKO! Co Wam potrzeba!? - wtedy to był szok! , chciałem troszke części ,a po skończeniu rozmowy mogłem mieć chińskie czołgi ... taki kraj , to się nazywa elastyczność Cześć,Ja z nimi troszkę współpracuję więc moge stwierdzić jedno - trudny partner. Najciekawsze są różnice kulturowe, które na początku były dla mnie nieco krępujące. PozdrawiamRemek remek mozesz cos wiecej o tych roznicach kulturowych ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 Na zlocie PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi