Skocz do zawartości

Kołowrotek do sandaczówki

Filip14

Rekomendowane odpowiedzi

Rarenium jest wieksze i sprawia wrazenie mocniejszego w tym znaczeniu, ze po prostu lzej zwija te sama przynete.

Natomiast czym innym trwalosc, tu za Rarenium nie dam sobie nic uciac.

Wg mnie do srednio-ciezkiego lowienia szkoda TP2500/C3000. Na dluzsza mete nie da rady. Rarenium byc moze tez nie, ale po pierwsze kosztuje okolo 1/3 Twinka, tak wiec mniej go szkoda, po drugie jak wspomnialem, lzej pracuje, bo jest po prostu wiekszy.

Pogodzic moze Stelka czy Vaniek 4000 Nowy Stradic rzekomo tez chwalony, mialem w reku i przegral z Raremium FB jakoscia wykonania...knob, srubki i takie tam.

Wg mnie mocniejszym kołowrotkiem bedzie TP 2500 '11 od Vanka 4000 i na pewno dłużej wytrzyma przeciążanie.

Do ciężkiego (jak na mnie, 35-38g główka + guma 4") sandaczowania w pomorskiej Wisle uzywałem TP 4000 '11. Tu dochodzi mocny nurt, kamienie, częste zawady. Taki kreciol ma swoje wady, głownie w postaci masy - 325g.

Do łowienia gramatura główek do 30g na spokojnej wodzie (zaporówka, jezioro) bez najmniejszych oporów używałbym rozmiaru 2500. To naprawdę bardzo wytrzymały i mocny kreciol, który wg mnie wytrzymałością przebije wiele kołowrotków w rozmiarze 4000.

Edytowane przez Żbiku

Wg mnie mocniejszym kołowrotkiem bedzie TP 2500 '11 od Vanka 4000 i na pewno dłużej wytrzyma przeciążanie.

Nie jestem specem , ale Vanquish to odchudzony/odświeżony TwinPower 2011 więc złamanego kija bym nie postawił, że 2500 TP wytrzyma dłużej niż Vaniek 4000.

Coz, trzeba by bylo jednego poswiecic i przez sezon pokatowac, ale swojego bym nie wypozyczyl do badan ???? Zostajemy przy swoich zdaniach, po czesci nawet zbieznych - nie bede sie upieral, ze jedynie wielkosc ma znaczenie, 11TP to przemyslana konstrukcja i slusznie ma dobra prase.

Pozdro ????

P.S. Z tym Vankiem 4000, co padnie szybciej od 11TP2500, to odwazna hipoteza ???? Ale konfrontacja zapowiada sie ciekawie!

Edytowane przez coloumb

Nie jestem specem , ale Vanquish to odchudzony/odświeżony TwinPower 2011 więc złamanego kija bym nie postawił, że 2500 TP wytrzyma dłużej niż Vaniek 4000.

Miałem to napisać bo w Vańku przekładnia od TP'11...... Żbiku z twoim doświadczeniem to  mały Tp wystarczy ale nie znasz/nie wiesz jak kolega będzie się z nim obchodził? jak bardzo emocjonalnie/nerwowo/siłowo......

A później jest płacz na forum że TP'11 się rozpadł.......

Doradzać w wyborze to można koledze z którym łowisz bo widzisz jak łowi...tak w skrócie :-)

Edytowane przez przemow
  • Like 1

Kolega czyli ja☺ dba o swój sprzęt. Szukam kolowrotka do łowienia kogutami i gumami w gramaturze ok 30g. Lowiska to Wisła i wody stojące. Nie mam zamiaru łowić w silnym nurcie. Jak dla mnie wydać ok tyś. na kolowrotek to troche dużo pieniędzy. Jednak wolę raz zapłacić i mieć spokojną głowę na kilka lat. Więc szukam kołowrotka z zapasem mocy.Dlatego tu poprosiłem o pomoc. Jest tu wielu doświadczonych kolegów mających szeroką wiedze. Wszystkie pospowiedzi wezme pod uwagę. Myslę że nie ma co sie spierać.

Fajny i za fajną kase Biomek FB był na giełdzie :-)  Wbrew pozorom nie jest tak łatwo wybrać młynek mimo że półki sklepowe i internetowe uginają się od młynków...

Ps. Nie mogę się powstrzymać...Bierz z giełdy wściekle śmigającego Zaubera :-) one podobno wytrzymują .....przepraszam he he he

• Like 3

Zależy jaka to dobra cena, generalnie teraz caldia jest na takiej granicy pomiędzy exceleropodobnymi a certatopodobnymi, nie jest to zły kołowrotek ale to wszystko kwestia ceny.

Ok 700-800zł można dostać w Wawie 

Fajny i za fajną kase Biomek FB był na giełdzie :-)  Wbrew pozorom nie jest tak łatwo wybrać młynek mimo że półki sklepowe i internetowe uginają się od młynków...

Ps. Nie mogę się powstrzymać...Bierz z giełdy wściekle śmigającego Zaubera :-) one podobno wytrzymują .....przepraszam he he he

Biomek był ale przegapiłem. No bardzo ciężko coś wybrać. Właśnie Zaubera znam :) 

Ok 700-800zł można dostać w Wawie 

Biomek był ale przegapiłem. No bardzo ciężko coś wybrać. Właśnie Zaubera znam :)

no to tu jest ten dylemat, caldia bedzis zawsze caldia a za tyle można mieć biomka albo uzywana certate granatowa / 2010 czy 2013 , w ostatecznosci infinity, bradie czy inne certatopodobne stojące nad caldia półkę wyżej

• 5 miesięcy temu...

Witam. Poszukiwania kręciołka pod sandacza do gum (5-20 gramów) nadal trwają. Dzisiaj wpadł mi w ręce taki model w rozmiarze 20. Czy te kołowrotki abu garcia revo premier się sprawdzają , czy to już tylko legenda starych dobrych produktów Abu Garci. Czy ten model sprawdzi się w tym zestawie. Dzięki za info

• 2 miesiące temu...

Ja osobiscie do takiego lowienia staram sie miec mlynek o sprawnym hamulcu ale nie przekraczajacy 150zl , bo lubie orac ciezko i mocno nie szanowac sprzetu przy takim lowieniu , a jak cos kleknie to nastepny i z glowy , choc nie zdarzylo mi sie to wlasnie z budrzetowkami tylko od abu i shimano. w trybie expresso , gdzie jakis tam dragonowski viper za 100ke oral pole ciagal beton na dach i nie plakal po 2uch sezonach. Do lowienia na wobler owszem wole cos co ma jakis tam poziom nawoju i pracy i w ogole .... ale pewnie jak bym mial tyle kasy ze moglbym zabijac mlynki po 1000zl i wiecej robilbym to :)

Ja chociazby ostatnio mialem kupic slammera za 300 zlotych niby nowy niby mocny ale jakos srednio mi pasowal dołożyłem 150 zlotych i kupilem ultegre 98' w wielkosci 4000 i uwazam ze mimo iz ma 17 lat to byla to lepsza decyzja niz zakup nowego kolowrotka z polki sredniej/niskiej. Ponad wyglad przekladam walory uzytkowe.

Pozdrawiam