Skocz do zawartości

Kołowrotek do sandaczówki

Filip14

Rekomendowane odpowiedzi

Ze swojej strony mogę polecić spro zalt arc. Używam rozmiaru 4000 pod sandacza, Praca płynna, chodzi leciutko, żadnych luzów, główki 35g nie robią na nim żadnego wrażenia. Dwie aluminiowe szpule w komplecie. Dokładny i mocny hamulec. Używam go również do nocnego spinningu z plecionką 0,22. Ewentualnie można brać pod uwagę wzmocnioną wersję  HD.

• 7 miesięcy temu...

Walnął bym o tym wykład ale jest sobota rano i muszę handlować  :D  :D  :D

Po pierwsze nawój też jest zależny od ilości linki na szpuli, więc ten spinfisher nie zawsze nawija 90 cm. Po drugie zawsze kręcisz z tą samą prędkością dowolnym kołowrotkiem w dowolnej metodzie?  :D Nie wiem jak inni, ale ja i pewnie kilka innych osób potrafimy przeciągnąć obok łodzi wabik i wywnioskować na ile trzeba spowolnić obroty korbką by przynęta pracowała jak chcemy, a następnie praktykujemy to w łowieniu.

10-latek by zrozumiał.

Odświeżę bo herezje jakieś- stałoszpulowce zawsze nawijają taką samą ilość linki bo to nie szpula się obraca tylko ramię ;) w multiku to może się zmieniać hehe

Odświeżę bo herezje jakieś- stałoszpulowce zawsze nawijają taką samą ilość linki bo to nie szpula się obraca tylko ramię ;) w multiku to może się zmieniać hehe

I nie ustrzegłeś się, przed takowej głoszeniem????

Edytowane przez popper
  • Like 10

Ot i Cię zaskoczę, ja mam stałoszpulowca i szpula mnie się obraca. To taki radziecki wynalazek.

Hehehe, jak ja lubię wojny teoretyków ;-) Od siebie powiem, lepsze najtańsze Ryobi Virtus 3000 niż inne wynalazki. Czemu? Rewelacyjna praca hamulca, dobrej jakości, nie "mieląca" przekładnia i 5 lat serwisu. Przy tym jest na tyle tani, że nawet jeśli by się spierdzielił, mam drugi w bagażniku na zapas. A jeszcze się nie spierdzielił, i na razie się nie zanosi.

• Like 1

Ja Was nie rozumiem. Kołowrotek na sandacze? Do opadu inny. Do jigowania inny. Jak będziecie łowić i uszy nadstawiać aby usłyszeć czy aby kołowrotek nie wydaje żadnych dźwięków to wpadniecie w obłęd. TP 15 nie bo szumi. Stradic nie bo wydaje się z plastiku. Nasci za tani. Eee... wolę łowić. Przez nasłuchiwanie można przegapić branie.

• Like 8

A ja świadomie wybrałem ryobi ecusima bo :

-kręci do przodu.(i do tyłu jak ktoś chce :D :D )

-ma zajebisty hamulec

-dobrze nawija linkę

-nie robi bród

- bez problemów zamyka się kabłąk ,,z korbki"
- kosztuje 150 zeta.

Przerobiłem dwa lata , kołowrotek non stop w wodzie albo deszczu przyznaje że po roku  smar się wypłukał i zaczął ciężej chodzić ale ponieważ mam nieco grube paluszki i nigdy nie udało mi się złożyć rozebranego kołowrotka tak aby gdzieś w trakcie nie uciekła mi jakaś sprzężynka ) to dałem kilka kropel oleju bez rozbierania i śmigał jak nowy..

Niestety po dwóch latach mi go ukradli i zakończyłem swoją przygodę z tym modelem.

Obecnie używam do podbijania (25g) spro i TD ale gdyby któryś siadł to zastanowiłbym się nad zakupem 2 ryobi w cenie 1 spro ....

• Like 2

• 2 miesiące temu...
  • 1 rok później...