Skocz do zawartości

Kołowrotek do sandaczówki

Filip14

Rekomendowane odpowiedzi

Fakt, przydało by się wiedzieć co to za sandaczówka  :)

Co nie zmienia faktu że główka 17g plus guma 12cm daje nam wagę grubo powyżej 20g.

A to w mojej ocenie zbyt wiele na młynek shimano w rozmiarze 2500.

Ale do "ciężkiego łowienia" autor wątku ma kołowrotek w rozmiarze 4000 ...

Wcześniej ktoś wspomniał Daiwę BG2500. Właśnie tej używam pod taką gramaturę na sandacze i szczuplego na lekko, włącznie z obrotówkami 4 comet ,które potrafią dojechać tryby. Od trzech  lat  dojeźdźam i dojechać jej nie mogę.Jak  wytrzyma jeszcze rok, to wykona mój plan.Wcześniej używałem TP 3000 i po 7latach umarł. Więc przeliczając złotówki na lata BG może umierać co trzy .

Notabene wyższego przełożenia ,jest super pod gumę jeśli podbijamy kijem ,bo szybko wybierze luz, Do podbicia korbą skłaniałbym się do wytrzymalszych przekładni z niższym przełożeniem.

Do cięższych gum do 60g łącznej masy,dwa lata  używam  BG 3000 i na chwilę obecną j/w.

• Like 5

Kij do którego szukam kołowrotka to:

IMMS610MXF. 1-część, 2,08 m, RX8

Obecnie łowiłem na nim kołowrotkiem Dragona 3000, ale miał prawo się rozlecieć po 8 latach.

Ten Batson spokojnie dźwiga 20g, więc jeśli chodzi o shimano to rozmiar 4000 jest wskazany.

Jeśli tyko przelotka startowa jest odpowiednio duża.

Shimanowskie 2500 przy tym patyku i przynętach które opisałeś ... :(

No cóż, po dwóch/trzech sezonach zacznie przyjemnie chrupać  :wacko: 

Smacznego  :P  

• Like 1

Łukasz - tak w skrócie co to za wynalazki ? plusy i minusy tej konstrukcji 

No właśnie ,Łukasz napisz coś z perspektywy użytkownika ,bo też się do nich przymierzam.

W porównaniu do analogicznych wielkości  MQ na papierze lżejszy od podstawowej BG i z mocniejszym hamulcem.

Zdaje się ,że szpula w MQ ma mniejszą średnicę, bo przy wielkości 3000 i 6,2-1 nawój 83cm , gdzie w zwykłaj BG 5,6-1  95cm.

Edytowane przez Dąbek 111

No właśnie ,Łukasz napisz coś z perspektywy użytkownika ,bo też się do nich przymierzam.

W porównaniu do analogicznych wielkości  MQ na papierze lżejszy od podstawowej BG i z mocniejszym hamulcem.

Zdaje się ,że szpula w MQ ma mniejszą średnicę, bo przy wielkości 3000 i 6,2-1 nawój 83cm , gdzie w zwykłaj BG 5,6-1  95cm.

Bo to rozmiary juz jak mq wszystkie ta 3000 xh to hybryda bo buda ta sama co 4000 , tylko korby maja krótsze niż np luvias czy certate 3000d , nie ma co sie rozpisywac zajw...ste kolowrotki :) pomijajac brak lozyska w rolce no ale to raczej nie jest jakas wada, ostatni wypad do Holandi obskoczylem z ekipą tymi kolowrotkami , w 3 dni dobre kilkaset ryb także nie mam wątpliwości co do jakości jak w żadnej lt mq , dla mnie kolowrotki idealne i spoko jest waga bo wreszcie mozna mocniejsze kijaszki wyważyć

• Like 2

• 1 miesiąc temu...