Gość mikolaj Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 2703tomi zakładasz temat sto razy wałkowany i czego się spodziewasz ? Zadaj sobie trochę trudu z wyszukiwarką. Jeśli mam Ci odpowiedzieć adekwatnie do trudu jaki włożyłeś w pytanie to zdecydowanie Relih Rex. Przełomowa konstrukcja , nie do zajechania. Szeroka szpula i ten kolor. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2703tomi Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Mikołaj,dziękuję. Już mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmiszk1 Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Koledzy czy ceratka 2500 z pierwszego wypustu podola sandaczowym lowom na srednio?. Mam navmysli glowki 10-17g plus guma 3-4cale?. Nie zajade jej przy podbijaniu z kolowrotka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw17 Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Przy podbijaniu z kołowrotka zajeździsz każdy ale 3000 trochę później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Przy podbijaniu z kołowrotka zajeździsz każdy ale 3000 trochę później Koledzy czy ceratka 2500 z pierwszego wypustu podola sandaczowym lowom na srednio?. Mam navmysli glowki 10-17g plus guma 3-4cale?. Nie zajade jej przy podbijaniu z kolowrotka?Ja jakoś nie zajechałem zwykłej Caldii 2508R-SH w trzy lata orką do 50g (średnio 20-35g) na Wiśle... Więc ceratka 2500 tym bardzie da radę tak lekkim wabiom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw17 Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 (edytowane) "Ja jakoś nie zajechałem zwykłej Caldii 2508R-SH w trzy lata orką do 50g (średnio 20-35g) na Wiśle... Więc ceratka 2500 tym bardzie da radę tak lekkim wabiom."Jak często wędkujesz na Wiśle, że Caldia o przełożeniu 6.2 i rozmiarze 2500 przy podbijaniu z korby pracuje ci 3 lata Edytowane 3 Lutego 2016 przez saw70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 "Ja jakoś nie zajechałem zwykłej Caldii 2508R-SH w trzy lata orką do 50g (średnio 20-35g) na Wiśle... Więc ceratka 2500 tym bardzie da radę tak lekkim wabiom."Jak często wędkujesz na Wiśle, że Caldia o przełożeniu 6.2 i rozmiarze 2500 przy podbijaniu z korby pracuje ci 3 lataZ pewnością nie mało bo coś z 50-60 razy w roku tylko na samej Wisełce po 5-6 godzin biczowania. Nigdy też go nie otwierałem i nie smarowałem, poza rolką oczywiście. Fakt młynek trzeba będzie trochę poprawić bo w grudniu zauważyłem że zaczął mi ząbkować ale luzy jako takie ma minimalne. Tylko to ząbkowanie. Lecz też trzeba pamiętać że był to model dostępny tylko na wewnętrzny rynek japoński, czyli JDM, więc jego spasowanie było dużo lepsze niż odpowiedników na "świat". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1983 Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 Polecam exist 3012 uzytkowalem go do opadu i jestem zadowolony....cena bardzo wysoka ale warto..a jeżeli chodzi o godziny spędzone nad wodą to często lowilem po kilka godz dziennie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietryk Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Ja pod sandacza do ciężkiej orki używam peen slammera. Kołowrotem może nie finezyjny, ale nie do zajechania. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DAMIR Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Używam od kilku sezonów Zaubera CF 3000 pod sandacza i nie mogę powiedzieć o nim złego słowa. Może trafiłem na wyjątkowy egzemplarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esoxlucius1 Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Używam od kilku sezonów Zaubera CF 3000 pod sandacza i nie mogę powiedzieć o nim złego słowa. Może trafiłem na wyjątkowy egzemplarz A nad sandacza się nada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynio63 Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 A nad sandacza się nada?To masz dużo do powiedzenia w temacie .Podziwiam Twój wysiłek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barthez204 Opublikowano 21 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Witam wszystkich.Poszukuje kołowrotka do opadu główkami ok 30 g. głownie koguty Chciałbym się zmieścić w kwocie 1 tyś. Kolega Hunter_pike zaproponował mi Daiwe Caldie A 3000. Podrzucili byście jeszcze kilka trwałych sprawdzonych modeli, które wytrzymają przez kilka sezonów ciężką prace. Przeczytałem już sporo wątków na ten temat. Ryobi i klony przerabiałem to je znam. Slammery jakoś do mnie nie przemawiają. Szukam raczej czegoś nowego ale otwarty jestem na wszystkie podpowiedzi. Jeśli nie sprawi wam to problemu to czekam na propozycje.Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 21 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Popytaj specjalistów od shimano,myślę że nowy stradic może być ok.ponoć to następca biomka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac72 Opublikowano 21 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Mi do tego celu służy Luvias 2508 PE-H Mam je podpięte do sandzczówek na lekko do 18 g i na ciężko do 30 g. Nie stwierdziłem żadnych problemów. W moim przypadku ważna tez była waga kołowrotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barthez204 Opublikowano 21 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Luvias trochę mi budżet przekracza :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 21 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 TP 2500 '11 będzie świetny pod sandaczowanie. Są 2szt na giełdzie używki w super stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barthez204 Opublikowano 21 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 TP 2500 '11 będzie świetny pod sandaczowanie. Są 2szt na giełdzie używki w super stanie Nie za mały pod sandacza??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 21 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Nie za mały pod sandacza???Biomajster fb i nic więcej nie potrzeba, a i budżet podziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 21 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 (edytowane) Nie za mały pod sandacza???A po co większy do tego typu łowienia? 25-30g główka to nie jest obciążenie dla tego kręcioła, które da mu popalić. A z racji mocnego układu i mocnego hamulca w tym modelu, przy regularnym odpowiednim serwisie, spokojnie wytrzyma bardzo długo. No chyba, że używamy kołowrotka jako wyciągarki do karczy czy bali drewna z dna lub holujemy duże ryby w nurcie na hama na zakręconym na beton hamulcu. To wtedy nawet 4000 zacznie klekotać po 1-2 sezonach. Edytowane 21 Maja 2016 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 21 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Lowie 11TP2500, to raczej kolowrotek kleniowo-pstragowy. 30 gramowe przynety? Zdecydowanie nie polecam! U mnie juz przy okolo 20 gramach zaczynaja sie schody. Szczupak, bolen, sandacz - jesli wspolczesne Shimano, koniecznie rozmiar 4000. Jesli ma byc lekko, Rarenium FB, Stradic...a dla wybrednych Vaniek czy Stelka. Wszystko zdaje sie w okolicach 250 gramow. Twinek 2500 wazy 260, ale nie da tego komfortu przy ciezkich przynetach, nie mowiac o boleniowym tempie ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 21 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 (edytowane) Czyli wg Ciebie mechanizm Rarenium 4000FB bedzie mocniejszych i wytrzymalszy niz mechanizm TP2500 '11? O jakich "schodach" piszesz przy łowieniu tym kołowrotkiem i główkami 20g? Odnosnie boleniowania to nie tylko polega ono na rzucaniu i ekspresowym zwijaniu przynety Uwazam, ze przełożenie 5,1-5,2 jest wystarczające pod bolki, nie potrzeba aż tak bardzo szybszego. Nie wspominając juz o tym, ze szybsze przełożenie dostaje bardziej po tyłku przy większych obciążeniach i oporze, niz niższe. Edytowane 21 Maja 2016 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 21 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Rarenium jest wieksze i sprawia wrazenie mocniejszego w tym znaczeniu, ze po prostu lzej zwija te sama przynete. Natomiast czym innym trwalosc, tu za Rarenium nie dam sobie nic uciac. Wg mnie do srednio-ciezkiego lowienia szkoda TP2500/C3000. Na dluzsza mete nie da rady. Rarenium byc moze tez nie, ale po pierwsze kosztuje okolo 1/3 Twinka, tak wiec mniej go szkoda, po drugie jak wspomnialem, lzej pracuje, bo jest po prostu wiekszy. Pogodzic moze Stelka czy Vaniek 4000 ???? Nowy Stradic rzekomo tez chwalony, mialem w reku i przegral z Raremium FB jakoscia wykonania...knob, srubki i takie tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zander Hunter Opublikowano 21 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Jest chyba jeszcze na giełdzie niebieska certa 2500, na bank styknie i nie siądzie, a co do tp 11 2500 równnież daradę, i będzie lepszy niż rarek 4000!!ZH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 21 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Na pewno TP jest lepszy niz Rarenium...ale nie rozmiar 2500 do 30 gramowych glowek ???? Zapomnijmy o Rarku. Moze to zlom, za krotko lowie. Ale nie namawiajcie Kolegi do katowania niedoszacowanego rozmiarowo Twinka...sandacz, szczupak, bolen to wielkosc 4000, z rozsadku i wygody. Popytajcie madrzejszych ode mnie, potwierdza zapewne. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi