Skocz do zawartości

Kołowrotek do sandaczówki

Filip14

Rekomendowane odpowiedzi

Co do tego Spro :

2019-10-22
Kołowrotek miałem do lekkiego spinningu, nawet roku nie wytrzymał, strasznie głośno pracuje jak by łożyska już miały dosyć. W dodatku plecionka przy nawijaniu po rzucie czesto lubi wejść pod regulator od hamulca bo jest tam taka blaszka o którą się haczy plecionka. Raczej nie polecam . Płynnie chodził przez jakieś pół roku....720

Tadeusz J, Junoszyno
2019-03-18
wg mnie niezły polecam na lekki spławik
Grzegorz W, Gdańsk
2018-07-13
Straszna LIPA co chwile plącze plecione i co raz odcinanie supła i wiązanie na nowo a więc z mojego doświadczenia zdecydowanie odradzam zwłaszcza łowienie z tym kręciołem na gumy czy woblery. Może jeszcze sie sprawdzi jako kołowrotek na grunt ale na razie się nie wypowiadam bo jeszcze nie próbowałem jak się sprawdzi na gruncie
Grzegorz M, Gdansk

Oto kilka opinii na szybko z netu. Dziękuję.

Interesują mnie tylko opinie na temat  tych dwóch  wymienione wyżej Ryobi.

jakieś pierdoły o tym Spro mam passiona fd 730 od 10 lat chyba, kilkaset ryb wyciągnął i w tym roku dopiero rolka na kabłąku zaczeła mi huczeć. Nawija pletke idealnie, hamulec precyzyjny czego chcieć więcej...aa mam też ryobi ecusime 4000 tez jest fajna ale czy przeżyje tyle co ten passion to nie wiem...

• 2 miesiące temu...

Jaki kołowrotek do łowienia z łódki sandacza z opadu na zaporówce głębokość 0.70-3.50. Gumy ok 5-15cm na główkach 5-15g do kija St. Croix Legend Elit ES 68MXF Extra Fast Action, Medium Power 6'8" 6-12lb 3/16-5/8 oz. Podbicia raczej z kija.

Chętnie coś z Daiwy. Przedział cenowy 400-800zł.

Jaka wielkość, przełożenie? No i nie za ciężki.

Oczywiście z Daiwy rozmiar 2500 z mojego doświadczenia będzie ok.Moze być BG,Caldia Ą lub Prorex RA /korpus 3000 szpula-rotor 2500.W BG i Prorex jest większe przełożenie,ale niweluje to większa długość korby i w Prorex bebechy od 3000.Ja bym stawiał na Prorexa,ale jest najciezszy.

Zdecydowanie za ciężki ten kołowrotek jak powyżej...

Do tej wedki najczesciej podpinam Daiwe LT3000S-C (waga 180g), ew. model LT3000 (225g) i to jest max. zeby łowic komfortowo.

Dobrze wykonana wedka nie wymaga tzw. doważania zestawu.

Daiwa LT3000S-C to o jaki dokładnie chodzi model Prorex?...bo o takim samym oznaczeniu chyba nie ma szukałem Edytowane przez pio76

Ja kupiłem Daiwa 18 Prorex X LT 2500 i wszystko było ok przy okoniówce. Dopóki nie mmiałem przyłowu w postaci szczupaka 93cm . Teraz kołowrotek wyraźnie dostał po trybach i trybi mocno posuw szpuli .

Edytowane przez golsyl1980

Ja kupiłem Daiwa 18 Prorex X LT 2500 i wszystko było ok przy okoniówce. Dopóki nie mmiałem przyłowu w postaci szczupaka 93cm . Teraz kołowrotek wyraźnie dostał po trybach i trybi mocno posuw szpuli .

Prorex x ma przekładnie z tańszych lt .

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

A Daiwa Caldia LT 4000? Bo z tym Fuego to raczej większość opinii słabe...Caldia ok 5 stówek drożeza od Fuego to chyba lepsza. Chociaż czytam że te wszystkie LT to lekkie ale słaby materiał...i sam już nie wiem co wybrać????

Upieram się raczej przy Daiwie...

Edytowane przez pio76

Szukałem jakiś czas temu kołowrotka 2500/3000 pod lekki kij sandaczowy. Obmacalem daiwy od Fuego Lt do prorex i balistica za 800zl.Kupilem kolejne fuego(mam ponad rok model 4000) gdyż nie widziałem na sucho w sklepie tych 500zl różnicy.

Jak dla mnie fuego to najlepszy wybór za ok 300pln. Jeżeli chvesz coś innego, co pracuje trochę lepiej to bierz Ultegre FB albo nowego Stradica. Przy tych młynkach vs fuego widać różnicę tych kilku stówek.

Ja tak to widzę.

Wydaje mi się że te różnice w cenie z czegoś muszą wynikać...Shimano nie chcę wolałbym Daiwę. Też nabrałem chęci na to Fuego ale teraz tak myślę że 300 parę zł za kręcioł to mało i raczej jest zbudowany z komponentów słabej jakości...Może przy łowieniu lżejszym się sprawdza ale do opadu i średniego łowienia to nie wiem...

Dobrych kilka lat temu za 100$ kupowało się przyzwoity kołowrotek.Miałem 3 Daiwy laguny i też twierdziłem że Stelli nie kupię bo to bez sensu.Laguny służyły mi z 10 lat i jeszcze w dobrym stanie je sprzedałem-teraz to badziew robią, plasticzane wydmuszki.Jednak z upływem lat zmieniłem zdanie.Czasem warto raz wydać i cieszyć się kilkuletnim użytkowaniem.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Moje Fuego 4000 jakoś ciężko nie pracowało. Ale było na Czorsztynie 3 pełne dniówki i główki 10 do 25 gram, na Wiśle też jakoś tak wyszło że był używany do sandaczowania i nawet trafiały się bolenie, plus inne plytkie zbiorniki z woblerami i gumami szczupakowo sandaczowymi. Ktoś zaraz powie ze nie wiele łowione, ale mnie przekonało. A i 300 zł gdy położysz na piasku, albo poobija się na łodce już tak nie żal jak 1000 ???? Ja mam takie podejście do kołowrotków łodkowych, zniszczy się to wjedzie nowy młynek. A to że są lepsze i sam takimi łowilem i łowię nie zmienia w moim przekonaniu faktu że fuego LT to dobry tani kołowrotek.

• Like 3