Skocz do zawartości

Kołowrotek do sandaczówki

Filip14

Rekomendowane odpowiedzi

Tzn. nie chodzi mi o to że kręcioł się niszczy czy obija...po to on jest to rzecz użytkowa, soecjalnie się nad tym nie rozczulam, mam Vanquisha i pod poduszką go nie trzymam????

Bardziej chodzi mi o komponenty czy wytrzymują i w miarę chodzą i da się łowić...wiadomo że jak się wysypie po 3 sezonach to za tą kasę biorę drugi, tylko żeby się nie wkurw...podczas użytkowania od razu.

A uparłem się na Daiwę, bo w Shimano nie pasują mi te cieniutkie druciane kabłąki

Może wezmę to Fuego spróbuję...

Edytowane przez pio76

Czy Shimano Stradic Ci4+ 4000 FB będzie dobry do łowienia z łódki sandacza z opadu na zaporówce głębokość 0.70-3.50. Gumy ok 5-15cm na główkach 5-15g ?

Ewentualnie jaki model czy o przełożeniu 4.8:1 czy 6.2:1 (ten ma chyba dodatkowo oznaczenie XG). Czy może lepszy byłby chyba wcześniejszy model Stradic 4000 FL ?

• 3 tygodnie później...

Witam, kupiłem kij sandaczowo/szczupakowy. Gdyż zaczynam przygodę z sandaczem, znalazłem na yt ciekawy film Sebastiana Kowalczyka który polecał gorąco na własnych doświadczeniach wędkę Fiume Seaman Jigger 240cm / 200g. Majątku nie stracę jeśli to będzie nieudany zakup, ale warto spróbować. Potrzebuje dobrać kołowrotek do orania na Odrze przy większych obciążeniach i mam na oku Kołowrotek Penn Battle II 4000 i Abu Garcia REVO2X40. Który młynek według was powinien sprostać zadaniu i nie przeciążyć dolnika wędki?

Jak jeszcze nie kupiłeś tego morskiego wędziska, to kup sobie takie bardziej pod sandacze, do ok 35-40g wyrzutu. Na Odrę wystarczy.

edyta:

Oj jednak doczytałem, że kupiłeś - to może oddaj je.

Jak chcesz bardzo ekonomicznie i ciężar wędki Cię nie przerazi, to https://www.wedkarski.com/wedki/6602-wedka-tsubame-mh-spin-mikado.html

Jak chcesz lżej, to dodając kasę, ciężary wędek będą maleć.

Edytowane przez ttb

Polecam zobaczyć pracę tej wędki na jednym z filmów o którym pisałem wyżej, później wychodzić z założenia że kij się nie sprawdzi. Bardziej chodziło mi o pomoc w dobraniu kołowrotka nie wędki. A więc penn battle II czy Abu Garcia REVO2X40.

Dzięki Piter wezmę też pod uwagę.

• 2 tygodnie później...

U mnie Daiwa Prorex wersja która jest odpowiednikiem BG chyba RA już 3 sezon do wszystkiego od boleni po brzany, szczupaki kończąc na sandaczach. Rozmiar 2500 czyli body z 3000 BG a szpula i rotor z 2500, nie narzekam na młynek tylko dostępność i cenę szpul Daiwa.

Jak dla mnie kołowrotek,za rozsądne pieniądze(ok 500zł )na sandacza z przeznaczeniem do ciężkiej orki to zdecydowanie ta nowa Ultegra 4000.Mam ją ponad sezon i kręci na główkach 30-40g dalej jak masełko.Znajomy łowi od kilku sezonów jeszcze ciężej i też chwali.Mocniejszy sprzęt od nowego stradika FL moim zdaniem,słysząc już narzekania niektórych

Edytowane przez maroni26

Stradic chyba nigdy nie miał być do katowania na ciężko. Ultegre miałem 4000 i 5000 i nie narzekałem tyle że koncepcje się zmieniły i mam 1000. W kwotach do 500 to chyba tylko Ultegra, Prorex/BG, Slammer czy jakieś Ryobi/Spro i dużo czytałem na temat udanego Jaxona chyba Machine ale osobiście bym nie ryzykował. Ultegre brał bym te szybszą nawet 5000 która od 4000 różni się tylko szpulą.