Skocz do zawartości
  • 0

Pompka lini paliwowej.

newrom

Pytanie

Cześć :D

Mam taką dziwną sprawę, wygląda na to że pompka linii paliwowej stawia za duży opór i silnik nie zasysa paliwa ze zbiornika (albo zasysa w zbyt małej ilości.

Podejrzewałbym pompkę w silniku, jednak to już drugi silnik w którym mam identyczny objaw, więc szansa że winny jest silnik spada .

Kupie nową pompkę i przetestuję, ale zanim to nastąpi chciałbym się zapytać czy ktoś miał podobne cuda ? :D

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Cześć :D

Mam taką dziwną sprawę, wygląda na to że pompka linii paliwowej stawia za duży opór i silnik nie zasysa paliwa ze zbiornika (albo zasysa w zbyt małej ilości.

Podejrzewałbym pompkę w silniku, jednak to już drugi silnik w którym mam identyczny objaw, więc szansa że winny jest silnik spada .

Kupie nową pompkę i przetestuję, ale zanim to nastąpi chciałbym się zapytać czy ktoś miał podobne cuda ? :D

nie wyobrazam sobie tego - moze masz pompke na odwrot?

Ja u siebie mam zbiornik z paliwem pod pierwsza lawka i dobre 5m przewodu 7mm do silnika - przewod idzie pod i nad lawkami etc - spore szanse by sie cos zapowietrzylo etc.. wszystko dziala ok (suzuki df6). Jak przewodu nie odlaczam na czas transportu to po kilku dniach spokojnie odpala bez pompowania pompka.

• 0

nie wyobrazam sobie tego - moze masz pompke na odwrot?

Czytaj książki, to podobno rozwija wyobraźnie :lol: ;)

Wiem jak to powinno działać, ale nie działa. W czasie pływania musiałem dotłaczać paliwo ręcznie. Odwrotne podłączenie oczywiście też jest nierealne, wtedy nie dałoby się dopompować paliwa do gaźnika.

Miałem jeszcze w linii filtr paliwa wpięty, ale go usunąłem do testów. Żadnych zmian nie zaobserwowałem.

Może po prostu trafiła mi się w jakiś sposób uszkodzona pompka, bywa przecież. Jak pływałem na df6 to dzięki mikremu spalaniu nie był to problem, ale na marinerze 10hp w czasie pchania 400-500kg pychówki było to mocno wkurzające. Głównie dlatego że zużycie paliwa jest spore, a nie ma wewnętrznego zbiornika paliwa.

• 0

ja nawet biblie czekam az sfilmuja

A tak serio to niby jak pompka by dzialala recznie, ale nie puszczala paliwa do silnika? moze rozbierz ja? po mojemu to tam sa 4 elementy... i moze ten zaworek jednostronny sie zawiesil/zerwal czy cos? Robi sie twarda pompka jak pompujesz? bo jak nie to moze wlasnie to jest przyczyna...

• 0

ja obstawiam nie pompkę ręczną ani w silniku ale prawdopodobnie gdzieś na linii paliwowej jest drobna nieszczelność przez którą silnik zasysa powietrze. kiedyś miałem przypadek że po jakimś czasie od manewrowania silnikiem sam gasł a powodem była luzująca się podczas kręcenia szybkozłączka przy silniku. wystarczyło poprawić, napompować i git. Albo jeszcze jedna bardzo błaha sprawa czyli odpowietrznik zbiornika jest albo zakręcony albo niedrożny.

• 0

ja obstawiam nie pompkę ręczną ani w silniku ale prawdopodobnie gdzieś na linii paliwowej jest drobna nieszczelność przez którą silnik zasysa powietrze. kiedyś miałem przypadek że po jakimś czasie od manewrowania silnikiem sam gasł a powodem była luzująca się podczas kręcenia szybkozłączka przy silniku. wystarczyło poprawić, napompować i git. Albo jeszcze jedna bardzo błaha sprawa czyli odpowietrznik zbiornika jest albo zakręcony albo niedrożny.

mozesz miec racje przypomnialem siebie, ze mialem to samo pekl oring w mocowaniu do silnika i bral powietrze...

• 0

Wszelkie dyskwalifikujace nieszczelnosci latwo sprawdzic - przed rozruchem silnika powinno byc je widac przy podpompowywaniu gruszka. Tu bym nie szukal o ile nic nie cieknie...

Powodem moze byc jakis np. kawalek badziewia w srodku weza/ gruszki albo niesprawny odpowietrznik na zbiorniku.

Mnie linie paliwowa zalatwil pewien serwis w wwie (zazadali kompletu do naprawy), jak wrocil ciekl tak, ze musialem pozakladac wszedzie cybanty.

Sam tego nie stosuje ale zastanawiam sie czy nie warto by...chodzi o filtr na linii paliwowej.

Wystarczy spory wiatr przy nalewaniu i maly niefart..

Gumo

• 0

Tak jak pisze Gumo :( Podejrzewam albo nieszczelność albo zasyfiony układ paliwowy.

Osobiscie też mnie spotkały ostatnio niespodzianki w postaci czyszczenia gaznika(syf).

Po namowie serwismena założyłem dodatkowy filtr paliwa na linie przed gruszką :D Jak narazie zdaje egzamin :D

• 0

Nieszczelności bym wykrył bo rozlewajace się paliwo bym wyczuł, linia paliwowa od nowości tak sie zachowuje. Filtr przed gruszka był, zdjalem do testów. Jak zacznie działać to go znów zalożę, na wsjej słuczaj, bo silnik ma własny filtr siateczkowy.

Zbiornik i linia kupione w sklepie, plastik wiec rdzy brak.

• 0

U mnie zasyfił sie gaznik i cały układ paliwowy poprzez pozostawienie na jeden miesiąc zbiornika z linią w garażu. Wyjazd na wakacjie i sprzecik stał wystawiony na zmienne warunki atmosferyczne.Powstały takie gluty w paliwie ze masakra :( Sprawdz odpowietrznik na zbiorniku ewentualnie samą złączke przy silniku od lini paliwowej. Jest tam zaworek kulowy moze w nim tkwi przyczyna(przytarty-zatarty) :unsure:

• 0

Jak ktoś chce to mam zawsze takie pompki w magazynie. Zazwyczaj leży po kilkaset sztuk każdego rodzaju. Prawdziwa guma i przyłącza aluminiowe. Pod przewód 8 i 10 mm.

Te z linku mają plastikowe przyłącza a materiał nie przypomina gumy.

(Usunalem fragment wyraznie mowiacy o sprzedazy. Reszta w mailu.

I proponuje tutaj tego nie roztrzasac.

Dziekuje

Gumo)

• 0

Odpowietrznik odpada, znam przypadłość z motocykli więc robiłem test przy odkręconym wlewie :D

Złącze przy silniku - mogło by to być to. Ale żeby w 2 silnikach ?

Co do złącz alu to nie lubie, ostatnio miałem akcje w akwarium bo mi tak skorodowała rurka alu że nie dało się przez nią przepchnąć CO2 z butli :D

Z drugiej strony 24 nie majątek, do testów wezmę :D

• 0

Kolego,

jeszcze jedna możliwość, w szybko złączkach są też zaworki na dopuście paliwa.

U mnie na przykład przy zbiorniku się chyba zepsuła bo nie trzyma w żadną stronę i po odpięciu linii cieknie paliwo.

Może u ciebie też coś podobnego się dzieje i zaworki zwrotne nie trzymają?

• 0

Przy zbiorniku nie mam szybkozłączki. Po drugiej stronie została wymieniona. Na pompkę czekam, jeśli się nie poprawi to zostaną 3 elementy. Wąż, pompka w silniku, złącze w silniku.

Złącze w silniku już zamówiłem (ucierpiało w czasie stłuczki).

Mam nadzieję że po wymianie pompki problem zniknie :D