Skocz do zawartości

Shimano Metanium Mg/Mg7

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Dzisiaj dostałem karton z przesyłką od mojego dobrego kolegi z Japonii. Przesyłka to zbiór różności z targów w Yokohama 2007. Czegoż tam nie ma :D same rarytasy dla castingowców. Zaintrygował mnie film na temat nowości Shimano a tam dokładne informacje na temat Shimano Metanium Mg/Mg7. Oto garść faktów:

1. Przede wszystkim zaintrygowała mnie szpulka. Rozmiary to 34/22mm (średnica/szerokość). Czyli dokładnie tyle samo co w starym metanium oraz Antaresie AR. Szpulka wykonana jest z cienkiej blaszki aluminiowej o grubości 0,3 mm. To pozwoliło ją odchudzić. Ile? Szpulka oryginalna do poprzedniej wersji metanium waży 12,73g, ta w nowym 11,00g czyli mniej nawet niż w Antaresie AR. To mi się podoba.

Pojemność szpulki taka sama jak w Antaresie AR i poprzednim metanium. Ale to nie wszystko. Firma Shimano w tym roku wprowadziła nowe lekkie szpulki firmy Yumeya. Ta współpraca układa się już od kilku lat ale w tym roku wprowadzono 3 nowe szpulki. Do Metanium XT oraz nowego Metanium Mg/Mg7 wprowadzono płytkie szpulki (odrębnie do XT i do nowego Mg) PE0.8-200m o masie 10,9g (zdjęcie zamieszczę jak zeskanuję). Jest ona rzeczywiście płytka. Jej koszt to 9000 yen. Na boku doniosę również, że w Japonii w zeszłym roku niesamowitą popularnością cieszył się SPEEDMASTER 200/201. Do niego również wprowadzono nowe lekkie i płytkie szpulki - PE1-200m oraz 16lb-120m. Pierwsza waży 14,2g, druga 13,7g.

2. Co jeszcze mi się podoba - waga! Metanium Mg waży tylko 170g. Piszę tylko bo to obecnie najlżejszy multik z tej firmy.

3. Ponadto ma bardzo kompaktową obudowę. Jest mniejszy (niższy) od starego metanium - podczas trzymania.

4. Również zmieniono jego budowę wewnętrzną.Większy tryb główny (40 mm) oraz tzw. pinion - czyli część przekładni (zmniejszono go tym samym powierzchnia potencjalnego stylu z osią jest mniejsza).

To tak na szybko tyle. W razie pytań jestem dostępny (od czwartku raczej wieczorami bo wybywam do naszych zachodnich sąsiadów :D)

Pozdrawiam

Remek

Remek, a czy wersja speedmaster 201 ma taką samą szpule jak curado 201?? Jeśli trak to ja kupie taką szpule napewno.

pozd JW :D

Cześć,

Jurku, szerokość szpulki speedmastera to 25 mm, a Twojego curado jeśli się nie mylę 22mm (sprawdź to proszę bo w głowie nie mam wszystkich rozmiarówek :D).

Pozdrawiam

Remek

część Remigiusz!!

Właśnie lezy przedemną szpulka do 201DPV i po pomiarach szerokości wynikwa że:

szerokość szpuli między krawedziami zewnątrznymiszpuli wynosi prawie 29mm, średnica wewnetrzna, gdzie jest nawinieta linka wynosi 25mm

22mm ma chyba metanium XT 2005 i scorpion 1001

pozdrawiam i dziekuję

JW :D

Witaj @Remek

Bardzo zaciekawiłeś mnie tymi nowymi szpulkami to metanium xt i speedmaster 201, hehe tak się składa że mam tylko te multiki. Nie wiesz gdzie można dostać te szpulki na internecie czy są już w sprzedaży, i ile mogą kosztować???

Jak myślisz, jak założę te szpulki do tych multików to jakimi najmniejszymi przynętami da się operować, chodzi o speedmastera i metanium.

Pozdrawiam

Witam

Szpula od speedmastera wyglada identycznie jak od Curado D 201. Interesowałaby mnie ta płytsza szpula z lewej strony, jeśli jest faktycznie lżejsza od standardowej i ponadto ma mniejszą pojemność,to można stosunkowo niedrogi kolowrotek jakim jest curado D zamienić na względnie uniwersalny multik. I tutaj pytanie Remek, czy wiesz jaka jest pojemność tej plytszej szpuli?

Szpula do curado 201D waży 15g (pusta), jesli ta płytka szpula jest o prawie gram lżejsza i mieści się na niej mniej linki to cały uklad tez bedzie lżejszy. czyli właściwości rzutowe powinny sie poprawić. Generalnie 201DPV z dobrze dobranym kijem średniej mocy znakomicie rzuca od 12g w górę. Jednak mam kilka ulubionych i łownych wabików, ktore latają troche gorzej więc odchudzenie szpuli powinno pomóc.

Myle się??

• 4 miesiące temu...

Cena jak narazie wyłacznie dla maniaków.

A przypuszczasz, że póxniej bedzie niższa??? Moim zdaniem taka jest cena tego multi i inna nie bedzie, oczywiście w Japantackle, bo w różnych miejscach są różne ceny, a japan.. czy plat do tanich nigdy nie należały, bo prowadzą sprzedaż głównie poza rynek japoński.

cześć

jest już lewo ręczna wersja tytułowego multika na japantackle. Cena jak narazie wyłacznie dla maniaków.

http://www.japantackle.com/Shimano/Shimano_MetaniumMG_MG7.ht m

Jurku,

Teraz wiesz dlaczego siedziałem cicho. Ja już go miałem :D

Pozdrawiam

Polski Japończyk