SlawekNikt Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2021 Panowie mam pytanie do bardziej obeznanych w temacie wyglądu wody,Zrobiłem jakiś czas temu fotkę pewnej wodzie bo mocno zaciekawił mnie jej jasno brązowy, "piaskowy" kolor.Skąd taka barwa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaiser Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2021 Nie jestem specem, więc mój głos nie jest wiarygodny, ale Podobną barwę wody obserwowałem po okresie opadów i wiązałem z glebą gliniastą. Przypomnij sobie czy wcześniej nie było opadów, czy w okolicy są pola uprawne z kiepską ziemią (glina a nie czarnoziem). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 5 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2021 inna przyczyna - wiatr na płytkim zbiorniku podniósł osady z dna (tak się dzieje np na Drużnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 5 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2021 Pogoda w miarę stabilna w skali minimum 2 tygodni. Byłem tam w soboty. Woda w tamtym okresie z tendencja do opadania. Dosłownie 30 metrów od wody ziemia czarna. Może jednak sama woda jest na ziemi gliniastej i stąd ten kolor właśnie. Co ciekawe wczesną wiosną tego nie widać albo nie jest, aż tak intensywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepek2 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2021 A ja widziałem nawet czerwoną wodę co prawda w stawie coś tam sìę namnażał.A może kroś coś spłukał i dpłyneło do wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karoleq007 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2021 Dużo tam roślinności? Może po prostu zgniła lub bobry ryją w brzegach przed zimą. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elendil Opublikowano 5 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2021 Mi się wydaje, że to podłoże działa na kolor wody. Wychowałem się nad niewielką nizinną rzeczką, było na niej wiele starorzeczy. I jedno (i tylko jedno) miało zawsze taki kolor. Nawet miejscowi nazywali je "Czerwonym". Chociaż nie zdziwiłbym się, gdyby ten kolor to był wynik działalności jakichś mikro mieszkańców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polk Opublikowano 6 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2021 Znam kilka starorzeczy na których przy braku dopływu woda opada i zmienia się kolor wody. Są to płytkie zbiorniki do 1,5 m głębokości. Dno muliste i sporą ilość roślinności. Przy zwiększonych opadach woda podnosi się i klaruje. Inne przez większość roku mają taką barwę. Najlepsze jest to że w tej żółtej zupie całkiem fajne okonie można złowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
legion Opublikowano 7 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 Bogatki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanekM Opublikowano 8 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2021 To jest najprawdopodobniej efekt rozwoju bakterii żelazistych jeżeli wykluczasz podniesienie osadów, gwałtowny spływ powierzchniowy mętnej wody i miejsce jest starorzeczem lub inna stojącą wodą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Negative Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2021 Znam staw gdzie woda ma identyczną barwę wody, co ciekawe staw jest jednym z kompleksu kilku stawów, gdzie reszta jest klarowna , woda kryształ, stawy są połączone ze sobą(przepływ grawitacyjny).Co ciekawe ten mętny jest drugi w kolejności. Z tego co się dowiedziałem to ten mętny staw powstał w miejscu gdzie kiedyś miejscowi mieszkańcy wybierali piasek i był to pierwszy staw w tym miejscu inne powstały kilkadziesiąt lat później. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snejki Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2021 (edytowane) Odwiedzam pewne starorzecze nad Wieprzem k.Lublina dość regularnie (1-2 razy w miesiącu). Starorzecze, ma okresowe połączenie z rzeką i zazwyczaj kolor wody jest inny niż w nurcie Spotykam tam raz na jakiś czas taki kolor wody. Nie zwróciłem nigdy uwagi czy może mieć to związek z porą roku. Jednego jestem pewien. Norę w tym starorzeczu mają bobry. Być może taki kolor wody powodują prace remontowo budowlane bobrów. Edytowane 10 Grudnia 2021 przez snejki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtunio Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2021 Moja teoria: Zbiornik ma dopływ który jest dłuuugi i opady nie musiały być w tym miejscu a kilka/kilkadziesiąt kilometrów dalej i kakao spłynęło do zbiornika, tak się dzieje na druznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi