Skocz do zawartości

Barwy wody, "piaskowa" woda.

SlawekNikt

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem specem, więc mój głos nie jest wiarygodny, ale :)

Podobną barwę wody obserwowałem po okresie opadów i wiązałem z glebą gliniastą. 

Przypomnij sobie czy wcześniej nie było opadów, czy w okolicy są pola uprawne z kiepską ziemią (glina a nie czarnoziem).

• Like 2

Pogoda w miarę stabilna w skali minimum 2 tygodni. Byłem tam w soboty. Woda w tamtym okresie z tendencja do opadania. Dosłownie 30 metrów od wody ziemia czarna. Może jednak sama woda jest na ziemi gliniastej i stąd ten kolor właśnie. Co ciekawe wczesną wiosną tego nie widać albo nie jest, aż tak intensywne.

Mi się wydaje, że to podłoże działa na kolor wody. Wychowałem się nad niewielką nizinną rzeczką, było na niej wiele starorzeczy. I jedno (i tylko jedno) miało zawsze taki kolor. Nawet miejscowi nazywali je "Czerwonym". Chociaż nie zdziwiłbym się, gdyby ten kolor to był wynik działalności jakichś mikro mieszkańców.

Znam kilka starorzeczy na których przy braku dopływu woda opada i zmienia się kolor wody. Są to płytkie zbiorniki do 1,5 m głębokości. Dno muliste i sporą ilość roślinności. Przy zwiększonych opadach woda podnosi się i klaruje. Inne przez większość roku mają taką barwę. Najlepsze jest to że w tej żółtej zupie całkiem fajne okonie można złowić.

Znam staw gdzie woda ma identyczną barwę wody, co ciekawe staw jest jednym z kompleksu kilku stawów, gdzie reszta jest klarowna , woda kryształ, stawy są połączone ze sobą(przepływ grawitacyjny).Co ciekawe ten mętny jest drugi w kolejności.

Z tego co się dowiedziałem to ten mętny staw powstał w miejscu gdzie kiedyś miejscowi mieszkańcy wybierali piasek i był to pierwszy staw w tym miejscu inne powstały kilkadziesiąt lat później.

• Like 1

Odwiedzam pewne starorzecze nad Wieprzem k.Lublina dość regularnie (1-2 razy w miesiącu). Starorzecze, ma okresowe połączenie z rzeką i zazwyczaj kolor wody jest inny niż w nurcie Spotykam tam raz na jakiś czas taki kolor wody. Nie zwróciłem nigdy uwagi czy może mieć to związek z porą roku. Jednego jestem pewien. Norę w tym starorzeczu mają bobry. Być może taki kolor wody powodują prace remontowo budowlane bobrów.

Edytowane przez snejki
  • Like 1