Skocz do zawartości

Curado, czy Tatula - porównanie

Fatso

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie, który? :blink:

Czytam, czytam, oglądam i ciągle nie wiem. Chcę przytulić multik do kija 2,40, którym będę łowić gumami 30-80g, aczkolwiek najczęściej 30-60g.

Wiedząc, że z kołowrotkami jest trudniej, niż z oponami (w jednej grupie cenowej jedna cholera, czy założysz Michelin, Goodyear, Continental, czy wreszcie Bridgestone), zacząłem intensywnie szukać w sieci.

Daiwa Ballistic LT i Shimano Vanford, to kołowrotki podobne (mam i jedne, i drugie), ale jednak różnią się trochę pracą, choć jako narzędzia są zbliżonej wartości i wybór jednego, bądź drugiego jest kwestią bardziej indywidualnych preferencji, niż istotnych różnic.

Z multiplikatorami chyba jest tak samo, ale tu mam zbyt małe doświadczenie. Wyszło mi, że najbardziej do moich potrzeb pasowałyby: Curado 201 K, albo Tatula HD 200 HL Ltd. (tej półki cenowej chcę się trzymać). Są to chyba jedne z popularniejszych multików. No i kiszka!

Z jednej strony w wątkach o cięższych zestawach szczupakowych częściej tatula występuje. Z drugiej jednak, o Curado K sporo dobrego piszą. Tymczasem nie znalazłem żadnego porównania tych kołowrotków.

Ktoś, coś ...?

P.S.

Na razie swe potrzeby multiplikatorowe zaspokajam leciwą Shimano Citicą 201E, ale chciałbym się "rozwinąć" ... ;)

Edytowane przez Fatso
  • Like 1

Mam curado 201k polecam super maszynka, bardzo płynna praca, hamulec działa świetnie. Jednak nie mam żadnej opinii o tatuli bo jej nie macałem, jednak śmiem twierdzić że shimano to już jest super młynek.

Dziękuję za odpowiedź, ale ona rzeczywiście nie przypomina porównania  :P

• Like 2

Moim zdaniem Daiwa jest łatwiejsza w obsłudze dla osoby początkującej. Rzuty są bardziej powtarzalne, magnetyk łatwy w ustawieniu. Shimano ma przyjemniejszą pracę przy prowadzeniu przynęty (kwestia gustu), sprawia wrażenie bardziej zwartego/solidnie wykonanego. Przez TWS Daiwa jest szersza przy wodziku, więc jeśli masz małe dłonie, a lubisz objąć multiplikator całą dłonią, to curado jest wygodniejsze. Uczciwie powiem, że na Curado łowiłem krótko (sam nie posiadam, łowiłem pożyczonym), a tatule mam dwie, ale 100tki.

• Like 2

Miałem najnowszy wypust Curado 201xg. Ładnie i pewnie chodził, ale coś korciło mnie w kierunku Tatuli (za namową kolegów ofkorse) nabyłem HD200L LTD i od razu się polubiliśmy. Bezwysiłkowe, nieangażujące zmysłów, luźne łowienie. Zaraz pptem kupiłem CT TYPE-R 100 HSL i tu już przy lżejszym łowieniu potzreba więcej uwagi.

• Like 1

Miałem najnowszy wypust Curado 201xg. Ładnie i pewnie chodził, ale coś korciło mnie w kierunku Tatuli (za namową kolegów ofkorse) nabyłem HD200L LTD i od razu się polubiliśmy. Bezwysiłkowe, nieangażujące zmysłów, luźne łowienie. Zaraz pptem kupiłem CT TYPE-R 100 HSL i tu już przy lżejszym łowieniu potzreba więcej uwagi.

To co ma Tatula, czego w Curado brak? Albo odwrotnie ...

Miałem identyczny dylemat i skończyło się na Tatuli. Przeważyła cena na Ali i magnetyk. Mi ten magnetyk na początku przygody z castem pomagał, zwłaszcza w rzutach pod wiatr i przy zmianie przynęt na lżejsze lub stawiające większy opór w powietrzu. Co prawda to małe pokretęłko nie jest tak wygodne jak w abu ale idzie się przyzwyczaić. Wiem że są bloczki w curado,ale ja wolę szybko sobie przestawić magnetyk niż otwierać multik. Z czasem coraz mniej przy tym się grzebie ale na początku lepiej mieć niż nie mieć. Przy tym wyborze,co byś nie kupił będziesz zadowolony.

• Like 1

Napisałem, że Tatulą łowię od pierwszego rzutu intuicyjnie i od razu ze sobą gadamy. Oczywiscie muszę, dodać, że jestem na początku castingowej przygody. Żeby nie było, Curado nie sprawiało mi żadnych problemów, ale jednak bardziej polubiłem się z Tatulą.

Pierwszym moim multiplikatorem był Curado z którym nie miałem żadnych problemów. Teraz mam Tatule i jedyna różnica na plus dla Tatuli to nie bawię się dociskiem ani bloczkami. Po prostu ustawiam magnetyka na 7 lub 10 i łowię.

Jaką wersje tego Curado miałeś? Czy to był Curado K?

To się dziwię Twoim problemom z ustawianiem bloczków, bo tam standardowo 2 bloczki są załączone na starcie (najbardziej uniwersalne zastosowanie) i siłę hamowania regulujesz pokrętłem panelu bocznym jak w magnetyku.

Jeśli rzucasz superlotnymi przynętami jak np. gumy sandaczowe na ciężkich główkach czy jerki, można przełączyć na jeden bloczek by uzyskać super dalekie rzuty.

• Like 1

W moim, podkreślam subiektywnym odczuciu, bloczki nie były problemem. Po prostu w podobnej kategorii Daiwa mi zestroiła od razu i w całości. Żeby nie było: do cięższych zastosowań mam abu beast i tam jest 6 bloczków. Mam załączone 2 i jest obłędnie.

• Like 1

To się dziwię Twoim problemom z ustawianiem bloczków, bo tam standardowo 2 bloczki są załączone na starcie (najbardziej uniwersalne zastosowanie) i siłę hamowania regulujesz pokrętłem panelu bocznym jak w magnetyku.

Jeśli rzucasz superlotnymi przynętami jak np. gumy sandaczowe na ciężkich główkach czy jerki, można przełączyć na jeden bloczek by uzyskać super dalekie rzuty.

Masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem, napisałem że z Curado nie miałem żadnych problemów. System z Tatuli jest dla mnie po prostu wygodniejszy i tyle a nie że był problem w Curado.
  • Like 1

Teraz mam Tatule i jedyna różnica na plus dla Tatuli to nie bawię się dociskiem ani bloczkami. Po prostu ustawiam magnetyka na 7 lub 10 i łowię.

Kolego, przepraszam, że poczułeś się urażony, powyżej zacytowałem Twoją wypowiedz - „to nie bawię się odciskiem ani bloczkami”. Dlatego zastanawiało mnie, dlaczego musiałeś się tym bawić.

Używałem Curado K, teraz mam Scorpona 151 MGL - docisk ustawiam raz, ustawione mam 2 bloczki, a siłę reguluję pokrętłem siły hamowania w zakresie 1-3.

Używałem Tatuli 100, używam Tatule 200 i tu docisk ustawiam na początku, regulacja siły hamowania pokrętłem 6-10.

30-60g+ .... lżejsza szpula nie będzie potrzebna :D

Na razie wygląda na to, że jednak Tatula zyskuje przewagę. Aczkolwiek Curado nie mówię jeszcze - nie.

Weź Curado DC i będziesz miał wszystkie plusy Tatuli i jednocześnie wszystkie plusy Curado K. Uderz do @Rafał.N, sprzeda Ci niemal nówke z kompletem dokumentów, w bardzo dobrej cenie.

Wysłane z mojego LM-G710 przy użyciu Tapatalka

Weź Curado DC i będziesz miał wszystkie plusy Tatuli i jednocześnie wszystkie plusy Curado K. Uderz do @Rafał.N, sprzeda Ci niemal nówke z kompletem dokumentów, w bardzo dobrej cenie.

Wysłane z mojego LM-G710 przy użyciu Tapatalka

Tylko ta pojemność szpuli ...

• Like 1