Skocz do zawartości

Curado, czy Tatula - porównanie

Fatso

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc.

Jest na forum troche watkow o Curado i trudno sie zdecydowac gdzie zadac pytanie  :D ...a ciekawi mnie opinia o Curado 150/151 MGL. W miare nowy wypust Shimano ale napewno ktos juz kupil, polowil i podzieli sie opinia. Lowie modelem 71 MGL i 200K . Chialbym dokupic 151 do zeby zrobic jeden dodatkowy zestaw 

• 2 tygodnie później...

Też jestem ciekaw tego mgl czy będzie dalej miotał przynętami jak zwykła tatula 100

No, wg mnie miota nie gorzej niż tatula CTTR,  i :

1. jest dużo mocniejszy i bardziej spasowany w bebechach od CTTR

2. Na  razie jest nowy i nic nie grzechocze w środku, mieli bardzo płynnie. Tatula od nowości szeleści, ale kręci w sumie dzielnie. Smaruje  to dbam tyle ile mogę ale jednak słychać.

3. Mam 201K, 71  i mgl 151. Jeżeli ktoś dobrze ogarnia dotychczasowe modele Curado, to mgl polecam. Lata spoko, jest mocny, bardzo uniwersalny. Super multik na dużą rzekę  bo pizga daleko i nie boi się nurtu. Ma lepszy hamulec jak dotychczasowe modele. 

Ale, jak ktoś łowi do tej pory tylko magnetykami to może mieć mieszane odczucia.  Szpula czasem jednak bryknie do przodu, podobnie jak w 71.  Tatule na początek są bardziej przewidywalne( łowiłem CT TR, normalną 100 i 200). 

A tak na prawdę to kupiłem Mgl 151... bo kolor mi bardziej pasował do AVC;) pz  

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Hehe kolor jest faktycznie superowy ale mi się najbardziej spodobała ta przerośnięta korba względem nawet 201K …kupiłem i narazie byłem tylko godzinkę porzucać żeby się zakolegowac i trzeba powiedzieć ze to dużo multika za rozsądne pieniądze. Rzuca się bez problemowo .

Zastanawiam się czy ma ktoś może doświadczenie z używania Curado w słonej wodzie ?

Wysłane faxem

• 2 miesiące temu...

Mam Tatule 200 kupiłem jako nowość i jako pierwszy multiplikator. Gramatura przynęt jakich używałem to 20-100g. Potem kupiłem Chińczyka do lżejszego castingu i gdybym od niego zaczął to pewnie bym już nie castingował.

Tatula jest świetna, łatwa w obsłudze u mnie idealna na początek do tego stopnia że zostanie ze mną do końca castingowej przygody.

• Like 1

• 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...

tak blisko, a tak daleko, cały czas ten sam dylemat.....dopadło i mnie ;) im więcej czytam, tym bardziej chcę kupić oba tytułowe multiplikatory, ale to bez sensu.....może ktoś doradzi niestandardowo, bo i kijek nieco niestandardowy

St.Croix Legend Glass LGC72MM.....zastosowanie: obrotówki nr 4 i 5 (a jak się uda, jakieś hendmejdy nieco większe), wszelkie wahadła do około 30 gramów, podobnie (nie)ciężkie jerki, typowe woblery około 10 cm (one nie zawsze są lotne niestety), mocno pracujące crankbaity (te są częściej ciężkie i bardziej lotne).....jeszcze nie wiem, na ile ten kij pozwoli, ale może np. Salmo Hornet 6,5 cm jeszcze się załapie.....słowem wszystkie twarde przynęty, lotne i mniej lotne, dość lekkie i stosunkowo ciężkie, ale adekwatnie do opisu na blanku (noo, z lekką poprawką u góry)....pewnie będą też i jakieś gumy, ale to nie wędzisko do tego

na placu boju najnowsza Tatula (wyjściowo celuję w SV TW 103HL) oraz Curado K i Curado DC.....po prostu nie wiem :rolleyes:

Edytowane przez cristovo

14 lb, 7-21 + glass. Osobiście szukałbym czegoś co dogada się z wolno ładującym się blankiem. Celowałbym w bloczki.. Piszesz jeszcze o niekoniecznie lotnych woblerach z dosyć niskim zakresem gramatur. Szukałbym innych multiplikatorów.

Hmmmmmm, czekam na inne wpisy.  

• Like 1

innych? blank raczej załaduje się sam z siebie, problemy to miałem z Tatulą i sztywnym kijem, zdecydowanie mniejsze z miękkim ;)

w katalogu Daiwy podają zakres rzutowy Tatuli 103 od chyba 5 do aż ponad 50 gramów....u mnie to będzie mniej więcej 7 do 30 gramów, ale niektóre przynęty będą mocno pracować i to w nurcie.....tak więc nie może być zbyt delikatnie.....jeśli nie socjalizm....tfu....Tatula bądź Curado, to co? B)

Edytowane przez cristovo

Ładujący się blank sam z siebie ihmo nie przekłada się na komfort rzucania, jak i odległość. 

Do wędziska moderate-fast 16 lb podpinam Curado bfs. Wiem, herezja. Ale lata z tego jak dla mnie super.

Chcesz obsłużyć bardzo szerokie spectrum przynęt. Nie wiem, czy potrzebujesz huknąć z brzegu, czy pyknąć z łódki.

Ja jestem brzegowiec, więc odległość jest dla mnie ważna.

• Like 1

Jeszcze raz się wczytałem jakich przynęt chcesz używać.. Zasugerowałem się nielotnymi woblerami  ;) . Podane przez Ciebie multiplikatory powinny komfortowo obsługiwać, to co zamierzasz przypiąć do agrafki. Tym bardziej, że nie musisz bić rekordów odległości. Ja wybrałbym Tatulę SV.

• Like 3

Ja podobnie jak kolega Hubert brzegowiec jestem, ale łowie w nurcie nawet dość silnym to się opinią podziele.

Jeśli nie Tatula, K201 to co?. Np.
1. Revo 4 STX. Jest na bloczkach, waży tyle ile T/K201. Fajny mocny hamulec. Zgrabny. Czasem bywa narowisty tak jak Curado 71. U mnie pracuje na długim kiju do 40gr i  lata z tego porównywalnie do K201. Fajnie łyka grubszy sznurek. Wygodne korbki z pianki. Ja mam wersję 7,3.

2. Curado MGL 151. 7.2 albo jakoś tak. Lata od 7gr. Superwygodny, w nurcie go nie brakuje. Pracuje na kiju AVC 3/4oz 2,9m;)

3.  K 201 mam wersję 6,2 i 7,cośtam. 6,2 nie boi się niczego, łyka każdy sznurek od 20gr masy lata gdzie chcesz, jak długo chcesz. Aktualnie siedzi na kiju do 100gr, 2,7m.
- 7,3 jest wyraźnie słabszy w nurcie przy woblerach typu baryła, wielka obrotówa. Zwija na raz sporo sznurka dlatego u mnie siedzi na kiju do 65gr ; 2,64m. Pod gume ( nawet dużą)  spoko, chudy wobler też. Co innego nie ma sensu. Nurt mam taki na 20gr przy PE2,5;)

Może to głupie, ale mam też piscifuna aloyM. Cenowo to było kiedyś 1/3 Tatuli. Rama ameliniowa, magnetyk. Sznurka włazi dokładnie tyle co na Revo 4 SX, leci z tego tak pomiędzy SX a STX. Jak masz małe dłonie to fajny, zgrabny. Fajna długa korbka. Na trwałość na razie nie narzekam. Goni na kiju 3.11 do 32gr.

Na pewno multiki "głównego nurtu"  są bardzie sprawdzone, ale koło 1k na nowy to już standard.  Co byś nie wybrał zrobi robotę. Ale jak to ma być  łowione z kajaka to bardziej bym szukał pod kątem dopasowania do łapy i kija niż parametrów na papierze. pz

• Like 4

• 4 tygodnie później...

posiadam od jakiegoś czasu Curado 201K.....delikatny luz na korbie jest, ale raczej tak powinno być, co masz na myśli pisząc o 'odkręconej rączce'? :blink:

wahałem się między Curado a Tatulą, po rozmowie z Rafałem @Dąbkiem 111 wybrałem Shimano.....przyznaję, jestem bardzo pozytywnie zaskoczony.....dziś udało mi się rzucać bez problemu Longhornem 9 cm na 6 gramowej główce.....to razem jedynie około 9 gramów.....i to na plecionce 4-splotowej PE 2.0....jeszcze się uczę, ale zakres obsługiwanych gramatur i przynęt jest znacznie większy, niż się spodziewałem B)

Rafał, miałeś rację, dzięki!

• Like 2