Skocz do zawartości

Okuma Black Rock Cast – coś lekkiego, coś taniego

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, ołszyny wypuściły serię.

gdyby nie kosztowały 2tys $ bym się nawet skusił.

Rozsądny kajak zrobiony i gotów to jakieś - 8-9 stówek. Tego z minnkota można pewnie w okolicy 1500, a założenie elektryka i baterii plus sterowania - nie wiem czy się uda w tej cenie.

Chociaż poczytałem o nim trochę i max 2h na baterii, max prędkość 5mil/h. 2k$. No nie wiem, nie robi to wrażenia zbytniego, szczególnie za 900$ ekstra w stosunku do tridenta.

Wiesz, można i silnik z miga :mellow:

Cała zaleta kajaka to cicho, subtelnie etc. Plus - zamiast siłowni i dreptania jak kretyn bezużytecznie w miejscu coś przynajmniej z tą energią robisz, zamiast niczym chomik w kołowrotku...

Ja chętnie mięśniowo, choć myślę nad jakimś dopalaczem ratującym w trudnej sytuacji - umożliwiajacym np trolling.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Kolejne kilka wypadów z black castem - coraz bardziej lubię ten kij.

Dzisiaj miałem możliwość zabrać go na szczupłe, i, o dziwo - bez problemu obsługuje i cięższe przynęty - ja łowiłem dzisiaj bez najmniejszego problemu i gnomem3 i... fatso 10F. Czyli te 35g to tak trochę w stylu st croix jest.

Kijek fajny, lubię nim łowić.

• Like 1

• 3 tygodnie później...

I następne kilka łowień.

Kij ten sprawdzi się przy sandaczowaniu - świetnie łowi się gumami na główkach do 30g, wahadłówkami etc. Kij jest bardzo czuły, przekazuje akcje z przynety do ręki całkiem całkiem, jak na chruściaka.

Ryb wyciągnął na ostatnim wypadzie z 50, tyle że nikłych rozmiarów - do 40cm. Choć taki pollock potrafi chwilkę pochodzić na tym kiju.

W każdym razie - z kija jestem zadowolony bardzo.

Sparowany w tym momencie z Revo SX-HS i broxxem 8kg - zestaw świetnie zgrany, nie tylko użytkowo, ale i fajnie to wygląda kolorystycznie.

• 1 miesiąc temu...

Bardzo fajny kijek trzeba przyznać. Spasowany z Daiwa Advantage 153HSTLA daje fajny zestaw do średniego łowienia. C.w kija nieco zaniżone, dawało radę rzucać gumami relaxa 9" ale to już raczej maximum tego kija, zazwyczaj był używany do gum 6'cio calowych z główkami od 18 do 25 gram. Dobrze czuć brania ryb. Fajnie się gnie przy 80'tce. W ostatnich dniach wyjazdu do szwecji całkiem dobrze sprawdził się w łowieniu wertykalnym na przynęty kolegi @Termosa.

• 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

witam,

wczoraj trzymałem ten kijek w ręku i bardzo mi się spodobał. Na oko widać, że te 35g to zaniżone jest. Moje pytanie brzmi czy nada się do dużych obrotówek? Dużych tj. np aglia 7 meppsa, dp spinner 7 savagear i inne śmigła. Czy przy takim śmigle wędka nie będzie zbyt mocno się uginała podczas prowadzenia przynęty??

pozdr

• 2 miesiące temu...

Ja wam powiem, że kijek bardzo mi się spodobał. Kupiłem wersję 10-35 od dołu w połączeniu z cu201 lata od 7-8g. Najciężej rzucałem sliderem 10s jak dobrze pamiętam to ma 46 gram, patyk daję radę lecz według mnie nie jest to co lubi najbardziej. Mi sie najlepiej ostatnio nim łowi obrotowkami do 20-25g i wszelkimi gumami. Wedka jest czuła, trzyma rybę. Jak za te pieniądze rewelacja, nawet odstawilem jerkowke na drugi plan :)

• Like 1