Skocz do zawartości

Oblewanie gumą elementów metalowych

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, interesuje mnie czy ktoś z was oblewał/ zabezpieczał gumą przemysłową elementy metalowe.

Mianowicie mam od wielu lat ołowianą kotwicę i chcę ją zabezpieczyć solidną gumą czyli ma być z niej kotwica gumowana. Poszukuję odpowiedniego produktu i techniki by w budżetowy sposób to wykonać.

Klasycznej gumy w sprayu poszło by tyle co warta jest nowa kotwica :) smoła natomiast … rozumiem ze to żart :)

Myślałem o małym garnuszku ale klej boje się że się obtłuczone na kamieniach.

Potrzebna jest substancja gumopodobna amortyzuje i nie brudzi.

Baranek samochodowy po wyschnięciu jest twardy czy miękki ?

Edyta : DeepRunner znasz ten gumowy lakier ? Wydaje się bardzo ciekawym rozwiązaniem.

Edytowane przez Radbraw

Klasycznej gumy w sprayu poszło by tyle co warta jest nowa kotwica :) smoła natomiast … rozumiem ze to żart :)

Myślałem o małym garnuszku ale klej boje się że się obtłuczone na kamieniach.

Potrzebna jest substancja gumopodobna amortyzuje i nie brudzi.

Baranek samochodowy po wyschnięciu jest twardy czy miękki ?

Edyta : DeepRunner znasz ten gumowy lakier ? Wydaje się bardzo ciekawym rozwiązaniem.

Nie używałem, ale jeśli stosuje się go do felg, to spokojnie powinien dać radę przy kotwicy. Jedno opakowanie wystarczy Ci na kilka kotwica albo kilka warstw :). Wydaje mi się, że może też być dobrym rozwiązaniem na łodzi, na przykład do wygłuszenia wnętrza bakist... Edytowane przez DeepRunner

Tyle wiem, ale czymś kotwice w sklepie są powlekane i musi to być stosunkowo tanie …pytanie tylko co to jest ?

Co do bakist to trzeba by było na tyle dużo tego nałożyć by faktycznie amortyzowało stukające rzeczy, warstwa 2 mm powinna wystarczyć - lepiej kupić piankę.

Edyta:

Edytowane przez Radbraw

Tyle wiem, ale czymś kotwice w sklepie są powlekane i musi to być stosunkowo tanie …pytanie tylko co to jest ?

Co do bakist to trzeba by było na tyle dużo tego nałożyć by faktycznie amortyzowało stukające rzeczy, warstwa 2 mm powinna wystarczyć - lepiej kupić piankę.

A możesz zalinkować tą kotwicę. 

Edytowane przez M a r a s

A pogryzione rippery czy też inne gumy można rozpuścić ponownie ?

Można. Wracając do tematu, i opcji ekonomicznej, możesz zalać cementem w rurze pcv z zaślepką. Niemniej żywica elastyczna będzie wyglądała dużo ładniej, zabezpieczy burty i wygłuszy ewentualne uderzenia o pokład etc.

• Like 1

A morze papą termozgrzewalną ,ma zakładki bez kamyków i można je wykorzystać do oklejenia kotwicy, planowałem sam to zrobić  ale kupiłem dziobówkę.

Papa ,smoła czy też inne bitexy myślę ,że na słońcu w letniej porze mogą "puścić soki "  i cała łódka /ponton będzie ufajdana na czarno -IMO

Jest taki środek, w formie proszku. Podgrzewa się element np. fragment klucza i w nim na chwilę zanurza. Po wyciągnięciu mamy gumopodobną warstwę.Dawniej używano to właśnie np. do ,,tuningu" kluczy do drzwi. Szkopuł w tym że nie pamiętam jak się nazywa i czy pod kamieniami szybko nie polegnie.