Grego Opublikowano 10 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 A czy aby Św. Piotr nie był rybakiem? To byśmy mieli chody! Na samej górze. I przez bramę może by przepuścił jakby dobrze zagaić Świetny pomysł; tylko, że on zdaje się nie stosował C&R, a jak tu pouczać swojego patrona?Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
legolas Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 hehehe....niestety św. Piotr na pewno nie jest patronem wędkarzy... może właśnie dlatego, że nie stosował C&R.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xavier Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 No to się chyba spotkamy u Szanownej Pani Aniki, nasz termin to 26.5 do 2.6. Stuga nr 1, dozobaczenia Grego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grego Opublikowano 14 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 Fajnie; polska inwazaja na szwedzkie wyspy. Kiedy tam byłem ostatnio, to nawet można było mówić o jednolitym umundurowaniu, bo większość miała kombinezony marki Fladen, a różnice polegały tylko na kolorach odblasku. Potop pomścimy!Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xavier Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 no to GiT w zeszłym roku było troche niemrawo na ośrodku, no chyba że weźmiemy pod uwagę naprutych szwedów którzy na waleta po wyjściu z sauny zażywali kąpieli w lodowatej wtedy wodzierównież pozdroxavier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruz Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 Stuga nr 1 to nasz stuga Grześ No chyba , ze ktoś mnie zrobił w balona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruz Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 Ale jestem zakręcony Nie zauważyłem , ze post o studze numer 1 pisał niejaki XAVIER - to Ty kukuczka ?? A obrazek to tak , zeby nie było , ze kłamie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruz Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 I jeszcze jeden obrazek . Ta sama zatoczka - ale tylko 108 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xavier Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 ta to ja koniu stary, nie chwal sie, w tym roku zmienie ten twoj rekord przynajmniej o 1 cm... hihi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xavier Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2007 NO I MEDALE ROZDANE JA DOSTAŁEM NAWET PUCHAR ZA 101 CM I ZA PIĘKNY HOL LESZCZA.O DYPLOMACH NIE WSPOMNĘ...ALBO WSPOMNĘJEDEN DOSTAŁEM ZA DOSKONAŁE ZNAJOMOŚCI OPEROWANIA KOTWICĄ, DRUGI ZA ECHO-HERINGA, TRZECI SAM NIE WIEM ZA CO - MOŻE ZA BRAK OCHOTY NA GAUCKĘ...AHA....A W DOMKU TO BYŁ BŁYSK, NIE WSPOMNĘ O ŁÓDKACHGADDA HUNTERS - MY MAMY ŁÓDKĘ DO SOBOTY DO 12.00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruz Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2007 Nie leszcza, tylko dwóch leszczy (którym sie skończyło paliwo) . Jak to się mówi : pogody i ryb nie zakontraktujesz - ale i tak najważniejsze , że było zacnie Żal mi tylko medali , dyplomów , nagród .... Ale ja chyba nie zasłużyłem Bo niby kuźwa za co miałbym je dostać ?? No chyba , ze śpiewanie - to tak - za to mi się należy !!!! Graba na dolniku !! P.S. Do której mamy łódkę ?? P.S. 2 Czy jest tam jakaś trzcinka ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xavier Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2007 heh! za śpiewanie to dałbym ci MTV Awardsa trzcinka jestłódka do 12, chyba do soboty...ta, na dolniku, bo tylko dolniki mi zostały... <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepe Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2007 A tak wogóle to jak było?Dużo rybek? Było coś na płytkiem czy tylko głębinki?Śledzina ciągle wszechobecna czy już sobie popłynęła? Pozdrawiam,PP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xavier Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 WITAJRYBEK MAŁO, NA GŁĘBINACH NIE PRÓBOWALIŚMY, W ZATOKACH SŁABO JAK NIGDY, NIE TRAFILIŚMY Z POGODĄ NIESTETY...W NASTĘPNYM ROKU BĘDZIE LEPIEJ.PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grego Opublikowano 11 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 Witam,niestety, muszę się zgodzić z Przedmówcą (choć On ma nieco mniej powodów do rozczarowania; o jakieś 101cm mniej...). Próbowałem też na głębokim i coś się na echosondzie pojawiało na 13-14m, ale nie udało się ich zachęcić do współpracy, mimo, że byłem przygotowany przynętowo (dziękuję wszystkim Forumowiczom, którzy udzielali mi podpowiedzi przed wyjazdem). Większość rybek złowionych pochodziła z tego samego miejsca, o głębokości pomiędzy 1 a 3m. Ciekawostka polegała na tym, że 90% brań było pomiędzy godzinami 13 a 14, a byliśmy tam kilkukrotnie. Niestety, rozmiary były, że tak powiem, nienachalne. Rozbawiło mnie tylko, że złowiłem jazia ważącego 2,5 kg, mimo, że wcześniej (mea culpa) nieco nabijałem się z innego kolegi, który opowiadał o takiej samej zdobyczy. Zabawne było, że to druga ryba tego gatunku w moim życiu i złowiona na kopyto nr 4. No cóż, następnym razem będzie lepiej. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepe Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 Dzięki Panowie!Czyli w sumie za naszego pobytu nie było aż tak źle jak myślałem. A byłem się w stanie zakładać że później będzie lepiej.Chyba już cały ten rok w Szwecji będzie nieciekawy.A może zaczęły się gorsze lata ... PP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr. Maciek Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 Niestety coś mi się zdaje że Szwecja będzie kolejnym krajem w którym populacja szczupaka będzie się zmniejszała w zastraszającym tempie. Przygnębiające. Gdyby wszyscy wędkarze stosowali C&R to sytuacja była by inna ale nasi rodacy muszą wszystko zjeść co się rusza a gdy zabraknie w Polsce to jadą na północ. Jak dla mnie to powinno się wprowadzić w całej Szwecji C&R. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruz Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 No niestety chyba macie rację. Jeżdże tam od kilku lat , rok w rok , cały czas na Roslagen i rzeczywiście ryb łapie się coraz mniej Coś mi się nie chce wierzyć , że to wina tylko pogody albo śledzi. Wczoraj rozmawiałem z kolegą , który był tam tydzień po nas i też zaliczyli lekką katastrofę. Ehhh Pzdr Krzysiek P.S. Co teraz ?? Turku ?? Irlandia ?? Ile czasu trzeba , żeby tamte populacje też wytrzebić ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xavier Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 Tak tak tak!!!napewno to nie jest wina śledzi(echo hering to udowodnił), napewno to nie jest wina pogody(nasze ciała choś nie ze szwedzkiej stali, a wytrzymały codzienne połowy)być może populacja maleje, ale nie wydaje mi się, że aż w takim stopniu...na roslagen spotykamy wędkarzy którzy kierują się tylko i wyłącznie domeną C&R, nie sądze że my, mięsożerni(rybożerni) polacy jedziemy na północ po to aby zapełnić lodówkę...problem tkwi gdzie indziej, ale gdzie?? Krzysztofie, ja jestem za Turku, w irlandii za dużo polaków no i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 To że są lata z urodzajem na pewne gatunki a na inne w tym samym czasie jest nieurodzaj, jest czymś jak najbardziej naturalnym. Nie trzeba wyciągać pochopnych wniosków. My akurat złowiliśmy najwięcej dużych ryb w miejscu mocno penetrowanym przez Szwedów którzy ortodoksami w C&R nie są. W okolicy siatek na sandacze i torcie nie brakowało, a jednak ... Tegoroczne doniesienia ze Szwecji są spójne, była ciężka wiosna do łowienia szczupaków. Przyczyną tego może być brak normalnej zimy. Słabsze żerowanie zima ryby nadrabiają wiosną. Jeśli sobie podjadły zima to trudno oczekiwać szaleństwa na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klon Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 Jeżdże tam od kilku lat , rok w rok , cały czas na Roslagen i rzeczywiście ryb łapie się coraz mniej Teraz mi to piszesz. Wszystko już opłacone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 Jeśli sobie podjadły zima to trudno oczekiwać szaleństwa na wiosnę. Za to na jesieni beda futrowaly do zrzygania... I o to chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruz Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 Robercie żaden ze mnie ichtiolog , żaden ze mnie znawca szwedzkich łowisk i żaden ze mnie znawca szczupaków (chociaż jakby wszystkie złowione połozyć w rzędzie to pewnie jakieś kilometry by się z tego zrobiły). Ja tylko piszę co zaobserwowałem . Jak byłem na Roslagen pierwszy i drugi raz pogoda była tak kur..wska , że psa bym z domu nie wygonił a jednak łapaliśmy po 20-30 szczupaków dziennie , potem z roku na rok było coraz gorzej . Nie chcę mi się wierzyć , że to wina tylko i wyłącznie pogody i słabej zimy. No chyba , że rzeczywiście się nie znam , albo tracę umiejętności albo Bóg jeden wie co jeszcze. Kolega , który tam właściwie mieszka bo siedzi tam cały maj i wrzesień , też twierdzi , że szczupaków jest coraz mniej i teraz bardzo ciężko trafić na przysłowiową rzeźnię.Niestety ilość ryb w każdym zbiorniku jest skończona A szkoda Pozdrawiam serdecznie . Krzysiek P.S. Będąc na pierwszym wyjeździe w Raggaro Gard oglądaliśmy jakiś szwedzki program i Pańcio prezenter wypowiadał się na temat kończącej się w zastraszającym tempie populacji szczupaka w ichnich łowiskach . Na szczęście była z nami wtedy Anika , która nam to przełożyła na język angielski , bo z naszą znajomością szwedzkiego pewnie pomyślelibyśmy , że to zaproszenie na ryby do szwecji P.S. 2 W ten weekend wyjechałem sobie na moje kochane jeziorko i przez dwa dni złapałem więcej ryb (wagowo, o ilości nie wspomnę) niż w szwecji przez cały tydzień No ale to okonie i krasnopiórki , szczupak był jeden - ale wstydzę się przyznać jak wielki był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 Ryb zapewne w Szecji nie przybywa. Ci co wybijają ich setki na jednym wyjeździe nie chwalą się swoimi wyczynami na forach. Mimo tego nie wierze w jakiś lawinowy spadek populacji. Myślę, że zbyt wie czynników decyduje o tym ile się łowi ryb. W tym roku było tak, że jak trafiliśmy ryby w zatoce i próbowaliśmy tam coś dołowić po kilku dniach to była totalna kicha. Praktycznie tylko w długich trzcinowiskach można było coś wydłubać po kolegach. Zaczęliśmy dużo pływać w poszukiwaniu „dziewiczych” zatok. Tak trafiliśmy w kilka bardzo dobrych miejsc. Wyjątkiem była rafa na którą zaprowadził nas Tomek. Kręciło się tam dużo wędkarzy ale też nie jestem pewien czy ktoś w tym konkretnym miejscu łowił. Przeciętny szwedzki spinningista podobno nie prezentuje za wysokiego poziomu a miejsce nie było łatwe. Pewnie dlatego w sumie nasza ekipa nieźle połowiła po Szwedach. Natomiast współczuje Wam, że musieliście łowić po nas. Jestem przekonany, że gdyby nie my, mielibyście dużo lepsze wyniki. Identyczne spostrzeżenia miałem po ubiegłorocznym pobycie na Alandach. Tylko w niełowionych zatokach były ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi