Skocz do zawartości

Łowienie sumów w grudniu.

jacekp29

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się jak najbardziej "delikatnie " napisać, żeby nie usunięto mojego posta... z nad mazowieckiej Wisły pozdrawiam łowców drapieżników, które teraz powinno się łowić... Jeszcze trochę i odpoczniemy ????

Edytowane przez freshwater
  • Like 1

W tamtym roku na zbiorniku zaporowym sytuacja wygląda tak : grudzień- zbiornik zamarzł łowili już z lodu ...ostatniego dnia roku jednak woda ruszyła i ..... Masę ludzi łowiło sumy ... Na płytkiej wodzie ... W jeden dzień złowili kilkanaście szt ...niektóre przekraczające 2 m ... Nie wiem jak jest na rzece ale na zbiorniku o którym mówię ryby w większości napewno były zapięte prawidłowo ...

• Like 1

Sporo ludzi teraz łowi sumy bo jest to dziecinnie proste jak się namierzy zimowisko, oczywiście większość jest podhaczona ale też normalnie żerują kiedy się rzuci gumę pod pysk. Zimowiska co roku są w tym samym miejscu także za bardzo nie trzeba sie starać żeby ich szukać. W grudniu sporo osób je łowi bo w sezonie letnim gdzie są rozproszone nie tak łatwo jak teraz.

• Like 2

Celowe łowienie sumów o tej porze roku to dziadostwo i tyle. Na większości wód jest okres ochronny to po pierwsze. Dożynaja ryby na zimowiskach a potem psioczenie na klusownikow i kormorany ze ryb nie ma, u siebie winy nie widza. W ten sposób dojechano wislane sandacze, teraz czas na sumy. Owszem przyłowy się zdążają i czasem za bok się złowi przy sandaczach, tego nie unikniemy.

• Like 14

Ja w zeszłym tygodniu trafiłem na skupisko sumow. Co rzut to im po plecach. Jeden maly za kapote I dałem sobie spokój. Podpłynąłem w to miejsce i wyglądały na echu jak na foto.
Znajomy zgłaszał 3 ok 150 dwa w gębie jeden za plecy. Nie byłem nie potwierdzę gdzie przynęta była. No i film z dzisiaj (nie mój oczywiscie):
.

53ee740661fbb269d63db49f13dec4fc.jpg

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Tresor nie pokazuj "adresu" bo za kilka dni w tym miejscu na echo będzie tylko cienka kreska

To fałszywy adres, na pokazanych namiarach jest pole uprawne :D .

PS

Jakiś dziwny ten rok jeśli chodzi o sumy. W klasycznym, ciepłym, sumowym sezonie, czyli czerwiec, lipiec i sierpień, miałem tylko pojedyncze ryby, a naprawdę dobrze brały od połowy września do końca października, a jeszcze w pierwszej połowie listopada się trafiały. Ale w grudniu, to szczerze nic a nic. Ani brania.

Edytowane przez Z.Milewski
  • Like 1

W Szczecinie na bulwarach od października jest ekipa gości co każdego dnia oraja dno dużymi gumami. Jak któryś zahaczy suma to pozostali obstawiaja żyby nie można było za blisko podejść. A po wyjęciu gratulacje , zdjęcia i same achy i ochy. Wszędzie kamery, centrum miasta a rzezi nikt nie chce przerwać. Masakra

Byłem w sobotę na krakowskiej Wiśle trochę porzucać ale bardziej uciec od karuzeli domowo-biurowej . Ja na odcinku z brzegu byłem sam za to trolingujacych za sumem widziałem trzech :(

A za sandaczem to nie można już pływać ?

A za sandaczem to nie można już pływać ?

Pewnie że można . Tylko jednemu przyjrzałem się dokładnie z bliska i biorąc pod uwagę prędkość trolingową , grubość kija , kołowrotek oraz grubość plecionki raczej to zestaw sandaczowy nie był .

No chyba że na szarpaka ..

Poza tym w tamtym roku zadzwonił do mnie kumpel i 28.12 wybraliśmy się jego pontonem na krakowski odcinek . Przepływająca obok nas ekipa po krótkiej wymianie zdań wcale nie kryła się z tym że trolują za sumem

Edytowane przez sero1975

W Szczecinie na bulwarach od października jest ekipa gości co każdego dnia oraja dno dużymi gumami. Jak któryś zahaczy suma to pozostali obstawiaja żyby nie można było za blisko podejść. A po wyjęciu gratulacje , zdjęcia i same achy i ochy. Wszędzie kamery, centrum miasta a rzezi nikt nie chce przerwać. Masakra

A Ty zrobiłeś coś z tym?

Jak jest monitoring, centrum miasta to wystarczy zgłosić odpowiednim służbom a resztę roboty powinni oni zrobić

Pewnie że można . Tylko jednemu przyjrzałem się dokładnie z bliska i biorąc pod uwagę prędkość trolingową , grubość kija , kołowrotek oraz grubość plecionki raczej to zestaw sandaczowy nie był .

Panie , grudzień - pewny zestaw na grubą rybę...

Gorzej niż kłusole , farbowane lisy.

• Like 2

A Ty zrobiłeś coś z tym?

Jak jest monitoring, centrum miasta to wystarczy zgłosić odpowiednim służbom a resztę roboty powinni oni zrobić[/quote

Spróbowałem ale po pytaniu czy chcę wrócić samochodem do domu dałem sobie spokój. A ci Oni o których piszesz kontroluja dziadków a nie grupy szarpakowców. Przestałem tam jeździć.

• Like 1

cyt,,Zaledwie kilka dni później, z tego samego jeziora, wyłowiono pokaźnych rozmiarów szczupaka. Okaz mierzył 85 cm. ,,  :D

• Like 1