kaiser Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 (edytowane) Cześć, nie ukrywam, że wkręciłem się jakiś czas temu w oglądanie różnych kanałów YT. Z różnych przyczyn: chęć podpatrzenia technik, przynęt oraz także w celach rozrywkowo-relaksacyjnych. Zacząłem zauważać, że praktycznie 95% przekazu zawiera specyficzny slang, używany i czasem nadużywany przez zarówno profesjonalnych youtuberów, ale także tych amatroskich.Mam świadomość, że niektóre są w miarę realistyczne a niektóre najprawdopodobniej nie (np. podejrzewam, że zwłaszcza jeden sklep jeździ na kilka dni i składa na siłę materiał niby z jedngo dnia, czy tzw. 'szybkiego wypadu'). Przykłady z głowy: 1. "Mam tu jaskółkę od Mikado" Jak rozumiem, jest to jaskółka firmy Mikado, produkowana przez Mikado etc etc. Czyli np. recenzując piwo mółbym per analogiam powiedzieć "Mam tu Lagera od Żywca", albo rozmawiając z kolegą o samochodach: mam Mondeo OD Forda. Raczej tak nikt nie mówi Nie znając genezy domniemuję, że kiedyś, na jakimś kanale, ktoś testując przynęty, faktycznie dostał je za friko do testów OD np. Mikado i mówił "Mam tu rippera OD Mikado". I tak już poszło, niezależnie czy ktoś dostał sprzęt do testów, czy kupił. 2. Czytać wodę - stare, wiadomo o co chodzi 3. "Kopyto otworzyło wodę" - znaczy na to dopiero zaczęły się brania 4. "Okonie dzisiaj nie współpracują" - znaczy nie biorą Ciekawe czy macie inne przykłady? Edytowane 16 Grudnia 2021 przez kaiser 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 Nie wiem czy dobrym przykładem tutaj będzie: w Polsce tylko ryby nie biorą (?) 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cub# Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 Panie, biero? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 Panie, biero?Nerwy biero. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk122 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 Bierą wczoraj teczkę dzisiaj rower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 Okoniówka - wódka z okonia. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 Pletka - linka do podwiązywania napletków i pomidorów. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 Opad - zaburzenia wzwodu . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 Drgająca szczytówka .... wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 OKS - Kibic Stomilu Olsztyn. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zacięcie - determinacja w działaniu lub wypadek przy goleniu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morales Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 Dobre brania : uruchomiły się , odpaliły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 Cześć, Zacząłem zauważać, że praktycznie 95% przekazu zawiera specyficzny slang, używany i czasem nadużywany przez zarówno profesjonalnych youtuberów, ale także tych amatroskich. [emoji38]To patrz, teraz to się wkręcisz. 1. Siemano mordy2. Ale jedzie z roli3. Ale fat mamuśka4. Ewidentnie najechany 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 Dętka - dmuchana jednostka pływająca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 Dętka - dmuchana jednostka pływająca Koloryzowany napój wyskokowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 Dętka - dmuchana jednostka pływająca chyba "dentka" - syndrom dnia następnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koza11 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 wędka pod .... okonia, suma , sandacza 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki003 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 Koloryzowany napój wyskokowy .Jagodzianka na kościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1989 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 Eee to tylko leszczu kapotnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 Dobre brania : uruchomiły się , odpaliły.Okonie zgasły. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 Wątek w szybkim tempie urośnie do kilkudziesięciu stron. Najzabawniejsze jest to, że wędkarze starej daty nie zauważają nawet specyfiki języka, jakim na codzień się posługują. Jest tego cała masa, a neologizmów przybywa w szybkim tempie. Młodzi adepci wędkarstwa i nowicjusze mają twardy orzech do zgryzienia, próbując rozszyfrować tę grypserę. Jutro wyskoczę pomachać castem. Ciekawe, czy będą gryzły? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 Wątek w szybkim tempie urośnie do kilkudziesięciu stron. Najzabawniejsze jest to, że wędkarze starej daty nie zauważają nawet specyfiki języka, jakim na codzień się posługują. Jest tego cała masa, a neologizmów przybywa w szybkim tempie. Młodzi adepci wędkarstwa i nowicjusze mają twardy orzech do zgryzienia, próbując rozszyfrować tę grypserę. Jutro wyskoczę pomachać castem. Ciekawe, czy będą gryzły?Z rana pokręć młynkiem, będzie ... dobra kawa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 Wątek w szybkim tempie urośnie do kilkudziesięciu stron. Najzabawniejsze jest to, że wędkarze starej daty nie zauważają nawet specyfiki języka, jakim na codzień się posługują. Jest tego cała masa, a neologizmów przybywa w szybkim tempie. Młodzi adepci wędkarstwa i nowicjusze mają twardy orzech do zgryzienia, próbując rozszyfrować tę grypserę. Jutro wyskoczę pomachać castem. Ciekawe, czy będą gryzły?Nie gryź się jak one nie będą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 - nowe "PeBe" - coś z ołowiem/ołowicą?- dostał po zębach - chyba nie wymaga tłumaczenia- ale zagryzł - pierwszego nie popijam/ nie zagryzam- ale klamot - znaczy zdezelowany? ...cdn 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 17 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2021 Tak mam jeden: "[...]a ja jestem małomówny i spier.alaj". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi