Skocz do zawartości

Wędkarski slang (nowomowa)

kaiser

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

nie ukrywam, że wkręciłem się jakiś czas temu w oglądanie różnych kanałów YT. Z różnych przyczyn: chęć podpatrzenia technik, przynęt oraz także w celach rozrywkowo-relaksacyjnych. 

Zacząłem zauważać, że praktycznie 95% przekazu zawiera specyficzny slang, używany i czasem nadużywany przez zarówno profesjonalnych youtuberów, ale także tych amatroskich.

Mam świadomość, że niektóre są w miarę realistyczne a niektóre najprawdopodobniej nie (np. podejrzewam, że zwłaszcza jeden sklep jeździ na kilka dni i składa na siłę materiał niby z jedngo dnia, czy tzw. 'szybkiego wypadu').

Przykłady z głowy:

1. "Mam tu jaskółkę od Mikado"

Jak rozumiem, jest to jaskółka firmy Mikado, produkowana przez Mikado etc etc. Czyli np. recenzując piwo mółbym per analogiam powiedzieć "Mam tu Lagera od Żywca", albo rozmawiając z kolegą o samochodach: mam Mondeo OD Forda. Raczej tak nikt nie mówi ;)

Nie znając genezy domniemuję, że kiedyś, na jakimś kanale, ktoś testując przynęty, faktycznie dostał je za friko do testów OD np. Mikado i mówił "Mam tu rippera OD Mikado". I tak już poszło, niezależnie czy ktoś dostał sprzęt do testów, czy kupił.

2. Czytać wodę - stare, wiadomo o co chodzi

3. "Kopyto otworzyło wodę" - znaczy na to dopiero zaczęły się brania

4. "Okonie dzisiaj nie współpracują" - znaczy nie biorą

Ciekawe czy macie inne przykłady?

Edytowane przez kaiser
  • Like 2

Cześć,

Zacząłem zauważać, że praktycznie 95% przekazu zawiera specyficzny slang, używany i czasem nadużywany przez zarówno profesjonalnych youtuberów, ale także tych amatroskich.

[emoji38]

To patrz, teraz to się wkręcisz.

1. Siemano mordy

2. Ale jedzie z roli

3. Ale fat mamuśka

4. Ewidentnie najechany

• Like 12

Wątek w szybkim tempie urośnie do kilkudziesięciu stron. Najzabawniejsze jest to, że wędkarze starej daty nie zauważają nawet specyfiki języka, jakim na codzień się posługują. Jest tego cała masa, a neologizmów przybywa w szybkim tempie. Młodzi adepci wędkarstwa i nowicjusze mają twardy orzech do zgryzienia, próbując rozszyfrować tę grypserę. Jutro wyskoczę pomachać castem. Ciekawe, czy będą gryzły?

• Like 1

Wątek w szybkim tempie urośnie do kilkudziesięciu stron. Najzabawniejsze jest to, że wędkarze starej daty nie zauważają nawet specyfiki języka, jakim na codzień się posługują. Jest tego cała masa, a neologizmów przybywa w szybkim tempie. Młodzi adepci wędkarstwa i nowicjusze mają twardy orzech do zgryzienia, próbując rozszyfrować tę grypserę. Jutro wyskoczę pomachać castem. Ciekawe, czy będą gryzły?

Z rana pokręć młynkiem, będzie ... dobra kawa.

• Like 1

Nie gryź się jak one nie będą

• Like 1