Skocz do zawartości

Wędkarski slang (nowomowa)

kaiser

Rekomendowane odpowiedzi

1. "Mam tu jaskółkę od Mikado"

Mikado z zasady jest dystrybutorem sprzętu wędkarskiego, z tego co kojarzę nie ma żadnej fabryki, więc przykłady lager od Żywca, Mondeo od Forda są nie na miejscu, jeśli już ma być motoryzacyjnie to Mercedes od Zasady. Rozwijając cytowaną wypowiedź - pochodzącą od dystrybutora sprzętu wędkarskiego nazywającego się Mikado.

wędka pod .... okonia, suma , sandacza

Też bym się nie czepiał, wędka zaprojektowana/wykonana pod kątem wymagań stawianych przy łowieniu z myślą o okoniu, sumie, sandaczu...

Anachronizm wędka na ....  błędnie sugeruje, że kupując ową wędkę, rzeczywiście oczekujemy nie dość, że złowienia jakiejś ryby, to jeszcze określonego gatunku.

Każda ludzka społeczność wypracowuje swój slang, na potrzebę sprawniejszej komunikacji, budowania więzi między jej członkami, przekazania informacji przeznaczonych wyłącznie dla osób "wtajemniczonych", rozpoznawania się w większych grupach. To naturalny proces. Problem może powstawać jak ktoś na siłę próbuje ten slang udziwniać, kiedy fikuśne słownictwo zaczyna być celem samym w sobie, forma przerasta treść.

Mikado z zasady jest dystrybutorem sprzętu wędkarskiego, z tego co kojarzę nie ma żadnej fabryki, więc przykłady lager od Żywca, Mondeo od Forda są nie na miejscu, jeśli już ma być motoryzacyjnie to Mercedes od Zasady. Rozwijając cytowaną wypowiedź - pochodzącą od dystrybutora sprzętu wędkarskiego nazywającego się Mikado.

Nie za bardzo - Mikado to marka należąca do Abramis Sp. z o.o. z siedzibą w Łomiankach. Na swoich stronach internetowych sami określają się jako producent, dystrybutor i importer. Jak rozumiem, w dzisiejszym świecie, jeśli ktoś projektuje, "organizuje produkcję, nadzoruje produkcję, ma wyłączność na konkretny produkt, ponosi całe ryzyko wizerunkowe produktu, marketinguje swój produkt etc etc ale faktyczna produkcja jest "podzlecona" do Chin czy innego Wietnamu to uprawnione jest nazwanie go producentem.

Nie zmianiając meritum wypowiedzi wystarczy w przykładzie wykreślić Mikado i wsadzić "Sawydża".

PS. Jak rozumiem, Mikado jako marka, znak handlowy jest bytem "niematerialnym" więc sformułowanie "od" jest tym bardziej dziwne ;)

Edytowane przez kaiser

Każda ludzka społeczność wypracowuje swój slang, na potrzebę sprawniejszej komunikacji, budowania więzi między jej członkami, przekazania informacji przeznaczonych wyłącznie dla osób "wtajemniczonych", rozpoznawania się w większych grupach. To naturalny proces. Problem może powstawać jak ktoś na siłę próbuje ten slang udziwniać, kiedy fikuśne słownictwo zaczyna być celem samym w sobie, forma przerasta treść.

Dokładnie. Gwoli ścisłości - nie czepiam się. Nawet mi się to lekko podoba, że tak jak słusznie zauważasz, pewien slang integruje i często ułatwia komunikację.

Nie za bardzo - Mikado to marka należąca do Abramis Sp. z o.o. z siedzibą w Łomiankach. Na swoich stronach internetowych sami określają się jako producent, dystrybutor i importer. Jak rozumiem, w dzisiejszym świecie, jeśli ktoś projektuje, "organizuje produkcję, nadzoruje produkcję, ma wyłączność na konkretny produkt, ponosi całe ryzyko wizerunkowe produktu, marketinguje swój produkt etc etc ale faktyczna produkcja jest "podzlecona" do Chin czy innego Wietnamu to uprawnione jest nazwanie go producentem.

Nie zmianiając meritum wypowiedzi wystarczy w przykładzie wykreślić Mikado i wsadzić "Sawydża".

PS. Jak rozumiem, Mikado jako marka, znak handlowy jest bytem "niematerialnym" więc sformułowanie "od" jest tym bardziej dziwne ;)

To w sumie ciekawa kwestia lingwistyczna jest. Z jednej strony można się zgodzić z taką argumentacją, z drugiej funkcjonuje w języku "garnitur od Armaniego", czy w ogóle ubranie od krawca, wędlina od masarza, sweter od babci Zuzi..... 

Zwrot "jaskółka od Mikado" zdecydowanie podchodzi pod slang wędkarski, natomiast ja bym się nie czepiał, że jest nieprawidłowy, naruszający normy językowe.

Wyskoczyłem na dwie godzinki. Nie gryzę się, choć mi nie gryzły. Przyjemność z zabawy multikiem i brak bród zatarły uczucie niedosytu. Kumpel zaliczył na dropa ładnego oksa. Całe 36 centów nabitego garbusa. Jak na warszawski street fishing całkiem całkiem.

• Like 5

kołowrotek: Kręcioł, młynek, korba, betoniarka

Wędka: Kij, chrust, patyk, węda. Pogrzebacz

Przynęty: drewno obrotka guma gumka wahacz,glut

Łowisko: meta, miejscówka, dziura, dołek

Inne: siedzi- wziął, skubie/dziubie- słabe branie, strzał- mocne branie

Okon- oks,garbus

Szczupak - pajk, śmierdziel, kaczka

Pstrag- kropek

Sandacz- zed

Sum - wąs, kijanka

Pstrąg tęczowy - teczak, Paszok

Brzana - Baśka

Bolen- rapa bolo torpeda

Jaź- Jasiek, jazior

Leszcz - łopata

Duża ryba: klamot

... I jeszcze pewnie nie wyczerpałem tematu...????

z feisbuka:

- "jest klamot!"

z życia:

- "mulak" (karp/tołpyga złowiony jako przyłów na spining),

- "ptasie gniazdo" (przy kołowrotku "awaria" z żyłką)

- "dzisiaj szczupaczyłem/sandaczyłęm/pstrągowałem" etc.

- "przyzerowałem"

- "dzień konia"

- sandaczowy "pstryk"

- "puknięcie"

- "ustawienie" (łodzią/pontonem na wodzie),

- "piesek (sandacz),

- kaczodzioby (wiadomo),

... mnóstwo tego jest

Ustawiona łódka na rzece głęboka rynna pierwszy rzut i dialog.

Doszedłeś

Jeszcze nie, a ty?

Już. 

Ile masz?

30.

Ja 25 może dlatego jeszcze nie.

Jakby ktoś z brzegu posłuchał to gejozą jedzie że aż wstyd ale wtajemniczeni wiedzą o co chodzi :D  :D  :D  :D  :D  

• Like 3