meps Opublikowano 17 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2021 (edytowane) Dla jednych to wędka do łowienia sandaczy dla innych nóż do filetowania sandaczy. Edytowane 17 Grudnia 2021 przez mepps 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Krasnopolski Opublikowano 18 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 Ktoś wcześniej napisał, że przytaczane sformułowania są domeną wędkarzy starej daty. Może i tak, ale niestety prawdziwymi mistrzami nowomowy jest młode pokolenie .Najciekawsze są zasłyszane zgrabne połączenia - chwycił w dłoń grubą pałę, założył wielką gumę i zaczął dźgać grube mamuśki . Nad górskimi rzekami czasami usłyszycie o czesaniu ciężką gangreną lub o podszarpywaniu pedałka . To może śmieszyć. Niestety nie mogę się pogodzić się językowo z posiadaniem na sklepie wędki pod okonia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakmen Opublikowano 18 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 Pedałek - sztuczna mucha Słyszałem wiele razy podobne: "Łowienie na pedała"-łowienie na boczny trok ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peryskop Opublikowano 18 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 Moczenie w solance .Łowienie/brodzenie w morzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 18 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 Śledzie biorą - małe szczupaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 18 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 Śledzie biorą - małe szczupaki.Czyli szczypaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 18 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 Czyli szczypaki.Ano tak. Albo przecinaki. Chociaż przecinaki też niektórzy nazywają tramwaje w miastach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cast64 Opublikowano 18 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 Palczak-mały okońZegarek-mała płastugaSznurówa,ołówek-mały węgorzPistolet-mały szczupakGruźlik-mały leszczAborygen-jazgarz Bat-narzędzie pracy woźnicyTyczka-podpora pomidora i fasoliMałpka-dziecko małpyA tak na serio,to wczoraj na wędce miałem łódź podwodną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławomir Opublikowano 18 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 (edytowane) Biorą leszcze? Nie, same chlochuny. Małe leszczykiŻyletki Edytowane 18 Grudnia 2021 przez Sławomir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 18 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 Małe leszcze lub krąpie, to glapy, albo glapiory. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peryskop Opublikowano 18 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 A duże leszcze tak ponad 3 kilo to poniemieckie leszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom_S Opublikowano 18 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 (edytowane) Kij/patyk OBSŁUŻY szczupaka/ sandacza etc. .... Popularne wśród lingwistów z przysłowiowym wąsem- jadę do NORGE by złapać HALINĘ. Edytowane 18 Grudnia 2021 przez Tom_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz54 Opublikowano 18 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 Ano tak. Albo przecinaki. Chociaż przecinaki też niektórzy nazywają tramwaje w miastach.Albo ołówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morales Opublikowano 18 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 Małe leszcze to polsilwery , kiedyś producent żyletek.Kuzyn z Mazur z drewnianego wychodka wyciągał dzikuny - białe robaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 21 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2021 Cwelenie mety ,,lepszy" okoń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 21 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2021 Są jeszcze elektryczne kije i szczupacze "hedszejki"???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 21 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2021 Karasie jedzą gówno. Podobnie jak karpie, ale to nie nowomowa a stara prawda.A szczupak jest król wód! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 21 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2021 Cześć, nie ukrywam, że wkręciłem się jakiś czas temu w oglądanie różnych kanałów YT. Z różnych przyczyn: chęć podpatrzenia technik, przynęt oraz także w celach rozrywkowo-relaksacyjnych. Zacząłem zauważać, że praktycznie 95% przekazu zawiera specyficzny slang, używany i czasem nadużywany przez zarówno profesjonalnych youtuberów, ale także tych amatroskich.Mam świadomość, że niektóre są w miarę realistyczne a niektóre najprawdopodobniej nie (np. podejrzewam, że zwłaszcza jeden sklep jeździ na kilka dni i składa na siłę materiał niby z jedngo dnia, czy tzw. 'szybkiego wypadu'). Przykłady z głowy: 1. "Mam tu jaskółkę od Mikado" Jak rozumiem, jest to jaskółka firmy Mikado, produkowana przez Mikado etc etc. Czyli np. recenzując piwo mółbym per analogiam powiedzieć "Mam tu Lagera od Żywca", albo rozmawiając z kolegą o samochodach: mam Mondeo OD Forda. Raczej tak nikt nie mówi Nie znając genezy domniemuję, że kiedyś, na jakimś kanale, ktoś testując przynęty, faktycznie dostał je za friko do testów OD np. Mikado i mówił "Mam tu rippera OD Mikado". I tak już poszło, niezależnie czy ktoś dostał sprzęt do testów, czy kupił. 2. Czytać wodę - stare, wiadomo o co chodzi 3. "Kopyto otworzyło wodę" - znaczy na to dopiero zaczęły się brania 4. "Okonie dzisiaj nie współpracują" - znaczy nie biorą Ciekawe czy macie inne przykłady?Temat jaskółki od Mikado kilka razy się przewinął,wiec napiszę że jak dla mnie jak najbardziej prawidłowo.Dlaczego?Jaskólka to ogólna nazwa rodzaju przynęty.Produkuje je(czy tez konfekcjonuje) Mikado,Dragon,Savage Gear i pewnie wiele innych firm.Stąd,zwrot jaskółka od Mikado moim zdaniem całkiem prawidłowy i nie ma się czego czepiać.Przykład z Mondeo tez średnio trafiony.Nie musisz mówic Mondeo od Forda bo wiadomo że Mondeo to Ford a nie Opel czy Renault. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-O-K-E-R Opublikowano 21 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2021 Spining jest super, ale na co dzień wędkuje głównie na zawodach spławikowych. Tam to dopiero mamy hermetyczny język... zagulować - zanęcićpasza/pastura - zanęta spożywczazapaszować - zanęcić obficie (często zbyt obficie)zabetonował - podał w łowisko zbyt tęgie i sklejone kulematrioszki - zestaw pojemników wkładanych jeden w drugiglizda - dżdżownicatowar - przynęty zwierzęce dodawane do zanętyłowić na stopa - wędkować z przegruntowanym ciężkim zestawem z dnałowić z wieszaka - nad dnemłowić z opadu -ukraść rybę - złowić rybę po jednorazowej zmianie któregoś elementu wędkarskiej układanki (np inny zapach w zanęcie, zestaw, przynęta)otworek/zamek - stanowisko pierwsze lub ostatnie na linii brzegowej, często dające przewagęlizak - płaski spławik do łowienia na uciągukarabiny - odległościówki (za sprawą kształtu pokrowca)laska - wędka do zestawu skróconegopedałować - łowić ukleje (pogardliwe)wystawka - branie podnoszoneskobel - przesadnie duży hak (w realiach zawodniczych zazwyczaj używa się miniaturowych haczyków rozmiar 15-22)ogolić - wygrać sektor/zawodyskroić kogoś - zwyciężyć z kimśgondola - słaby wynikrowerek - podwójny wynik zerowy w dwutorowych zawodachkibel - beznadziejne, bezrybne stanowiskojaguar - jazgarz (z przekąsem)guma wyje - forsowny hol ryby 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Dorado Opublikowano 22 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2021 Na glizdy łowił mój dziadek i myślę że jego też, więc to zły przykład.Myślałem że wątek ma na celu walkę z sztandarową "pletką i sandaczową kosą" a nie ściganie się w wymienianie słów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkoszek Opublikowano 22 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2021 Pojawił się tu już "hedszejk" i wpadłem na pomysł.Jako, że na jerkbait zagląda nieduża część społeczności wędkarskiej(poza giełdę), a filmy na kanalgratis ogląda trochę większa część tejże, to możemy wymyślić jakieś słowo, a ja postaram się je wciskać gdzieś w filmach. Sprawdzimy, czy się przyjmie. Tematyka - sprzęt, szczupaki, okonie, walka z rybą...i wiadomo, że wszystko dookoła.Trochę już mnie nudzi tłumaczenie w kółko tego samego, staram się używać poprawnej polszczyzny, ale ten "hedszejk" jakoś mnie urzekł, bo zawsze mam z tym problem Właśnie siadam do kolejnego odcinka PerchPro i zobaczymy jakie kwiatki tam będą. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 22 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2021 Na glizdy łowił mój dziadek i myślę że jego też, więc to zły przykład.Myślałem że wątek ma na celu walkę z sztandarową "pletką i sandaczową kosą" a nie ściganie się w wymienianie słów.Też tak myślałem, sam przeklinam i mówię slangiem , ale ... do wędkarstwa mi to nie pasuje zupełnie. Moja opinia i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaiser Opublikowano 22 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2021 Temat jaskółki od Mikado kilka razy się przewinął,wiec napiszę że jak dla mnie jak najbardziej prawidłowo.Dlaczego?Jaskólka to ogólna nazwa rodzaju przynęty.Produkuje je(czy tez konfekcjonuje) Mikado,Dragon,Savage Gear i pewnie wiele innych firm.Stąd,zwrot jaskółka od Mikado moim zdaniem całkiem prawidłowy i nie ma się czego czepiać.Przykład z Mondeo tez średnio trafiony.Nie musisz mówic Mondeo od Forda bo wiadomo że Mondeo to Ford a nie Opel czy Renault. To niech będzie "Saira od Mikado".Jedyny porównywalny zwrot jaki tutaj padł to "Garnitur od Armaniego" Zacząłem dostrzegać pewne "podobieństwa" z mówieniem, że mam "coś od" w stosunku do produktów/usług rzemeślniczych, rękodzieł etc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower26 Opublikowano 22 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2021 (edytowane) Pedaluch - przynęta gumowa w różowym "majtkowym" kolorze. Edytowane 22 Grudnia 2021 przez rower26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cast64 Opublikowano 22 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2021 Jurand ze Spychowa-canibal po odklejeniu się oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi