Skocz do zawartości

Wędkarski slang (nowomowa)

kaiser

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś wcześniej napisał, że przytaczane sformułowania są domeną wędkarzy starej daty. Może i tak, ale niestety prawdziwymi mistrzami nowomowy jest młode pokolenie :).

Najciekawsze są zasłyszane zgrabne połączenia - chwycił w dłoń grubą pałę, założył wielką gumę i zaczął dźgać grube mamuśki :).  Nad górskimi rzekami czasami usłyszycie o czesaniu ciężką gangreną lub o podszarpywaniu  pedałka :). To może śmieszyć.  Niestety nie mogę się pogodzić się językowo z posiadaniem na sklepie wędki pod okonia.

Palczak-mały okoń

Zegarek-mała płastuga

Sznurówa,ołówek-mały węgorz

Pistolet-mały szczupak

Gruźlik-mały leszcz

Aborygen-jazgarz

Bat-narzędzie pracy woźnicy

Tyczka-podpora pomidora i fasoli

Małpka-dziecko małpy

A tak na serio,to wczoraj na wędce miałem łódź podwodną.

Cześć,

nie ukrywam, że wkręciłem się jakiś czas temu w oglądanie różnych kanałów YT. Z różnych przyczyn: chęć podpatrzenia technik, przynęt oraz także w celach rozrywkowo-relaksacyjnych. 

Zacząłem zauważać, że praktycznie 95% przekazu zawiera specyficzny slang, używany i czasem nadużywany przez zarówno profesjonalnych youtuberów, ale także tych amatroskich.

Mam świadomość, że niektóre są w miarę realistyczne a niektóre najprawdopodobniej nie (np. podejrzewam, że zwłaszcza jeden sklep jeździ na kilka dni i składa na siłę materiał niby z jedngo dnia, czy tzw. 'szybkiego wypadu').

Przykłady z głowy:

1. "Mam tu jaskółkę od Mikado"

Jak rozumiem, jest to jaskółka firmy Mikado, produkowana przez Mikado etc etc. Czyli np. recenzując piwo mółbym per analogiam powiedzieć "Mam tu Lagera od Żywca", albo rozmawiając z kolegą o samochodach: mam Mondeo OD Forda. Raczej tak nikt nie mówi ;)

Nie znając genezy domniemuję, że kiedyś, na jakimś kanale, ktoś testując przynęty, faktycznie dostał je za friko do testów OD np. Mikado i mówił "Mam tu rippera OD Mikado". I tak już poszło, niezależnie czy ktoś dostał sprzęt do testów, czy kupił.

2. Czytać wodę - stare, wiadomo o co chodzi

3. "Kopyto otworzyło wodę" - znaczy na to dopiero zaczęły się brania

4. "Okonie dzisiaj nie współpracują" - znaczy nie biorą

Ciekawe czy macie inne przykłady?

Temat jaskółki od Mikado kilka razy się przewinął,wiec napiszę że jak dla mnie jak najbardziej prawidłowo.Dlaczego?Jaskólka to ogólna nazwa rodzaju przynęty.Produkuje je(czy tez konfekcjonuje) Mikado,Dragon,Savage Gear i pewnie wiele innych firm.Stąd,zwrot jaskółka od Mikado moim zdaniem całkiem prawidłowy i nie ma się czego czepiać.Przykład z Mondeo tez średnio trafiony.Nie musisz mówic Mondeo od Forda bo wiadomo że Mondeo to Ford a nie Opel czy Renault. :)

• Like 2

Spining jest super, ale na co dzień wędkuje głównie na zawodach spławikowych. Tam to dopiero mamy hermetyczny język...

zagulować - zanęcić

pasza/pastura - zanęta spożywcza

zapaszować - zanęcić obficie (często zbyt obficie)

zabetonował - podał w łowisko zbyt tęgie i sklejone kule

matrioszki - zestaw pojemników wkładanych jeden w drugi

glizda - dżdżownica

towar - przynęty zwierzęce dodawane do zanęty

łowić na stopa - wędkować z przegruntowanym ciężkim zestawem z dna

łowić z wieszaka - nad dnem

łowić z opadu -

ukraść rybę - złowić rybę po jednorazowej zmianie któregoś elementu wędkarskiej układanki (np inny zapach w zanęcie, zestaw, przynęta)

otworek/zamek - stanowisko pierwsze lub ostatnie na linii brzegowej, często dające przewagę

lizak - płaski spławik do łowienia na uciągu

karabiny - odległościówki (za sprawą kształtu pokrowca)

laska - wędka do zestawu skróconego

pedałować - łowić ukleje (pogardliwe)

wystawka - branie podnoszone

skobel - przesadnie duży hak (w realiach zawodniczych zazwyczaj używa się miniaturowych haczyków rozmiar 15-22)

ogolić - wygrać sektor/zawody

skroić kogoś - zwyciężyć z kimś

gondola - słaby wynik

rowerek - podwójny wynik zerowy w dwutorowych zawodach

kibel - beznadziejne, bezrybne stanowisko

jaguar - jazgarz (z przekąsem)

guma wyje - forsowny hol ryby

• Like 1

Pojawił się tu już "hedszejk" :) i wpadłem na pomysł.

Jako, że na jerkbait zagląda nieduża część społeczności wędkarskiej(poza giełdę), a filmy na kanalgratis ogląda trochę większa część tejże, to możemy wymyślić jakieś słowo, a ja postaram się je wciskać gdzieś w filmach. Sprawdzimy, czy się przyjmie. Tematyka - sprzęt, szczupaki, okonie, walka z rybą...i wiadomo, że wszystko dookoła.

Trochę już mnie nudzi tłumaczenie w kółko tego samego, staram się używać poprawnej polszczyzny, ale ten "hedszejk" jakoś mnie urzekł, bo zawsze mam z tym problem :)

Właśnie siadam do kolejnego odcinka PerchPro i zobaczymy jakie kwiatki tam będą.

• Like 2

Na glizdy łowił mój dziadek i myślę że jego też, więc to zły przykład.

Myślałem że wątek ma na celu walkę z sztandarową "pletką i sandaczową kosą" a nie ściganie się w wymienianie słów.

Też tak myślałem, sam przeklinam i mówię slangiem , ale ... do wędkarstwa mi to nie pasuje zupełnie. Moja opinia i tyle

Temat jaskółki od Mikado kilka razy się przewinął,wiec napiszę że jak dla mnie jak najbardziej prawidłowo.Dlaczego?Jaskólka to ogólna nazwa rodzaju przynęty.Produkuje je(czy tez konfekcjonuje) Mikado,Dragon,Savage Gear i pewnie wiele innych firm.Stąd,zwrot jaskółka od Mikado moim zdaniem całkiem prawidłowy i nie ma się czego czepiać.Przykład z Mondeo tez średnio trafiony.Nie musisz mówic Mondeo od Forda bo wiadomo że Mondeo to Ford a nie Opel czy Renault. :)

To niech będzie "Saira od Mikado".

Jedyny porównywalny zwrot jaki tutaj padł to "Garnitur od Armaniego"

Zacząłem dostrzegać pewne "podobieństwa" z mówieniem, że mam "coś od" w stosunku do produktów/usług rzemeślniczych, rękodzieł etc