Skocz do zawartości

Rezydentura w Niemczech.

dante

Rekomendowane odpowiedzi

Sam spróbuj - chyba że śpisz na kasie. Firma która to załatwia zedrze z Ciebie grube tysiące...

Żeby samemu ogarnąć potrzebne papiery wystarczy Ci jakikolwiek kontakt w Niemczech. Resztę i tak musisz załatwiać osobiście.

Servus Kolego Dante,

Prosze nie kombinowac typowo po polsku z meldunkiem , tylko znalezc mieszkanie i sie tam po prostu zameldowac. Tym Facebook wym zdziercom nic nie placic.

Jako dokladnie zawod potrzebuje Kolega uznac ? Jest to Technik Czy inzynier?

Edytowane przez krokop

Przeszedlem przez ten proces uznania, Sprawa trwa od 7 lat i nie widac konca. Moj technik / budowlany/ urzadzen sanitarnach. Nie jest do konca uznany. Od 5 lat pracuje na stanowisku kierowniczym przy projektach wentylacyjnych i klimatyzacji. Rozmawiam biegle i w pismie po niemiecku. Bez znajomosci jezyka nie masz szans tego zalatwic.

Sa na forach polsko- niemieckich zdziercy ktorzy oferuja pomoc za 15 tys. Euro

Tak takich Mamy rodakow za granica!!

Przy mojej sprawie pomagali mi (Niemcy) byla dziewczyna i jej rodzice.

Edytowane przez krokop
  • Like 2

Problemen jest brak, jakgdyby Stopnia w szkolnictwie niemieckim , do ktorego pasuje nasz polski technik. Moj jest sklasyfikowany nizej jak ten niemiecki.

1) nalezy zaczac od wyslania dokomentow polskich do niemieckiego tlumacza przysieglego( niemieckie urzedy uznaja tylko niemieckich tlumaczy- szkoda zawracac sobie glowy i szkoda kasy na polskich tlumaczy !) Koszt kazdej strony to min 80 Euro. Moje tlumaczenia kosztowaly okolo 800 Euro.

2) nastepnie wysylamy te papiery wraz z odpowiednimi formularzami do IHK ( Industrie und Handels Kammer )albo HK ( Handwerks Kammer) .

3) oczekujemy na odpowiedz od Urzedu. Nalezy sie przygotowsc na koszt zaplaty za usluge okolo 300-600 Euro.

Edytowane przez krokop
  • Like 1

4) w pierwszej lini otrzymujemy czesciowe uznanie w zawodzie sklasyfikownaym nizej. nazywa sie to Gesellenbrief , cos w stylu polskiejgo wyksztalcenia zawodowego- zawodowka. Z takim papierem i podstawowym niemieckim mozna zarabiac do 15 Euro na godz.

5) po przepracowaniu w zawodzie okolo 3 lat otrzymamy pelne uznanie Gesellenbrief i jak wyzej z kominikatywnym niemieckim mozna do 20 Euro zarabiac.

6) uznanie polskiego Technika to decyzja polityczna niemiec. Oznacza to mniej wiecej to ze, Niemcy nigdy nie pozwola sobie na pelne (100%) zaakceptowanie dyplomow z innych z innych krajow .

7) calosc ktora napisalem odnosi sie tylko do TechnikA.

Z inzynierem albo lekarzem jest latwiej lecz trwa to miesiacami Badz latami.

Pozdrawiam Zbigniew

• Like 2

Technik turbin wiatrowych... to rezydentura po byku :D :D :D

Uznawanie technika przez Handwerks Kammer nie ma sensu. Jak napisał Zbyszek - to trwa i kosztuje. Możesz zawód uznać przez dowolny Jobcenter. To też trwa ale krócej, bo na linii klient HK załatwia urząd. No i koszty znacznie mniejsze - część zresztą Jobcenter pokrywa.

00 49 5361 / 4649-146 pod tym numerem pracuje w Jobcenter w Wolfsburgu miła kobitka Iwona Lubanska. Jest tam szefową od uznawania zawodów i jak się łatwo domyślić - rozmawia po polsku ;) Od niej dowiesz się wszystkiego co Cię interesuje.  Możesz też napisać jobcenter-wolfsburg.anerkennungsberatung@jobcenter-ge.de to mail bezpośrednio do niej.

• Like 3

4) w pierwszej lini otrzymujemy czesciowe uznanie w zawodzie sklasyfikownaym nizej. nazywa sie to Gesellenbrief , cos w stylu polskiejgo wyksztalcenia zawodowego- zawodowka. Z takim papierem i podstawowym niemieckim mozna zarabiac do 15 Euro na godz.

5) po przepracowaniu w zawodzie okolo 3 lat otrzymamy pelne uznanie Gesellenbrief i jak wyzej z kominikatywnym niemieckim mozna do 20 Euro zarabiac.

6) uznanie polskiego Technika to decyzja polityczna niemiec. Oznacza to mniej wiecej to ze, Niemcy nigdy nie pozwola sobie na pelne (100%) zaakceptowanie dyplomow z innych z innych krajow .

7) calosc ktora napisalem odnosi sie tylko do TechnikA.

Z inzynierem albo lekarzem jest latwiej lecz trwa to miesiacami Badz latami.

Pozdrawiam Zbigniew

Dziękuję Zbyszek, że podzielies się tymi informacjami. Ciekawe czy w drugą stronę też to tak leci czy jednak nie ...

Edytowane przez Sławek Nikt

:blink: :blink: :blink:

Aż na globus popatrzyłem, bo ja kuźwa chyba nie mieszkam w Niemczech....

Ja Was trochę nie rozumiem, autor tematu nigdzie nie wspomniał o uznawaniu uprawnień, chce być rezydentem, potrzebuje meldunek, a Wy mu elaboraty o uznawaniu dyplomów...

Dokładnie Panowie, chodzi mi tylko i wyłącznie o adres. Najlepiej jak najbliżej granicy. Mieszkać tam nie zamierzam, potrzebuję tego do założenia konta w banku i dla pracodawcy.

Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka

Konto w banku założysz na polski dowód, bez problemu, nawet online w N26.

Aby pracować w De nie musisz mieć adresu tam, aczkolwiek niektórzy pracodawcy o tym nie wiedzą... no i wiąże sie to z dodatkowym wnioskiem do Finanzamt o klasę podatkowa itp. Mając meldunek dzieje sie to automatycznie.

Jeśli już będziesz załatwiał meldunek, pamietaj aby nie wcześniej niż rozpoczęcie pracy, jak pisałem, ubezpieczenie zdrowotne musi być od pierwszego dnia.

Na adres przyjdzie list z numerem podatkowym i cala korespondencja urzędowa, więc lepiej aby ktoś wiarygodny to odbierał.

Popytalbym na polskich grupach w przygranicznych miastach niemieckich, może akurat, bo innej opcji nie widzę... nie wiem jak z koroną, ale samo zameldowanie będzie raczej osobiście..