dante Opublikowano 18 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 Cześć, czy jest na forum osoba mogąca pomóc z załatwieniem rezydentury w Niemczech? Macie kontakt z kimś kto się tym zajmuje i pomoże to ogarnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 18 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 Sam spróbuj - chyba że śpisz na kasie. Firma która to załatwia zedrze z Ciebie grube tysiące...Żeby samemu ogarnąć potrzebne papiery wystarczy Ci jakikolwiek kontakt w Niemczech. Resztę i tak musisz załatwiać osobiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dante Opublikowano 18 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 Sam nie bardzo wiem jak i po niemiecku zero kontaktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seki Opublikowano 18 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 Jeśli dobrze Cie rozumiem,to potrzebujesz meldunek w DE, można takowy kupić za ~50€ miesięcznie na grupach fb, ale... jak juz się ma meldunek to i ubezpieczenie zdrowotne być musi w DE... znajdą Cie prędzej czy później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dante Opublikowano 18 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 Potrzebuję meldunku w Niemczech dla pracodawcy. Chcę podpisać umowę o pracę z Niemiecką firmą. Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 18 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 Rezydentura w Niemczech - jak rozumiem w medycznym zawodzie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dante Opublikowano 18 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 Może źle to nazwałem, zawód nie medyczny. Energia odnawialna. Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 18 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 (edytowane) Servus Kolego Dante, Prosze nie kombinowac typowo po polsku z meldunkiem , tylko znalezc mieszkanie i sie tam po prostu zameldowac. Tym Facebook wym zdziercom nic nie placic. Jako dokladnie zawod potrzebuje Kolega uznac ? Jest to Technik Czy inzynier? Edytowane 18 Grudnia 2021 przez krokop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dante Opublikowano 18 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 Technik turbin wiatrowych. Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 18 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 (edytowane) Przeszedlem przez ten proces uznania, Sprawa trwa od 7 lat i nie widac konca. Moj technik / budowlany/ urzadzen sanitarnach. Nie jest do konca uznany. Od 5 lat pracuje na stanowisku kierowniczym przy projektach wentylacyjnych i klimatyzacji. Rozmawiam biegle i w pismie po niemiecku. Bez znajomosci jezyka nie masz szans tego zalatwic. Sa na forach polsko- niemieckich zdziercy ktorzy oferuja pomoc za 15 tys. Euro Tak takich Mamy rodakow za granica!! Przy mojej sprawie pomagali mi (Niemcy) byla dziewczyna i jej rodzice. Edytowane 18 Grudnia 2021 przez krokop 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seki Opublikowano 18 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 Zależy gdzie dokładnie ma być to zatrudnienie. Do samej umowy niepotrzebny jest meldunek, ale do uzyskania korzystnej klasy podatkowej już i owszem. W Berlinie na przyklad, to nie takie hop znaleźć mieszkanie, jak sie nie ma pracy to w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 18 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 (edytowane) Problemen jest brak, jakgdyby Stopnia w szkolnictwie niemieckim , do ktorego pasuje nasz polski technik. Moj jest sklasyfikowany nizej jak ten niemiecki. 1) nalezy zaczac od wyslania dokomentow polskich do niemieckiego tlumacza przysieglego( niemieckie urzedy uznaja tylko niemieckich tlumaczy- szkoda zawracac sobie glowy i szkoda kasy na polskich tlumaczy !) Koszt kazdej strony to min 80 Euro. Moje tlumaczenia kosztowaly okolo 800 Euro. 2) nastepnie wysylamy te papiery wraz z odpowiednimi formularzami do IHK ( Industrie und Handels Kammer )albo HK ( Handwerks Kammer) . 3) oczekujemy na odpowiedz od Urzedu. Nalezy sie przygotowsc na koszt zaplaty za usluge okolo 300-600 Euro. Edytowane 18 Grudnia 2021 przez krokop 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 18 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 4) w pierwszej lini otrzymujemy czesciowe uznanie w zawodzie sklasyfikownaym nizej. nazywa sie to Gesellenbrief , cos w stylu polskiejgo wyksztalcenia zawodowego- zawodowka. Z takim papierem i podstawowym niemieckim mozna zarabiac do 15 Euro na godz. 5) po przepracowaniu w zawodzie okolo 3 lat otrzymamy pelne uznanie Gesellenbrief i jak wyzej z kominikatywnym niemieckim mozna do 20 Euro zarabiac. 6) uznanie polskiego Technika to decyzja polityczna niemiec. Oznacza to mniej wiecej to ze, Niemcy nigdy nie pozwola sobie na pelne (100%) zaakceptowanie dyplomow z innych z innych krajow . 7) calosc ktora napisalem odnosi sie tylko do TechnikA. Z inzynierem albo lekarzem jest latwiej lecz trwa to miesiacami Badz latami. Pozdrawiam Zbigniew 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 18 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 Technik turbin wiatrowych... to rezydentura po byku :D Uznawanie technika przez Handwerks Kammer nie ma sensu. Jak napisał Zbyszek - to trwa i kosztuje. Możesz zawód uznać przez dowolny Jobcenter. To też trwa ale krócej, bo na linii klient HK załatwia urząd. No i koszty znacznie mniejsze - część zresztą Jobcenter pokrywa.00 49 5361 / 4649-146 pod tym numerem pracuje w Jobcenter w Wolfsburgu miła kobitka Iwona Lubanska. Jest tam szefową od uznawania zawodów i jak się łatwo domyślić - rozmawia po polsku Od niej dowiesz się wszystkiego co Cię interesuje. Możesz też napisać jobcenter-wolfsburg.anerkennungsberatung@jobcenter-ge.de to mail bezpośrednio do niej. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 18 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 (edytowane) 4) w pierwszej lini otrzymujemy czesciowe uznanie w zawodzie sklasyfikownaym nizej. nazywa sie to Gesellenbrief , cos w stylu polskiejgo wyksztalcenia zawodowego- zawodowka. Z takim papierem i podstawowym niemieckim mozna zarabiac do 15 Euro na godz. 5) po przepracowaniu w zawodzie okolo 3 lat otrzymamy pelne uznanie Gesellenbrief i jak wyzej z kominikatywnym niemieckim mozna do 20 Euro zarabiac. 6) uznanie polskiego Technika to decyzja polityczna niemiec. Oznacza to mniej wiecej to ze, Niemcy nigdy nie pozwola sobie na pelne (100%) zaakceptowanie dyplomow z innych z innych krajow . 7) calosc ktora napisalem odnosi sie tylko do TechnikA. Z inzynierem albo lekarzem jest latwiej lecz trwa to miesiacami Badz latami. Pozdrawiam ZbigniewDziękuję Zbyszek, że podzielies się tymi informacjami. Ciekawe czy w drugą stronę też to tak leci czy jednak nie ... Edytowane 18 Grudnia 2021 przez Sławek Nikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 18 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 4) w pierwszej lini otrzymujemy czesciowe uznanie w zawodzie sklasyfikownaym nizej. nazywa sie to Gesellenbrief , cos w stylu polskiejgo wyksztalcenia zawodowego- zawodowka. Z takim papierem i podstawowym niemieckim mozna zarabiac do 15 Euro na godz.5) po przepracowaniu w zawodzie okolo 3 lat otrzymamy pelne uznanie Gesellenbrief i jak wyzej z kominikatywnym niemieckim mozna do 20 Euro zarabiac. :blink: Aż na globus popatrzyłem, bo ja kuźwa chyba nie mieszkam w Niemczech.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seki Opublikowano 18 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 Ja Was trochę nie rozumiem, autor tematu nigdzie nie wspomniał o uznawaniu uprawnień, chce być rezydentem, potrzebuje meldunek, a Wy mu elaboraty o uznawaniu dyplomów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dante Opublikowano 18 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 Ja Was trochę nie rozumiem, autor tematu nigdzie nie wspomniał o uznawaniu uprawnień, chce być rezydentem, potrzebuje meldunek, a Wy mu elaboraty o uznawaniu dyplomów...Dokładnie Panowie, chodzi mi tylko i wyłącznie o adres. Najlepiej jak najbliżej granicy. Mieszkać tam nie zamierzam, potrzebuję tego do założenia konta w banku i dla pracodawcy. Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seki Opublikowano 18 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 Konto w banku założysz na polski dowód, bez problemu, nawet online w N26. Aby pracować w De nie musisz mieć adresu tam, aczkolwiek niektórzy pracodawcy o tym nie wiedzą... no i wiąże sie to z dodatkowym wnioskiem do Finanzamt o klasę podatkowa itp. Mając meldunek dzieje sie to automatycznie. Jeśli już będziesz załatwiał meldunek, pamietaj aby nie wcześniej niż rozpoczęcie pracy, jak pisałem, ubezpieczenie zdrowotne musi być od pierwszego dnia. Na adres przyjdzie list z numerem podatkowym i cala korespondencja urzędowa, więc lepiej aby ktoś wiarygodny to odbierał. Popytalbym na polskich grupach w przygranicznych miastach niemieckich, może akurat, bo innej opcji nie widzę... nie wiem jak z koroną, ale samo zameldowanie będzie raczej osobiście.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dante Opublikowano 18 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 Dzięki za rady, popytam dalej na fb. Może znajdę kogoś zaufanego. Pozdrawiam Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 18 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 Rezydentura... REZYDENTURA.... wiąże się z tym o czym pisaliśmy. Nie jest rezydenturą chęć załatwienia "roboty w Reichu".Może tak to po prostu... ładniej brzmiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seki Opublikowano 18 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 Rezydent,trudne słowo jak widzę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi