Skocz do zawartości
  • 0

Suzuki DF25 Vtwin

esoxx87

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Miałem kilka lat temu taki wynalazek przy Bush Favorit 370, wrażenia średnie, a nawet słabe. Bardzo ciężki silnik, VTWIN czyli zmniejszone obroty, u mnie wkręcał się o ile pamiętam max 5300, prędkość ok 40km/h w jedną osobę z pustym pontonem, w 2 osoby i gratami ok 35km/h, spalanie dość wysokie, zmiana śrub nie wiele wnosi. Jednym słowem, nie polecam.

http://jerkbait.pl/topic/88467-silniki-2t-i-4t-wady-i-zalety/?p=2186705

34892199744_a4ec855b55_h.jpg

• 0

A jaki jest lżejszy silnik ( nie na wstrysku) o mocy 25km? Najlżejsza jest honda reszta waży w podobnych do siebie granicach : vtwin 75kg, Yamaha 76, Suzuki 3cyl 90kg. To ma być silnik do trollingu głównie z tego względu odpada Mercury/Tohatsu na wtrysku przez swoje falowanie niskich obrotów i gaśnięcie po odjęciu gazu, ale tak już te silniki mają( oczywiście sprawdzone na kilku, nowych też)

Więc z gaźnikowych zostaje vtwin , Yamaha albo honda- ale tutaj w używkach sam szrot ( znajomy 3 sztuki oddawał każda ten sam problem miała a nie były tanie)

• 0

Ja niestety nie doradzę, nie troluję nic. Na wtrysku do trola nie podchodzi?

Tohatsu / Mercury 25/30km tolalna lipa, nie da się praktycznie tym pływać w trolu bo raz płyniesz 4km/h za chwilę 4.5 tak sobie reguluje te obroty. Druga kwestia płyniesz na max doplywasz do miejscówki i gwałtownie puszczasz gaz i potrafi zgasnąć. Taki to urok tych silnikow, poza tym nie mam zastrzeżeń pracują bardzo ładnie ale do trollingu absolutnie nie

• 0

Tohatsu / Mercury 25/30km tolalna lipa, nie da się praktycznie tym pływać w trolu bo raz płyniesz 4km/h za chwilę 4.5 tak sobie reguluje te obroty. Druga kwestia płyniesz na max doplywasz do miejscówki i gwałtownie puszczasz gaz i potrafi zgasnąć. Taki to urok tych silnikow, poza tym nie mam zastrzeżeń pracują bardzo ładnie ale do trollingu absolutnie nie

Miałem, będę miał tohatsu 20km na wtrysku i żadnych opisywanych przez Ciebie objawów nie miałem. Piszesz na podstawie jednego egzemplarza? , porównywałeś z kimś? ????

Edytowane przez Sławek77

• 0

Tak się żaden silnik nie zachowuje ( normalnie ) , serwis się kłania tylko taki który zna się na wtryskach.

W Tohatsu 30c spotkałem się z uszkodzeniem pompy paliwa-2 razy ( nie twierdze ze to wada tej marki ) koszt pompy 3500[emoji2959]pln.

• 0

Miałem, będę miał tohatsu 20km na wtrysku i żadnych opisywanych przez Ciebie objawów nie miałem. Piszesz na podstawie jednego egzemplarza? , porównywałeś z kimś? ????

Przeczytaj co pisze powyżej , dotyczy to silników 25/30km 3cyl wtrysk. Nowe silniki , używane to samo , były Tohatsu i Mercury to nie jest przypadek żeby w kilku sztukach było to samo. Ale żeby to wychwycić to trzeba popływać przez tydzień dzień w dzień i gwarantuje że każdy ma tak samo. Tam do regulacji wolnych obrotów służy elwktrozawór który reguluje ilość powietrza dostająca się do kolektora dolotowego za przepustnica i najwyraźniej on ma taki rozstrzał.

• Like 1

• 0

@esoxx87

Ja trolling ćwiczę na Suzuki df25a na wtrysku( nie dużo). Prędkości pomiędzy 3-4,5 km/h bez problemu. Nie szedł bym w stronę silnika na gaźnikach( miałem i nie dało się trollingować ). Co serwis mówi na twoje problemy z Tohatsu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez gumowy

• 0

@esoxx87

Ja trolling ćwiczę na Suzuki df25a na wtrysku( nie dużo). Prędkości pomiędzy 3-4,5 km/h bez problemu. Nie szedł bym w stronę silnika na gaźnikach( miałem i nie dało się trollingować ). Co serwis mówi na twoje problemy z Tohatsu.

Taka to uroda silników na wtrysku, miałem DF25 bez problemu, kolega miał df30- potrafił nie schodzić z obrotów ale to jedyny jaki znam z taką przypadłością. Natomiast te tematy z tohatsu/Mercury potwierdzone na kilku sztukach tak nowych jak i używanych - to nie jest przypadek. Ja miałem używkę Tohatsu 5 letni, koledzy mieli jeden nówkę Tohatsu drugi nówkę Mercury i było to samo - jako że pływali głównie po Wiśle to jakoś to uchodziło , dopiero w Szwecji okazało się na ile to jest irytujący problem.

Nie dało się trollingowac na gaźniku?? Przecież te silniki idealnie pracują przy prędkościach trollingiwych , obroty sobie możemy śrubka w kilka sekund dostosować

• 0

Miałem kilka lat temu taki wynalazek przy Bush Favorit 370, wrażenia średnie, a nawet słabe. Bardzo ciężki silnik, VTWIN czyli zmniejszone obroty, u mnie wkręcał się o ile pamiętam max 5300, prędkość ok 40km/h w jedną osobę z pustym pontonem, w 2 osoby i gratami ok 35km/h, spalanie dość wysokie, zmiana śrub nie wiele wnosi. Jednym słowem, nie polecam.

A ja jestem już po testach takiego silnika , śruba o skoku 13, łódka o wadze według producenta 300kg, silnik dziobowy , Aku lifepo 100Ah. Dwie osoby 43km/h , w jedną osobę 47km/h, jak dla mnie bez zastrzeżeń w porównaniu do silników które kręcą się wyżej może to jest 3km/h różnicy więc pomijalna. Praca na niskich obrotach wzorowa, i co dla mnie równie istotne to zero wibracji na rumplu gdzie w 2cyl silnikach są one dosyć mocno odczuwalne. Wibracje mniejsze niż w 3 cyl Tohatsu

Edytowane przez esoxx87

• 0

A ja jestem już po testach takiego silnika , śruba o skoku 13, łódka o wadze według producenta 300kg, silnik dziobowy , Aku lifepo 100Ah. Dwie osoby 43km/h , w jedną osobę 47km/h, jak dla mnie bez zastrzeżeń w porównaniu do silników które kręcą się wyżej może to jest 3km/h różnicy więc pomijalna. Praca na niskich obrotach wzorowa, i co dla mnie równie istotne to zero wibracji na rumplu gdzie w 2cyl silnikach są one dosyć mocno odczuwalne. Wibracje mniejsze niż w 3 cyl Tohatsu

Mnie ten V-twin nie urzekł, pozbyłem się go szybko.

A Tohatsu już sprzedałeś?

• 0

???? no kultura pracy tych silników na wolnych obrotach jest porażająca.

Ja mam silnik z 2010 roku ten na filmie po pierwsze odpalony na słuchawkach- każdy wtedy grzechocze jak stary traktor, poza tym ma za niskie obroty i jest nie rozgrzany. Po rozgrzaniu rumpel ani drgnie pokaż mi silnik dwucylindrowy który tak będzie miał, w Tohatsu już bardziej tym rumplem rzucało.

Tutaj na samym początku masz rozgrzany silnik na wolnych obrotach

https://youtu.be/GYdTQH8vvD0

Edytowane przez esoxx87

• 0

Mnie ten V-twin nie urzekł, pozbyłem się go szybko.

A Tohatsu już sprzedałeś?

Tak sprzedałem , przez pół roku go sprzedawałem mimo iż był w dobrym stanie nie poniszczony, chyba ludzie wiedzą że one tak pracują , cena też nie była wygórowana. Moim zdaniem to dobre silniki, spalanie mają w normie, osiągi na pewno gorsze od Suzuki ale to zapewne wynika z rozbicy w wadze, trymowania itd.

Ogólnie mogę polecić Tohatsu ale na pewno nie do trollingu.

• Like 1

• 0

Najlżejsza 25tka to yamaha gwh nowa konstrukcja chyba z 2019, na wtrysku z funkcją troll control, mam 20koni to ten sam silnik i do trolla świetnie się nadaje, poza telepaniem rumplem, to nie zauważyłem wad. Co do silników na gaźniku to zawsze się spotykałem z opinią że za bardzo pod trolling się nie nadają, na pewno przy silnikach sterowanych komputerem obroty można zmieniać z dużą dokładnością więc prędkość łatwo się dostosowuje. 

• 0

Najlżejsza 25tka to yamaha gwh nowa konstrukcja chyba z 2019, na wtrysku z funkcją troll control, mam 20koni to ten sam silnik i do trolla świetnie się nadaje, poza telepaniem rumplem, to nie zauważyłem wad. Co do silników na gaźniku to zawsze się spotykałem z opinią że za bardzo pod trolling się nie nadają, na pewno przy silnikach sterowanych komputerem obroty można zmieniać z dużą dokładnością więc prędkość łatwo się dostosowuje.

Tak wiem że jest taka Yamaha pływałem taka kolegi, tam nie trzęsie się rumpel , tam on "napi..ala" jakby człowiek miał atak padaczki. Mimo że bardzo lubię yamahe to szybko mi przeszła chęć na ten silnik.

Co do gaźników to pierwsze słyszę co by niby miało im dolegać przy trollingu? Chyba kolega doczytał bzdury o silnikach 2t że się do trola nie nadają, bo akurat 4t na gaźniku są idealne do tego celu. Najlepiej taki 5 czy 6km jeden cylinder bajka, wolno płynie w trolu , praktycznie nic nie pali, no ale przy większej łodzi trzeba by było mieć dwa silniki.

• 0

Dzięki za pomoc :) To jest silnik który kupiłem bardzo niedawno i nie byłem z nim jeszcze nad wodą. Okazało się że na biegu jałowym ma zabezpieczenie które odcina zapłon przy dodaniu gazu... Na biegu jest ok. Lecz pojawił się problem z obrotami... Mianowicie jak zaczynam dodawać gazu silnik przez kilka sekund dławi później idzie noramanie. Na biegu jałowym jest ok. Dzieje się tak za każdym razem jak dodaje gazu ( im wolniej tym gorzej. Potrafi nawet zgasnąć)