Skocz do zawartości
  • 0

duże przynęty na pstrągi

jersey

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Największa przynęta na jaką zlowilem pstrąga to wobler 7cm.A jeśli chodzi o lowienie na duże przynęty to max 7cm większych chyba nigdy nie używalem.Najczęściej 4/5cm i najczęściej na takowe mam brania a na te 7 rzadko coś bralo.I na dobrzycy,pilawie czyli tam gdzie lowie jakoś większe przynęty mi niepasują,a druga sprawa to delikatność i ciężar wyrzutowy kija na który lowie nie bardzo pasuje do większych przynęt i ciągnięcie większej przynęty tym kijem pod prąd sprawialoby problem.

• 0

Najwiekszą przynętą na która złowiłem pstrąga,to był kogut o długości okolo 12 cm.Ciekawe co na to chłopaki z Lubelszczyzny :-)Ale wtedy to był dziwny dzień.Na tę przynętę w ciągu 40 minut miałem kilka pstrągalów na wędce.Wyjąłem tylko jednego gluta.I to wszystko na jednej łące o długości 100 metrów.Słyszałem także o pstrągach na rippery o dlugości prawie 20 cm.Ale to sie wszystko tyczy Brdy,a tam okresowo pstrągi zażerają wymiarowe płocie.Znaczy się, te resztki pstrągów,które zostały w rzece.

Chciałem wrzucić zdjecie,ale przekraczam dozwolona wagę.A zdjęcie zmniejszyłem strasznie,do 500pix.Bez żadnej obróbki.

Słabo.

• 0

W dwa lata temu byłem w grudniu na Dunajcu w poszukiwaniu królowej czyli głowacicy na woblera łamańca 15 cm w kolorze pstrąga złowiłem pstrąga około 35cm :huh: .

Wydaje mi się że był to raczej atak w celu odpędzenia intruza niż przekąska bo kolega też złowił podobnego ale na troszke mniejszego wobka w koloże pstrąga .Niemniej adrenalina walneła do głowy bo niewyobrażałem sobie ataku innej ryby na takiego woblera niż głowacicy . :D

• 0

W dwa lata temu byłem w grudniu na Dunajcu w poszukiwaniu królowej czyli głowacicy na woblera łamańca 15 cm w kolorze pstrąga złowiłem pstrąga około 35cm :huh: .

Wydaje mi się że był to raczej atak w celu odpędzenia intruza niż przekąska bo kolega też złowił podobnego ale na troszke mniejszego wobka w koloże pstrąga .Niemniej adrenalina walneła do głowy bo niewyobrażałem sobie ataku innej ryby na takiego woblera niż głowacicy . :D

z

Ja też kiedyś takiego złowiłem - miał pod 40cm i wział na głowatkowego łamańca.

tutaj zacznę trolować warriorem crank, tutejsi aborygeni trolują martwe rybki po 15-20cm na pstragi, ale też łąpią ryby po 20 funtów.

• 0

7 ,9 cm to żadna wielka przynęta na pstrąga.Łowiłem na minnowy i stingi w tych wielkościach nie tylko na Pasłęce.Ciekawostką jest dla mnie fakt ,że na te duże przynęty brały pstrągi 35-40 cm.Większe łowiłem na mniejsze przynety.Może taki fart.Natomiast w tym roku mam zamiar łowić tylko na przynety 7-12cm,taki plan taktyczny na pstrągi :mellow:

Może w końcu jutro uda mi się być pierwszy raz na pstrągach w tym sezonie :lol:

• 0

Mariusz, drapnij jakiegoś lorbasa! :mellow:

Ekipa z Wrocka chyba także ruszy na pstrągi. U nas co prawda o pstrążka powyżej 50cm wyjątkowo trudno, a i woda po ostatnich deszczach i śniegach może być nieciekawa, ale nie mogę usiedzieć w domu...

Próbowałem łowić większymi wobkami, ale ciężko wytrzymać kiedy obok ciebie taki Andrzej dłubie pstrążka za pstrążkiem na jakieś małe wobki i raczki.

• 0

Ja rzadko stosuję przynęty poniżej 5 cm.

I powyżej. Ta wielkość wg. mnie jest uniwersalna...

A ja powiem inaczej: na jaką NAJMNIEJSZĄ przynętę łowiliście pstrągi???

Bo ja na muszkę nr. 20 <_<

w tym roku mam zamiar postawić na żuczki :mellow:

pomysł jak dla mnie bynajmniej nie codzienny ale uważam że dam rade

jak już uzbieram z 4 te żuczki to będe szalał :D

• 0

Pozwolę sobie odświeżyć wątek po lata, ciekawi mnie czy się coś zmieniło w temacie wielkości pstragowych przynęt. Ja w tym roku poraz pierwszy zacząłem za nimi chodzić, używając woblerów 5cm i obrotówek 1 łowiąc ryby poniżej 30cm. Ostatni weekend łowiłem prawie wyłącznie na woblery 7cm, na które złowiłem ryby 20-32cm więc następnym razem planuje łowić rapala originalem 9. Ciekaw jestem waszych doświadczeń czy łowicie selektywnie na duże przynęty czy może że wzrostem wielkości wabika skuteczność spada nawet w przypadku dużych ryb?

• 0

9cm Countdown Rapali czy Oryginal mają trochę za duża objętość. W sumie nie za dużą bo dużo/mało "mięsa" zależy od pory roku. Zima, zimno, trzeba raz a dużo to nawet 12-15 szczupły wobler jest oki. Lato, lipiec/sierpień to znowu 5cm może być już dużo. Najlepsze wtedy 3.5-4cm. Z większych ładnie biorą na imitacje śliza a ten 10 centymetrowy to klucha standardowa. Np. Lovec Rapy Pike w kolorze czarne plamy na białym (przykład na foto w linku niezłej) jest zjadany bez oporu nawet latem na Sanie. Piszę z doświadczeń na Sanie. Na małych bieszczadzkich rzeczkach czy potokach, gdzie jedzonko to muchy lub małe rybki, wielość wobka to max. 6cm. O ile są wąziutkie. Najlepszy wymiar to ok 4cm.

Największy wobler to głowacicowy 15cm a pstrąg ok 35cm. Ale to okres po tarle (zima) wiec takie przypadki w zimie są częste.

https://jerkbait.pl/topic/172930-co-to-za-przynęta/page-84

Post #1678

Edytowane przez trout master
  • Like 1

• 0

Może trochę się da. Przynęta 12-15cm i trochę jest selektywna. Gorzej że te małe chcąc odgonić intruza będą atakować i się wieszać. Np. duży gruby głowacz 9cm podobnie jak tej samej wielkości żaba lub ok 7cm jest rownież na grube kabany. Pstargi naprawdę duże czyli 50cm + zedydowqnie lepiej biorą na duże przynęty (10cm plus) niż na drobne. Ale musisz wiedzieć ze takie pstrągi są i żerują na podobnych ofiarach (ryby, myszy, żaby). Pstrągi zjadające głównie owady (jętki, nimfy, robale) nie rusza ci innego mięsa jeżeli tego maja w bród. Przyklad dużych pstrągów w Bośni. Które jedynie biorą na nimfki na haku max #14-12. Pewnych rzeczy nie przeskoczysz.

Jeżeli duży pstrąg uchowa się na małym potoczku to duża przyjęta go nie skusisz bo raz że to pierwsza tak duża przynęta jaka na oczy widział w swoim rewirze, dwa nawet nie będzie chciał jej odgonić ze stanowiska bo prędzej się tego wystraszy i się schowa. Pstrąg ze to zaatakował musi mieć odruchy drapieżne. Agresja, chęć/potrzebę zjedzenia dużego kawałka miecha. Ale jak ma malutkie rybki czy muszki/larwy to żywi się wyłącznie tym a duże przynęty może traktować jak inną rybę w swoim stanowisku która wcale nie musi mu przeszkadzać.

• Like 1

• 0

W Pstrągach 2025 masz mój wywód / niepewność co do dużych przynęt na pstrągi bo właśnie uważałem ,że pstrąg max co realnie zaatakuje to większą nimfę. Między bajki wsadzałem to opowiadania o dużych woblerach czy sporych streamerach , ale zaryzykowałem i sprawdziłem i powiem tyle 35/40/50 nie przeszkadza streamer 12-15cm, bo z powodu awariii na takie łowiłem , bo odwinął mnie się z przodu zonker i trzymał się na tyle przez co wydłużył się prawie dwukrotnie - waliły w niego pstrągi aż miło i nawet lepiej jak przed tym jak się nie odkleił. Mój największy pstrąg podczas odczepiania wypluł dużą , dorodną , dorosła żabę i jeszcze zaatakował streamera tak ,ze miał go w przełyku. 

I tutaj ciekawostka mojemu koledze w tym samym dniu, dosłownie 10-20 metrów od miejsca gdzie trafiłem swoją a raczej jego była pierwsza , moja druga, również walnęła zdrowa 50 -tka , tylko jemu na mikronimfe i tylko na to mu biorą .W tamtym roku miał pstrąga /troć 72cm na tą sama mikronimfe. I kolejny raz się zastanawiam jak on to wyholował. 

• Like 1

• 0

To jest moje obecne pudełko spinningowe. Najdłuższy wobler to Rapala 11 cm. Bez problemu da się łowić skutecznie pstrągi na jeszcze większe przynęty, ale moją wędką takie łowienie już nie jest komfortowe.

post-46253-0-82616000-1745315279_thumb.jpg

• Like 7