Skocz do zawartości

Agrafka czy agrafka z kretlikiem

janpolak

Rekomendowane odpowiedzi

Obrotówka - zawsze agrafka z krętlikiem, reszta tylko agrafka. Znam bardzo dobrych wędkarzy, którzy używają do wszystkich woblerów agrafki z krętlikiem twierdząc, że lepiej pracują. Nie wiem, może i coś w tym jest bo łowią więcej ode mnie :)

• Like 1

siatkaz - uwierz że to nie dzięki tej agrafce, czynników może być wiele. Ja używam krętlika z agrafką tylko gdy łowię dłużej obrotówką. Tak to sama agrafka

Jak bym był pewny że to dzięki krętlikowi to pewnie bym tak łowił. To taka ironia miała być. Łowię dalej z sama agrafką ????. Chłopaki z Puław bo nich mowa (nie będę nazwisk wymieniał) to nieprzeciętni wędkarze i wiem że sukcesy to nie dzięki krętlikowi, a umiejętnością i doświadczeniu zawdzięczają.

Tyle, że wobler pracuje lepiej ale to nie dzięki krętlikowi ale swobodnemu połączeniu oczka krętlika i agrafki. Ma po prostu swobodniejszą pracę. Tak samo działa Rapala Knot uwiązany do agrafki i ten węzeł stosuję od cienkich przyponów żyłkowych po fluorocarbon do jerkowania.

Ja do woblerów kleniowo/jaziowych i gumek używam takich agrafek z krętkiem od Spinwala:

https://www.fisker.pl/images/akcesoria/kretliki-agrafki-kolka/spinwal/agrafki_z_kretlikami/agrafka_kretlik_micro_no1_5kg.jpg

nigdy mnie nie zawiodły.

Te agrafki jak dla mnie mają jeden bardzo słaby punkt. Oczko przy krętlik.

Może i linkę wytrzyma ale przy wyczepiaczu pierwsze się prostowała bez wkładania większej siły.

Kupiłem raz na próbę do woblerów na pstrągi.

Skupiasz się na mało istotnych szczegółach zresztą jak każdy polski wędkarz , wody mamy totalnie wyrybione i szukamy przyczyny nie tam gdzie ona jest. Wędki , kołowrotki , linki , przynęty , to tylko element zestawu , każdy spiningista z kilkuletnim doświadczeniem potrafi doskonale lowic ryby , wystarczy wie przejechać kilka razy za granicę i odrazu to widać, podziękujmy miesiarzom i ich organizacji PZW

• Like 10

Skupiasz się na mało istotnych szczegółach zresztą jak każdy polski wędkarz , wody mamy totalnie wyrybione i szukamy przyczyny nie tam gdzie ona jest. Wędki , kołowrotki , linki , przynęty , to tylko element zestawu , każdy spiningista z kilkuletnim doświadczeniem potrafi doskonale lowic ryby , wystarczy wie przejechać kilka razy za granicę i odrazu to widać, podziękujmy miesiarzom i ich organizacji PZW

Ot i cala smutna prawda :(

Mi sie juz nawet auta odpalać nie chce, jak mam w polsce na ryby jechać.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk