Skocz do zawartości
  • 0

środki ratunkowe - łódka bez silnika spalinowego

-PYTOON-

Pytanie

Witka,

Co powinienem mieć na łodzi, aby bezpiecznie i zgodnie z prawem pływać. Dziś będąc z kumplem na łodzi poinformowano mnie (POLICJA), że nie mam koła ratunkowego i o jedną kamizelkę za mało (kumpel nie miał żadnego środka ratunkowego). Proszę o informację, jakie przepisy to regulują i jakie rzeczywiście wyposażenie powinna mieć moja łódka. Pływam po Przeczycach bez silnika spalinowego.

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Co prawda jest to rozporządzenie, a nie ustawa, ale jest aktualna. I jeśli wyłuskasz z tego wymagania dotyczące statku przeznaczonego do uprawiania sportu lub rekreacji, a potem to wszystko (m.in. apteczka pierwszej pomocy, bosak, odbijacze, kamizelki, koło ratunkowe z właściwą linką) zmieścisz na łodzi, to będziesz mógł bez obaw pływać

• 0

Zadzwoń do miejscowej jednostki Policji i WOPRu i się dopytaj.

Dodaj tylko jakiej jednostki pływającej się to tyczy bo słyszałem że koło ratunkowe jest obowiązkowe powyżej jakiejś długości i w mniejszych jednostkach może być rzutka ratunkowa albo i nawet tego nie trzeba mieć.

Taki telefon rozwieje wszystkie wątpliwości, na co i ja sam się zbieram, ale około 20 będę mógł coś więcej powiedzieć.

• 0

bo słyszałem że ...

To jest porażające.. Kolega zadał pytanie, na które niedługo później sam sobie precyzyjnie odpowiedział, a społeczeństwo dalej sobie coś gdzieś słyszy, ktoś coś komuś powiedział, komuś się coś wydaje

Czytanie ze zrozumieniem to zanikająca umiejętność...

• 0

bo słyszałem że ...

To jest porażające.. Kolega zadał pytanie, na które niedługo później sam sobie precyzyjnie odpowiedział, a społeczeństwo dalej sobie coś gdzieś słyszy, ktoś coś komuś powiedział, komuś się coś wydaje

Czytanie ze zrozumieniem to zanikająca umiejętność...

Jeśli to dla Ciebie takie jasne to odpowiedź koledze czemu przypieprzyli się o koło ratunkowe które wg poniższego zapisu przy małych jednostkach nie musi być na wyposażeniu jeśli nie mieści się na jednostce? I dla czego ten który sobie sam odpowiedział na pytanie zadaje je ponownie kilka postów niżej?

o napędzie mechanicznym o długości do 12 metrów - 1 koło na każde 2 osobyUWAGA: Wymagań nie stosuje się do małych statków, których budowa i konstrukcja nie pozwala na umieszczenie koła ratunkowego.

Pytoon - Napisz czym pływasz i w ile osób.

Na ten czas wiem że na 100%

*Środek ratunkowy w postaci kamizelki (asekuracyjne tolerują jeszcze u mnie na jeziorach) na każdego członka załogi.

*Bosak - Ale z tego można się wytłumaczyć jeśli na zbiorniku nie ma śluz, to samo z obijaczami.

*Apteczka - tego raczej nie sprawdzają ale jest obowiązkowa.

*Gaśnica proszkowa 2kg jeśli pływamy na silniku spalinowym.

• 0

Mało na temat tego konkretnego przypadku wiem. Nie wiem, kto kontrolował (czy to była Policja Wodna, czy inna), nie widziałem łódki, więc ciężko ocenić, czy koło się zmieści, czy nie (może się zmieści, a poczucie dyskomfortu jest subiektywne).

Natomiast co jest wymagane zawarte jest w zacytowanym rozporządzeniu. A takie było pytanie.

PS. Poziom znajomości przepisów prawa wodnego wśród policjantów nie zajmujących się na codzień tą tematyka bywa bardzo różny. Dlatego warto znać przepisy.

• 0

PS. Poziom znajomości przepisów prawa wodnego wśród policjantów nie zajmujących się na codzień tą tematyka bywa bardzo różny. Dlatego warto znać przepisy.

Właśnie dla tego z ciekawości i dla własnego bezpieczeństwa sam mam zamiar zadzwonić i się dopytać u gości którzy pływają na policyjnej łodzi, ale to dopiero o około 20 bo jeszcze są na wodzie.

Ustawa ustawą ale naprawdę warto się doinformować u źródła.

• 0

Panowie, kilka juz razy przewija sie podobny watek...

A ja prawie za kazdym razem odpowiadam, ze te wymagania (zebrane dla lodki wedkarkiej) sa wypisane w przyczepionym watku.

Cos sie zmienilo odnosnie tych przepisow czysa one takie same?

Taka tabela z rozporzadzeniem, dotyczacym wszystkich rodzajow statkow skutecznie zaciemnia obraz tego, co jest potrzebne/ wymagane.

Nie jest tez najlepszy pomysl dowiadywania sie u zrodla. Policja nie tak dawno, jak podali zaplodniona ta mysla przez szkolenia, zadala ode mnie swiadectwa zdolnosci zeglugowej, co jest calkowicie bezprawne dla lodki z takim silniczniej jak moja.

Trzeba wiedziec jakie jest prawo i twardo stac przy swoim.

Gumo

• 0

Ta, reszta byla w linkach..ale u nas wszystko sie zmienia i linki juz nie dzialaja.

Wkleje jak dojde do tych bosaków :D ...bo teraz moze i drabiny kaza miec? No jak bosaki to i drabiny..zeby fose sforsowac i na mury sie wedrzec... :lol:

Co trzeba miec przy standardowej kontroli to tez bylo co najmniej kilka razy. Widze, ze trzeba to powiesic osobno, zeby w oczy kłuło...

Gumo

• 0

Proponuję wydrukować i dać kontrolującemu do przeczytania jasno jest określony obowiązek posiadania koła ratunkowego. http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20102161423

Art 8 punkt 2 .

Edytowane przez Paweł J