Skocz do zawartości

Pstrągi 2022

Mateusz

Rekomendowane odpowiedzi

Sezon w kropki rozpoczęty wczoraj. 7 ryb zaliczonych jak na niecałe 2h popołudniowego łowienia jestem zadowolony.

Wybrałem malutką zapomnianą rzeczkę, w jej górnym biegu, prawie z zerową presją. Uwielbiam być sam nad wodą. Minus jeden że w tej rzece pstrąg 35cm to już okaz. Wydlubanie czegoś większego graniczy z cudem. Dominują małe ale kolorowe pstrążki 25 do 30cm, przeplatane dość rzadko tęczakami uciekającym ze zabezpieczonego niedawno powstałego stawu.

Taki urok małego niezbyt żyznego siurka. Brak większych ryb jest zarazem plusem i minusem. Minusem bo przyjeżdżając tutaj mam świadomość że jestem skazany na małe ryby i jeżeli trafię raz na dwa lata 40+ będzie to na miarę ryby 60+ z popularnej często uczęszczanej przez wędkarzy wody.

Z drugiej strony to jednak plus bo zdecydowanej większości wędkarskiej braci nie interesuje łowienie pięknie ubarwionych małych rybek w malowniczej rzeczce. Jednak wygrywa pogoń za okazem. Więc cisza, spokój gwarantowana. Bez ścigania się czy przechodzenia jeden drugiego. Mi to pasuje, umiem się cieszyć z pstrąga 60+ jak i z kolorowego 30staczka.

Foto na forum nie będzie, bo rybki były jak na ta wodę przystało tylko małe i kolorowe. Rzeczki tym bardziej bo jest szansa że będę tam męczył większość sezonu te 30staki sam w świętym niczym niezmąconym spokój.

Sprzętowo:
Major Craft Nextino FSX 722l
Shimano Vanford 2500S
Żyłka Dragon HM89 v2 0.16mm
Przynęt: HMGlures SilentASSASIN 39 w kolorze 5

Edytowane przez gajosik
  • Like 19

Proszę mi wybaczyć, że tu, ale i do kropków się tyczy i niestety rejonu, a nie chcę tworzyć nowego, złego rozdziału (Bartku, na pewno coś wymyślisz) ale sprawa świerza i nasz Kolega, którego spotkało coś złego i aby to zło się nie rozpowszechniało poniżej link

https://m.facebook.com/ireneusz.dudar?refid=13&_ft_=mf_story_key.4873091976080809%3Aog_action_id.451502766561389%3Atop_level_post_id.4873091976080809%3Atl_objid.4873091976080809%3Acontent_owner_id_new.100001401637347%3Athrowback_story_fbid.4873091976080809%3Astory_location.4%3Astory_attachment_style.photo%3Athid.100001401637347&__tn__=%2Cg

Kirej

Wysłane z mojego CPH2015 przy użyciu Tapatalka

• 3 tygodnie później...

Kropek złowiony na złotą obrotówkę 3 prowadzoną z prądem- tak łowię cały czas od początku stycznia do końca sierpnia :)  . Jeszcze kilka sztuk wyszło w przedziale 35-42 cm 

post-67867-0-96214600-1643288563_thumb.jpg

Edytowane przez grzegorzpo91
  • Like 16

Śnieg, śnieg z deszczem, deszcz, wichura, ale z happy endem.

Może nie olbrzym, bo ledwo ponad forumowe minimum, ale cieszy bardzo.

PS76MLF2, Nasci 2500, plecionka PE 0,8, przypon z fluo, a na końcu tłuściutki czarny zonker, od NidzielJig

post-46705-0-33180700-1644178214_thumb.jpg

Edytowane przez Rodzynek
  • Like 22

Jak sie czlowiek rozbierze z tego wszystkiego...to dopiero widac, ile sie mialo na sobie.

Troche zajelo dopracowanie sensownego stroju, by sie dalo chodzic, schylac, przedzierac przez krzaki i miec jakas tam swobode ruchu.

Wiec moze sie komus przyda taka info.

U mnie to wyglada od kilku sezonow tak .

Na gorna czesc ciala :

Underarmor koszulka dlugi rekaw lub zblizona, jako warstwa pierwsza od ciala.

Na szyje pierwszy buff.

Na to koszulka polar 200 dlugi rekaw.

Na to wybrana koszulka tematyczna \m/

Na szyje drugi buff.

Na dolna czesc ciala.

Kalesony merino / albo Imax lub odpowiednie.

Skarpety heavy duty na stopy.

Na pas ogrzewacz ledzwiowy shimano.
Na to polarowe spodnie.

Potem jeszcze jedne skarpety merino.

Potem spodniobuty.

Potem buty do brodzenia.

A rano na glowe czapka.

:)

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 8

• 2 tygodnie później...