bartosz311287 Opublikowano 27 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2022 Taki niezaduży, ale za to fajnie wybarwiony i odżywiony [emoji846] Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka 33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 6 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2022 (edytowane) To był mój drugi, wypad na pstragowy San w tym sezonie (dwóch tur SMO nie liczę).Woda rano była duża i niezbyt klarowna.Najpierw znajduję ryby blisko brzegu. Stojąc kilka metrów od burty obrzucam każdą wyrwę od strony wody. Niewielka gumką na 3.5mm wolframowej główce odpala pstrągi. Szybko łowie 4 fajne, spasione potoki, mam też kilka stuknięć. Wszystko dzieje się na końcówce płani.Mijam szybkie bystrza i skupiam się na sporej bani. Woda ciągnie, zmieniam gumkę na 6 cm twitcha.Piąty, może szósty rzut, delikatne przytrzymanie i siedzi! Ryba po zacięciu przewala się przy powierzchni. Trudno ocenić w szybkim nurcie jej wielkość i gatunek. Hol trwa dość długo, nie mogę oderwać ryby od dna. Zaczynam myśleć, że to głowacica.W końcu udaje mi zobaczyć co to jest. To wielki, szeroki potokowiec. Pstrąg postanawia płynąć w dół bani. Gdyby wszedł w bystrza poniżej, musiałbym gonić za nim do kolejnej płani.... Obokrążam go szybko i zachodzę od dołu,od ogona. Ryba wydaje się kompletnie tym zdezorientowana i za drugą próbą pakuję ją do podbieraka.Śliczny, spasiony sanowy potok. Daję odpocząć mu w podbieraku i robię kilka zdjęć. Ryba bez problemu znika w nurtach Sanu.Sprawdzam zestaw, wszystko jest ok. Wracam w górę bani, rzucam może z pięć razy i znowu przytrzymanie. Zacinam i....po chwili podbieram kolejnego, dużego pstrąga...Ten jest mniejszy, ale też szeroki i gruby. Wypuszczam rybę i w tej samej chwili woda w Sanie opada o kilkanaście cm. Pstrągi przestają zerować przez kolejną godzinę mam kilka konkretnych walnięć, jednak nie do zacięcia.Łowiłem Dragonem HM62X 1.9 do 12g.,kołowrotek 2000, nowy, czerwony Zauber, linka Dragon Fishmaker v.2 0,06, przypon 0,16 HM80. P.S. San zaskakująco darzy mi w tym roku Podczas pierwszego wypadu złowiłem potoka 57 cm Odcinek Sanu poniżej mostu w Postołowie, gdzie obowiązuje zakaz zabierania pstrągów. NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 7 Czerwca 2022 przez bartsiedlce 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz95s Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2022 Trafił mi się dobry dzionek, niestety największy został w wodzie Wszystkie na żabę od naszego forumowego kolegi - Angulia. Robią robotę, jak usłyszałem rechot żab nad wodą, wiedziałem że może być ciekawie . 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wronka1991 Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2022 Po raz pierwszy od dawna miałem czas na ryby więc ustawiłem budzik z myślą o pstrągach drzemka grała 4 razy ale po namowach żony wstałem.Nad wodą melduje się o 4.30 nad wodą cisza rzucam jak w studnię.Pierwsze promienie słońca dały sygnał rybom do żerowania.Rzut w górę rzeki na napływ dołka i jest piękna ryba 60+ pokazuje swoje tłuste cielsko nad wodą i pozbywa się jiga.Wkurzony idę dalej obławiam wachlarzem w górę rzeki posyłam jiga przeg zwalone drzewo i kiedy przyneta znajduje się na wysokości pniaka strzał !!Piękna samica robi kilka wyskoków ale tym razem nie daje jej szans szybki pomiar miarka wskazuje 50,4 cm :)i do wody by odpłynęła spokojnie.Po tak słabym sezonie w końcu jest rybka 50+Było jeszcze kilka stykaczy forumowych .Sprzęt Lexi nano 213 do 7 gr ,vanford 2500,żyłka 0,22Pozdrawiam 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wesol Opublikowano 10 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2022 Rafał piękna znajoma ryba???? 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOFIX99 Opublikowano 22 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2022 Na tą rzeczkę "spóżniłem" się jakieś dwa tygodnie.Pokrzywy po 2 metry ????, trzcina mało mniejsza ????, tylko woda w sam raz ????.Jeszcze dało się znaleźć parę miejcówek do "wsadzenia złomu". Parę stuknięć zaliczyłem. ✌Dla jednego "stykacza" zrobiłem foto, reszta mniejszych rozmiarów. ???? 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 22 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2022 (edytowane) Tiro (cw 12g) sprawdza się nie tylko na okoniach. Pstrągowanie ogarnia znakomicie, gdy nie zawiśnie coś więcej, niż odpowiednik Mepps Comet 2. Zacięcie pewne a hol spokojny. Edytowane 22 Czerwca 2022 przez popper 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz79 Opublikowano 22 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2022 Podobne klimaty przyrodnicze (pokrzywy prawie 2 metrowa) przeżyłem w zeszły piątek , nad pewną rzeczką na roztoczu .Znalazłem trzy krutkie odcinki gdzie mogłem podać i poprowadzić woblera. Udało mi się złapać 5 ryb,ale żadna nie spełniła minimum .Były to moje pierwsze potoki w życiu. Zajarałem się strasznie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. yffea Opublikowano 25 Czerwca 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2022 (edytowane) Klika dni temu wpadłem na Dunajec. Zaczęło się fatalnie. W połowie drogi zorientowałem się, że nie mam ani materaca ani śpiwora ani nawet koca. Noc zamierzałem spędzić na rozłożonych tylnych fotelach (po rozłożeniu mam bardzo wygodne łóżko 140x210 cm), a że w górach noce są jeszcze zimnie, trzeba było się wrócić do domu i zabrać co należy. Na miecju byłem dopiero po 24. Rano oczywiście wstałem później niż zamierzałem.Pierwsze dwie godziny nawet bez brania. Za to z ogromną ilością głosów ciągle wieszających się na przynęcie. Nieco zmęczony i zniechęcony pojechałem kilkanaście km w górę rzeki.Wybrałem miejsce w którym wiedziałem, że są duże ryby ale w sumie nigdy specjalnie tam nie połowiłem. Dość szybko po wejściu na dużego twicha pierwsze potężne branie. Ryba spadła. Kilka przytrzymań, nie trafionych brań, nie duża zarybieniòwka. Szkoda nie wyjętej ryby. Poszedłem w górę płani na głęboką i szybką wylewkę. W drugim rzucie na tego samego twicha znów potężne łupnięcie, a na powierzchnia wody się zagotowała. Ryba wzięła na skraju nutru. Dość szybko jednak opadła z sił i dała się łatwo doprowadzić do brzegu. Byłem przekonany, ze to może max czterdziecstak. Jednak rozmiar ryby mnie zaskoczył - 55 cm pięknego dzikiego pstrąga. Ryba owinęła się plecionką i nie była w stanie włączyć. Zmieniłem przynęte na gumę (Damiki Rasier 4" - ucinam okolo 1cm gumy i zakladam trójkątna główkę). W drugim rzucie znów mocne branie. Tym razem ryba 48 cm. Ale ponieważ wzięła nie z dna, a z pod powierzchni znów zmieniam na spradzwonego twicha. Kilka rzutów i krótkie mocne branie. Gejzer na powierzchni wody. Ryba stanęła w nurcie i nie ma mowy aby mógł ją ruszyć. Kiedy próbuję mocniej pociągnąć natychmiast stanowcze odjazdy z nurtem, mimo mocno dokręconego hamulca. Co jakiś czas widzę nad powierzchnia wody pletwy ryby. Po ich wielkości zaczynam przypuszczać, że to średnia brzana - taka kolo 60 cm. Nie pasuje mi tylko, że trzyma się powierzchni wody. Zazwyczaj walcza przy dnie. Ryba schodzi coraz niżej i dalej ode mnie. Nie wiele mogę zrobić. Brodzić w dół rzeki się już nie da bo jest za głęboko. Muszę wrócić na brzeg. To nie proste bo od brzegu oddziela mnie głęboką rynna. Muszę pójść około 10m w górę rzeki i dopiero tam wychodzę a brzegu. Operacja ryzykowana - bałem się stracić rybę. Szczęśliwie docieram do brzegu i zaczyna schodzić do ryby, która wciąż stoi w nurcie dużo poniżej mnie. Zaczynam powoli wyciągać ją z nurtu w stronę spokojniejszej wody. Kiedy udaje mi się zobaczyć z daleka jej potężnym łeb myślę sobie - no tak głowatka. Taka może nawet miarowa. Kilka odjazdów w stronę nurtu i ostatecznie ryba znajduje się już na spokojnej wodzie. Podciągam bliżej i widzę poterzna rybę z wyraźnymi czerwonymi korpkami. Piękny samiec Potoka 65 cm . 7,5 cm wobler, ustawiony w poprzek w całości mieści się w jego potężnym pysku!Niesamowity dzień. NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 26 Czerwca 2022 przez bartsiedlce 62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOFIX99 Opublikowano 9 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2022 Nasze "trio" (ona,on ...) (... no i Ja ) znowu zagościło "pod krzaczkami". ????Oczywiście spóźnienie murowane, bo całą noc "była pompa" i woda rano poszła w górę jakieś 0.4-0.5 m. w górę . ???? W stanie oryginalnym to ten ciurek jest sporo mniejszy.Parę godzin zabawy było. ???? Coś tam dało się "wydłubać" ???? Zdjcie tylko takie bo PREZES "kazał" nie wyciągać ryby z wody ???? (dobry temat). Teraz czekamy na opad wody i powtórka. ???? 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuran Opublikowano 9 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2022 rybka trochę ponad 50cmSalmo Executor 7. wędka Hearty Rise Walley Hunter 2-10g VHS692L, kołowrotek Daiwa Exceler LT2500, 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz311287 Opublikowano 11 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2022 Taki forumowy, skusił się na robala fatty d'worm na gramowej główce. Dawno człowiek nie był na rybach więc rybka cieszy bardzo Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz79 Opublikowano 28 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2022 (edytowane) Zeszłotygodniowy stykacz z Dunajca. Edytowane 28 Lipca 2022 przez Tomasz79 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zybi81 Opublikowano 28 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2022 Wieczorny kropasek ???? 33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Udało się wygospodarować kilka chwil przed pracą na krótki pstrągowy wypad.Wypad całkiem udany, trochę brań, kilka małych rybek i na koniec udało się przechytrzyć takiego jegomościa na 4 z plusem. 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOFIX99 Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Mówili: nie jedź, nie marnuj czasu, posiedź w domu, odpocznij po pracy.A ten "osioł" ???? pojechał w taki upał. Jeszcze rano jakoś dało się łowić, na "strefie brzegowej" ale po 10.00 już byłem na brodzeniu. Rybki "padły" przed 10.00. Oba z brzegu.Pierwszy, mniejszy skusił się na wahadło. Drugi "skubną" gumkę po nieudanym ataku na wira. W tym roku "jak nigdy" jeszcze ciągnę sezon pstrągowy. ???? 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Sierpień ucieka jak szalony, warto wstać przed świtem i choć kilka godzin połazić nad rzeką ???? 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 20 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2022 Musisz znaleźć, bo jeszcze chwilę i przerwa ????Dziś kilka godzin od świtu, dwa klocki tylko powąchały przynętę, na otarcie łez trafiłem kilka ryb, z czego jedna dostarczyła zastrzyk adrenaliny. 26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KwaQ Opublikowano 20 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2022 Witam,pięknie poławiacie panowie, końcówka za pasem i trzeba się streszczać Początek nie rozpieszczał ale od maja trochę rybek wskoczyło.Kilka największych ryb z tego sezonu, lekko nie było.pozdrawiam 43 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strumyk Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 (edytowane) Za niską populację pstrąga w polskich rzekach nie są w żaden sposób odpowiedzialni wędkarze ! Oto dowód ! Twoje twierdzenia więc nie mają żadnych podstaw ! Edytowane 24 Sierpnia 2022 przez bartsiedlce 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Z krótkich, porannych wyjazdów. 26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Dość Panowie.Jak komuś nie podobają się zdjęcia, proszę nie oglądać, a krytykować w rozmowach prywatnych 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 (edytowane) Dzisiaj przysłowiowe "Do trzech razy sztuka".Nad rzekę docieram wraz ze wschodem słońca. Kilka " dobrych" potokowców mam namierzonych,pozostało sprawdzić czy dziś będą choć trochę odpalone. Przez pierwszą godzinę nie dzieje się nic kompletnie. Godzę się już w myślach z tą sytuacją czesząc jednocześnie z dużą precyzją potencjalne pstrągowe stołówki, jest jeszcze wcześnie więc mogą być ustawione na bardzo płytkiej wodzie. Podchodzę cicho jak potrafię do właśnie takiej płytkiej prostki. Jedynie pod drugim brzegiem ciągnie się nawis z traw, pod którym zawsze jakiś potokowiec ma dyżur. Ostatnio dobrze reagowały na woblery, zakładam więc własnej roboty łamaną siódemkę w brudno brązowych odcieniach. Rzut w górę po skosie pod same trawy. Kiedy wobek jest na środku rzeki zauważam olbrzymi, sunący za nim cień. Ryba dostojnie odprowadza ze dwa metry łamańca,lekko go podgryza po czym bardzo leniwie wraca do siebie. Ręce nieco się trzęsą, zakładam czarnego jiga. Identyczny rzut i ryba lekko trąca przynętę, po czym gaśnie całkowicie. Szkoda,bo to już kaban w granicy sześciu dych, cwany jak diabli.Cóż, nie ma na to patentu i trzeba konsekwentnie czesać. Jakie sto metrów powyżej staję nad ciekawym, szybkim wlewem. Z samego napływu gdzie spodziewałem się uderzenia nic, za to pod samą szczytówką woda się otwiera, widzę wielką gębę pięknego samczura który zamyka szczękę na wobku. Zaskoczony tą sytuacją zapominam zareagować, pstrąg targa dwa razy łbem i pozbywa się kłującej "niespodzianki". No to już przestaje być śmieszne, co prawda ten nie był aż takim koniem ale te pół metra mogło być.Pomimo wczesnej jeszcze godziny robi się nieznośnie gorąco. Na szczęście na koniec mam do obłowienia zadrzewiony odcinek.Wchodzę w śpiochach do wody obserwując nad swoją głową walczące o terytorium wiewiórki, które dają darmowy popis swych zręczności.Z automatu obławiam lekkim jigiem kolejny wlew, znowu na napływie nie ma ryby, za to może ze dwa metry ode mnie czuję mocne przytrzymanie. Lekko odcinam i już wiem, że na końcu mam całkiem pokaźną rybę. Wchodzę głębiej w rzekę, ryba kotłuje się wściekle i po kilku piruetach ląduje w siatce podbieraka.Uff, gęba się cieszy bo w końcu wszystko zagrało.Na łąkach ostatnie bociany uzupełniają zapasy energii, w powietrzu pomimo upału czuć już nadchodzącą zmianę pory roku. Do końca sierpnia zostało niewiele, może uda się jeszcze kilka razy choć na chwilę być nad rzeką o świcie ... . NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 25 Sierpnia 2022 przez bartsiedlce 38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Był początek..,jest i koniec obecnego sezonu.Z niecierpliwością czekam aby sprawdzić co w trawie piszczy w następnym sezonie... 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2022 (edytowane) Nie spodziewałem się, że się tu pojawię. Edytowane 25 Sierpnia 2022 przez korol 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi