malinabar Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 (edytowane) Późno zacząłem ten dziwny sezon . Późno opłaciłem kartę . Później niż zwykle tęsknota za rzeczką wygoniła mnie nad jej suche i smętne brzegi . Wariactwo świata nabierającego pędu w tym jednostajnie przyśpieszonym ruchu ku zagładzie nie dało oderwać się od krzyczącej rzeczywistości i pierwsze wyjścia nad wodę były jakieś dziwne , nie dające spokoju ducha i resetu dymiącej czachy ...Zacząłem tradycyjnie od popularnego pigalaka , czyli rozlewiska rzeczki , nad którym dowiedziałem się , że w lutym to "łokonie brali jak byki" . Po złowieniu kilku akwariowych rybek i obcince malutkiego twisterka przez grubego szczupola , który tuż po braniu wywalił świecę nad wodą , odpuściłem lokalny klimat biesiadny i ruszyłem na dzikie odcinki lokalnych strumyków w poszukiwaniu drapieżnego białorybu . Niewiele było tych wyjazdów , bo i cena diesla nie pozwalała na zbytnie i bezrefleksyjne rozpasanie w wyprawach , tak jak to jeszcze do niedawna bywało . Ale , co ciekawe , praktycznie każdy z wyjazdów przynosił albo jakieś ryby ( rybki właściwie ) , albo co najmniej fajne brania . Tylko permanentny brak wody i niżówka nieomal letnia nie pozwalały w pełni wykorzystać potencjału miejscówek i planować odcinków do odwiedzin tak , jakbym tego chciał do końca . Mój "okazodajny" , śródpolny rowik kleniowy od pierwszych kwietniowych wyjazdów zaczął być w jakiś niezrozumiały dla mnie sposób jaziowym bardziej . Ot , po prostu w miejscach , które przez poprzednie lata dawały klenie od pierwszych moich wizyt w sezonie , w tym roku pojawiać się zaczęły jazie . Właściwie na tle prezentowanych w wątku okazów to takie jaziki bardziej , ale jednak to one grały pierwsze skrzypce . Przez ten inauguracyjny , kwietniowy miesiąc złowiłem tam ( i nie tylko tam , na innych ciurkach było podobnie ) raptem może dwa , trzy klenie . Reszta rybek z tych wyjazdów to kuzyni mniej waleczni . Pierwsze jaśki pojawiały się najczęściej przy prowadzeniu wachlarzem po rzucie tuż pod przeciwległy brzeg . Jakakolwiek anomalia prostego na pozór i uregulowanego faszyną brzegu w postaci mikrozatoczki , resztek zeszłorocznego zielska lub zwarów świadczących o tym , że na dnie cosik zalega i rzut w tę okolicę powodowały wyjście ryby z cienia i branie , bardziej przypominające zgubienie rytmu woblera połączone czasami z drgnięciem żyłki . Emocje przy holu porównywalne z atakiem , ale zabawa przednia . Bliżej połowy miesiąca zaczęły wchodzić rybki nieco większe . Te już brały nieco inaczej . Najczęściej w rynienkach mocniej prądowch pod moim brzegiem , przy powolnym prowadzeniu wzdłuż podmytej nieco burty dającej choć odrobinę cienia , następowało zgaszenie pracy bzyka . Spokojne i takie dostojne bardziej napięcie zestawu kończyło się klasyczną , jaziową kotłowaniną w nurcie . I fajnie . Jutro zapowiada się piękny dzień , więc mam nadzieję na krótki i udany wyjazd . Stęskniłem się za kleniowym łupnięciem .Sprzętowo FX902-2 od Dąbka , monofil 0,16 mm , Vaniek C3000 16' i sieki w umaszczeniu rybim oraz owadzim . NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 5 Maja 2022 przez bartsiedlce 43 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andego Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Pierwsze tegoroczne rybki z kilku ostatnio złowionych. Opóżniona kapryśna wiosna jak te jazie od których zaczynam swój sezon tak jak to miało miejsce w zeszłym roku. Teraz pora się przezbroić i zącząć myśleć o szczupakach i boleniach 47 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmiszk1 Opublikowano 7 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2022 Odrzański grubasek size 45 ???? 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo__20 Opublikowano 13 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2022 Już dawno ryba nie dała mi tyle radości co ten kolega. 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 20 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2022 Wczoraj pięknie wychodziły do smużącego woblera ???? 31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 22 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2022 Majowe jaśki nadal pokazują się na moim ciurku . Już bardziej je widać . A to zbierają coś z powierzchni przy samych trawkach , w których opychają się robactwem zapewne na potęgę , a to wraz z opadającą katastrofalnie wodą potrafią wyskoczyć spłoszone spod samych nóg niczym szczupak nie przymierzając ... Te największe są naprawdę duże , ale mają mnie w nosie . W sumie to nic dziwnego , bo nastawiam się tak naprawdę na bardziej prądolubne kuzynostwo . Tylko tego prądu i nurtu brak dramatycznie . Tak czy inaczej brania są pewne , często poprzedzone kontrolnym puknięciem . Ryby walą czasem w wobka sprowadzanego z prądem w jamkę , co wcześniej się nie zdarzało . Kilka uciekło perfidnie zanim samowyzwalacz pozwolił zrobić fotkę . Życie . Trafił się jeden weteran po przejściach zapisanych w pyszczku . Ryby bardzo waleczne , kotłujące na powierzchni jak na jazia przystało . 39 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz311287 Opublikowano 30 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2022 Szybki wypadzik i udało się dorwać fajnego jazika. Przynęta siek bzyk kolor podobny do uklejki. Kijek matagi tr78 pięknie pracował Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanu Opublikowano 2 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2022 Na karasia od Jaxona. 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 4 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2022 Długa płytka prostka na niewielkiej rzece,na końcu zestawu czarny jig i po kilku minutach obławiania "po łuku" agresywny kopniak. Jaź z tych mocno walecznych, po wściekłej kotłowaninie ląduje w podbieraku, chyba mocniejszego zawodnika w tym gatunku nie miałem na wędce. 31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ide52 Opublikowano 7 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2022 Ledwo na forumowe minimum, pierwsza ryba w 2022 roku na spinning. Szóste wyjście nad wodę i skraj załamania nerwowego. Może będzie lepiej. Dziabnął żuczka z powierzchni. 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macieqbw Opublikowano 10 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2022 Wreszcie się udało i to w samo południe,z głębokiej rynny...????Sprzętowo:na końcu wobek "Parf",lamiglas si 290cm do 9g,vaniek c3000 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawido Opublikowano 16 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 Sezon w Holandii wystartował przed trzema tygodniami, na razie się lenię, ale z pewnymi przebłyskami, a okazały się być nimi dwa sympatyczne idusy 51 i 58 cm. 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek17_mi Opublikowano 20 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2022 50 cm ???? 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 Pierwszy wypad na klenio-jazie na suchą 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calvuss Opublikowano 5 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2022 Kotlet na kolację ? Jazie to uwielbiają... 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calvuss Opublikowano 10 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2022 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 29 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 29 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 Kuba Ty stoisz na muszlach ?Fajny jasiek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz54 Opublikowano 29 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 Największy mój jazior w tym sezonie. Zagyzł mrówkę Tomka 45mm 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro 85 Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 Przyszła zima a wraz z nią Mira wygonilo nad wodę sprawdzić stare rewiry..2 miesiace postu od wędkowania, więc i głodny bycia nad woda w ogóle, zacząłem od paru dni nadrabiać zaległości.. 3 wyprawa wynagrodziła mnie dziś z nawiązką ???? Sprzętowo :Młynek 2500#PE 0.4Kijek do 7gNa końcu podjebka kajtka ES 2' z Ali na 3g czeburaszce 39 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi