sieko Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 Phenix Iron Feather IF792-2 1/16-3/8oz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czacha79 Opublikowano 20 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 No dobra, wracam z rozkminami Crazy Fish Perfect Jig 245cm 0.6-7g czy Konger Templar HDC Fire Wizard 248cm 2-7g Perfect Jig'a już przemacałem, kilka okoni złowiłem i jest fajnie elektryczny - pytanie jak wypada przy nim Konger? Wciąż pozostaje założenie łowienia czeburaszkami od 0.6 do 2g (najczęściej 1-1.5g) i wymogiem jest elektryczność na pierwszym miejscu. Oczywiście ryb gubić nie może no i musi dać się nim dłubać i jipować. Ten dół opisany od 2g zapewne będzie problemem? PS. Znalazłem w jednym ze sklepów coś takiego jak Konger Paladin Fire Wizard 248cm 2-7g ... dlaczego Paladin a nie Templar? To jakaś stara seria? Bo w katalogu Kongera serii Paladin nie widzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czacha79 Opublikowano 3 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2022 No dobra, to sam sobie odpowiem - kupiłem na próbę Konger Paladin HDC Fire Wizard 2,48m 2-7g jako ze to to samo co Templar, a tanszy o kilka stowek Wedka bardzo fajnie wykonana, w zestawie dobrej jakosci tuba, pozytywne wrazenia. Rekojesc wygodna i estetyczna, wedka dobrze zbalalnsowana i lekka chociaz z Vanfordem 2000 srodek ciezkosci lekko przesyniety do przodu. Zakladalem tez rozmiar 2500 i wtedy jest juz idealnie. Sama akcje wedki ocenilbym raczej jako moderate.. taka lejaca sie i sprezysta jednoczesnie. Poczatkowo bylem tym rozczarowany, bo mial to byc kijek elektryczny, a tu jakiś lejuch … ale jak się okazało pózniej nawet przy okoniach 13-16cm czuć w ręku branie a i „walka” z ryba dostarcza impulsów do ręki. Kijek jest elektryczny, ale to nie poziom Perfect Jiga.. za to ma pełniejsze ugięcie. Czuć że ma sporo mocy w dolniku. Szczytówka pokazuje opad głowki 1g z tantą 1.5-2’. Zasięg rzutu też bardzo przyzwoity. Najciezsze co zakldalem to zestaw do dropshota z ciezarkiem 7g i przy wyrzucie czuc ze jest jeszcze zapas mocy. Nie wiem dlaczego opisali ta wedke 2-7 kiedy szczytowka jest czulsza niz niejedna wedka opisana od 0.6g Tak czy siak wedka zostaje u mnie i ciekaw jestem jak bedzie zachowywala sie pod wiekszymi rybami, ale wydaje mi sie, ze znalazlem fajny uniwersalny kijek na rzeke ktorym moge i jigowac bardzo lekko, lowic na obrotowki no i na woblerki kleniowo-jaziowo-pstragowe rowniez. Chociaz nie wiem jak to bedzie wygladalo gdy wedzisko bedzie musialo zatrzymac wiekszego klenia… na bank dam znac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondzit@wp.pl Opublikowano 3 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2022 No dobra, to sam sobie odpowiem - kupiłem na próbę Konger Paladin HDC Fire Wizard 2,48m 2-7g jako ze to to samo co Templar, a tanszy o kilka stowek Wedka bardzo fajnie wykonana, w zestawie dobrej jakosci tuba, pozytywne wrazenia. Rekojesc wygodna i estetyczna, wedka dobrze zbalalnsowana i lekka chociaz z Vanfordem 2000 srodek ciezkosci lekko przesyniety do przodu. Zakladalem tez rozmiar 2500 i wtedy jest juz idealnie. Sama akcje wedki ocenilbym raczej jako moderate.. taka lejaca sie i sprezysta jednoczesnie. Poczatkowo bylem tym rozczarowany, bo mial to byc kijek elektryczny, a tu jakiś lejuch … ale jak się okazało pózniej nawet przy okoniach 13-16cm czuć w ręku branie a i „walka” z ryba dostarcza impulsów do ręki. Kijek jest elektryczny, ale to nie poziom Perfect Jiga.. za to ma pełniejsze ugięcie. Czuć że ma sporo mocy w dolniku. Szczytówka pokazuje opad głowki 1g z tantą 1.5-2’. Zasięg rzutu też bardzo przyzwoity. Najciezsze co zakldalem to zestaw do dropshota z ciezarkiem 7g i przy wyrzucie czuc ze jest jeszcze zapas mocy. Nie wiem dlaczego opisali ta wedke 2-7 kiedy szczytowka jest czulsza niz niejedna wedka opisana od 0.6g Tak czy siak wedka zostaje u mnie i ciekaw jestem jak bedzie zachowywala sie pod wiekszymi rybami, ale wydaje mi sie, ze znalazlem fajny uniwersalny kijek na rzeke ktorym moge i jigowac bardzo lekko, lowic na obrotowki no i na woblerki kleniowo-jaziowo-pstragowe rowniez. Chociaz nie wiem jak to bedzie wygladalo gdy wedzisko bedzie musialo zatrzymac wiekszego klenia… na bank dam znac A nie mówiłem [emoji1787][emoji1787][emoji1787] ten kij w obecnej cenie to dobry wybór. ten kij ma wiele twarzy ale do tego już sam doszedłeś. Powtórzę raz jeszcze wg mnie to czego oczekujesz od kija "elektryczność" znika wprosproporcjonalnie do długości. Ten sam kij o kilka/naście cm krótszy będzie już czymś zupełnie innym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emrys Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 No dobra, to sam sobie odpowiem - kupiłem na próbę Konger Paladin HDC Fire Wizard 2,48m 2-7g jako ze to to samo co Templar, a tanszy o kilka stowek Gdzie udało Ci się tego Paladina kupić, bo w związku z wycofywaniem serii i wspomnianej różnicy kilku stówek nigdzie ich nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czacha79 Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Gdzie udało Ci się tego Paladina kupić, bo w związku z wycofywaniem serii i wspomnianej różnicy kilku stówek nigdzie ich nie ma...Dorwałem nówkę sztukę na znanym portalu aukcyjnym na literę A Ale łowię jeszcze inną wędką - Shimano Zodias 244cm 1.5-7g … wklejka, a jeszcze bardziej elektryczna od Fire Wizarda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emrys Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 A jak Zodias ma się do Elfa Ajinga? Bo też go mam i bardzo lubię. Ogólnie z tego drugiego portalu na A;) mam jeszcze Kuying Superlite tubular do 15g i to jest elektryk że hej- tubular. Kuying ma też wklejkę do 10g i też ponoć żyleta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakus Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 (edytowane) A jak Zodias ma się do Elfa Ajinga? Bo też go mam i bardzo lubię. Ogólnie z tego drugiego portalu na A;) mam jeszcze Kuying Superlite tubular do 15g i to jest elektryk że hej- tubular. Kuying ma też wklejkę do 10g i też ????PONOĆ????żyleta Edytowane 30 Kwietnia 2022 przez krakus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_86 Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 (edytowane) Chciałbym dołożyć coś od siebie,bo szukałem podobnej wędki i miałem w łapie kilka różnych kijów, i tych droższych,że średniej półki także,no i takich budżetowych. Koniec końców stanęło na Mikado Blocks Player 2,10 1-9 cw,jest też długość 2,40 o takim samym wyrzucie i wydaje mi się,że spełni Twoje oczekiwania. Co do samej wędki,powiem tak,przekazuje brania okonków 10 cm, poradziła sobie z zacięciem i holem sandacza 50+ a także ze szczupakiem 70+. Przyjemnie holuje się już okonie od 20 cm w górę. Używam jej do okoni,kleni,jazi i pstrągów na lekko. Nie gubi ryb,pracuje na całej długości,faktyczny opad to 1,5 grama + przynęta,obrotówki nr 2 spokojnie,także niewielkie woblerki. Przyznam,że już w sklepie najbardziej "leżała" mi w ręku. Do tego ma fajny zapas mocy i świetne właściwości rzutowe - 3 g czeburaszka + 2 cale Kajtek leci spokojnie na 50 metrów. Napisałem to wszystko,bo czasem można znaleźć wśród wędek niepozornych i raczej tańszych na prawdę zacne modele. W sumie,z wszystkich innych,które oglądałem tylko Major Craft N-One S682AJI 2,04 0,6-10 spełniał w 110% moje oczekiwania, ale trzeba wydaćć 4 razy tyle,niż za badyl,który spełnia je w 100 %. Edytowane 30 Kwietnia 2022 przez Marek_86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czacha79 Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 A jak Zodias ma się do Elfa Ajinga? Bo też go mam i bardzo lubię. Ogólnie z tego drugiego portalu na A;) mam jeszcze Kuying Superlite tubular do 15g i to jest elektryk że hej- tubular. Kuying ma też wklejkę do 10g i też ponoć żyletaElf zarówno przy Fire Wizardzie jak i przy Zodiasie wypada blado pod względem czucia i przenoszenia brań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emrys Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 O dobrze wiedzieć, ja z Kongerów rozważam jeszcze Coliber Jig i Ebisu Gold z Crazy Fish. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Elf zarówno przy Fire Wizardzie jak i przy Zodiasie wypada blado pod względem czucia i przenoszenia brań.Pisałeś też o Crazy Fish Perfect Jig do 7g. Gdzie ta wędka się realnie zaczyna, a gdzie kończy, bo w jednym z filmików opisywali, że zakres ma bardziej jak Kuying Superlite wklejka, czyli do 10g, a startuje bardzo nisko, a jak to z twojej perspektywy wyglądało? Bo nie wiem, czy brać tę do 7g pod kątem dalekich rzutów niewielkim obciążeniem, czy 2-10 i mieć wędkę na wszystko. Bo na obie na ten moment mnie nie stać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matpgt Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Spróbuj comorana ulx 2.4 1-9 jak gdzieś znajdziesz. Kijek szybki, szczyt bardzo czuły, solidny zapas mocy w dolniku. Kupiłem wyżej wspomnianego paladinka w długości 248. I po pierwszych zachwytach przeprosiłem się z ulxiem.. Nie rozumiem stwierdzeń że cx nie podchodzi do paladinów hdc. Dla mnie paladinki na alconiatch to ciekawsze propozycje do łowienia. Nie dałem się zaślepić tytanem i u mnie z fire wizardem 2.48 wygrał powyżej wspomniany cormoran a ze steel armem 2.44 diaflex 2.4 8-28 (pomimo że paladynki na tytanach maiłem po niecałe 400 zł..) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czacha79 Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Pisałeś też o Crazy Fish Perfect Jig do 7g. Gdzie ta wędka się realnie zaczyna, a gdzie kończy, bo w jednym z filmików opisywali, że zakres ma bardziej jak Kuying Superlite wklejka, czyli do 10g, a startuje bardzo nisko, a jak to z twojej perspektywy wyglądało? Bo nie wiem, czy brać tę do 7g pod kątem dalekich rzutów niewielkim obciążeniem, czy 2-10 i mieć wędkę na wszystko. Bo na obie na ten moment mnie nie stać PJ do 7g jest dość sztywny jak na wędkę do 7g, ale jednocześnie jeszcze bardziej elektryczny niż Zodias. Brakuje mi w nim tylko tej delikatnej szczytówki na zimowy okres dłubania, co nie znaczy ze cw oszukanez. Kolega łowi nim na główki 0.6-2g i nie narzeka, chociaż warto zaznaczyć że przy lekkich przynętach ta wędka nie ładuje się jakoś wybitnie. Po konsultacji z nim moge z cala pewnoscia napisac, ze 1g to realny ciezar od ktorego startuje szczytowka. Bardziej uniwersalny będzie moim zdaniem ten do PJ do 7g niz 2-10g ktory nie jest już wklejką wiec ma jeszcze sztywniejsza szczytowke. Ale to tez fajna wedka. Jesli masz kupic tylko jednego PJ to wez do 7g moim zdaniem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emrys Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Po konsultacji telefonicznej z Krzyskiem Stepanowem, wedlug niego PJ do 5g od biedy ogarnie troszke wiecej (tak do 7g), wiec pewnie ten do 7g ogarnia tez ciut wiecej. Mi Krzysiek sugerowal Ebisu Gold do 5g, zeby miec kijek pod robactwo, malutkie cykady itp. Mowil, ze PJ dolem moze miec problem z najmniejszymi czeburaszkami (wspomniane wczesniej "nie wybitne ladowanie" w przedziale 0.6-2g). Ale Ebisu to niecale 2m. Ciezki orzech do zgryzenia, ale tez chyba bedzie PJ. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 (edytowane) PJ do 7g jest dość sztywny jak na wędkę do 7g, ale jednocześnie jeszcze bardziej elektryczny niż Zodias. Brakuje mi w nim tylko tej delikatnej szczytówki na zimowy okres dłubania, co nie znaczy ze cw oszukanez. Kolega łowi nim na główki 0.6-2g i nie narzeka, chociaż warto zaznaczyć że przy lekkich przynętach ta wędka nie ładuje się jakoś wybitnie. Po konsultacji z nim moge z cala pewnoscia napisac, ze 1g to realny ciezar od ktorego startuje szczytowka. Bardziej uniwersalny będzie moim zdaniem ten do PJ do 7g niz 2-10g ktory nie jest już wklejką wiec ma jeszcze sztywniejsza szczytowke. Ale to tez fajna wedka. Jesli masz kupic tylko jednego PJ to wez do 7g moim zdaniem.Docelowo to myślę o dwóch. Ale nie wiem, którego potrzebuję bardziej. Bo okoniówki chcę mieć 3, rzeczny uniwersał do obsługi główek do 8-9g, typowego UL (na okonia z nurtu i klenia i ewentualnie pstrąga) i wędkę do dłubaniny. Tę trzecią już mam, pierwszą niby też, ale ma tę wadę, że szczytówka startuje od 3g i nie ładuje się poniżej 3,5g, więc łowienie tym klenia to masakra o ile zależy człowiekowi na dystansie. Edytowane 30 Kwietnia 2022 przez Andżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 (edytowane) Po konsultacji telefonicznej z Krzyskiem Stepanowem, wedlug niego PJ do 5g od biedy ogarnie troszke wiecej (tak do 7g), wiec pewnie ten do 7g ogarnia tez ciut wiecej. Mi Krzysiek sugerowal Ebisu Gold do 5g, zeby miec kijek pod robactwo, malutkie cykady itp. Mowil, ze PJ dolem moze miec problem z najmniejszymi czeburaszkami (wspomniane wczesniej "nie wybitne ladowanie" w przedziale 0.6-2g). Ale Ebisu to niecale 2m. Ciezki orzech do zgryzenia, ale tez chyba bedzie PJ.Ebisu fajny kijek się wydaje i to bardzo. Widziałem na video hol klenia i pstrągów na wersji 3g i mocy to miało dokładnie tyle, co trzeba, więc jak się chce mieć uniwersalną okoniówkę, to te 5g będzie super. Edytowane 30 Kwietnia 2022 przez Andżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czacha79 Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Możesz ew. zerknąć na tego Zodiasa mojego, ale to już 800zł pęka. Jakość wykonania i stylistyka są bezbłędne.. ale na boleniu 63cm wędka się jakby „skończyła” .. wyjąłem go dość szybko, ale hak 6 był rozgięty a ona jakby przestała amortyzować bo doszła do maksa … ale może to przez silny nurt i trawy przez które go na hama trochę ciągnąłem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi