jedin Opublikowano 5 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2022 Witam taki jegomość, 35 cm , udało się wyskoczyć na godzinkę , delikatne przytrzymanie na robaczka Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka 39 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartuch5473 Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 Mam i ja. Kilka minut ostrego zarcia na malym przeplywowym zbiorniczku z zimna szybka woda pozwolilo zrobic kilka zdjec. Brania rzut po rzucie na dalekim dystansie i granicy plytkiego z glebokim. Siegnac do nich mozna bylo tylko dropsem a jagoda zrobila reszte. Ponizej kilka zdjeciowych. Bylo tez sporo drobniejszego. Bran sporo ale delikatnychSprzetowo:Suzuki rxf 6lb 602Calcutta bfs hg+ktfPlecionka i fluorocarbon.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Enio Opublikowano 15 Stycznia 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2022 (edytowane) Co prawda w sezonie wędkarskim nie poświęcam dużo czasu okoniom. Jednak takie garbusy cieszą równie bardzo jak szczupaki 100+ czy sandacze 80+.Z uwagi na wysoki stan wody na większych rzekach i ograniczony czas pojechałem na 3 godzinki łowienia na mniejszą rzekę. Celem były klenie i okonie.Po ponad kilometrowym marszu zaczynam obławiać znane mi sprzed kilku lat miejsca. Przynęty to małe ok 5cm gumki na lekkich główkach. Staram się prowadzić przynętę jak najdłużej w głębszych miejscach osłoniętych od nurtu. Zajmuję stanowisko za powalonym w wodzie drzewem. Wykonuję rzuty tuż za nim w kierunku głównego nurtu. Gumkę prowadzę podbiciami uważając na zalegające na dnie zaczepy. Przy trzecim rzucie w połowie drogi następuje solidne uderzenie i po chwili już widzę że walczę z pokaźnym okoniem. Kilka fajnych odjazdów, problem z zejściem po stromym brzegu do wody ale finalnie rybka dość szybko ląduje w podbieraku. Sesja zdjęciowa i mierzenie wskazuje 49cm. Okazuje się że zabrakło 1cm do wyrównania mojego PB. Co ciekawe z tego samego miejsca 4 lata wstecz. NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 25 Stycznia 2022 przez bartsiedlce 86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zielony Opublikowano 24 Stycznia 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zima, styczeń to okonie powinno się łowić z lodu a ja na przekór wędkuję muchówką. Okoń może nie potwór ale śliczny w swojej formie:kolor, kształt i całe.35cm z małej rzeczki delikatną muchówką w klasie 3 61 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 https://www.instagram.com/p/CZWogrQrrtY/?utm_medium=copy_linkWaga ciężka???? 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedin Opublikowano 2 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 Witam, znowu pięknie ubarwiony okoń, delikatne branie a właściwie zassanie , wormik na czeburaszcze i matagi znowu ożył... Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 (edytowane) Okoń z UK Edytowane 7 Lutego 2022 przez bartsiedlce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 5 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 Taki jegomość mi się trafił. 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedin Opublikowano 7 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2022 Następny powyżej minimum ... Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka 26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. TomCast Opublikowano 10 Lutego 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2022 Nie mam ostatnio za dużo czasu na ryby, praca, praca i jeszcze raz praca zajmuje mi go aż za dużo, więc jeśli tylko mogę to staram się wyskoczyć nawet na godzinę nad wodę. Mucha i Wisła muszą jeszcze poczekać, zapewne od marca ruszymy. Dziś znalazłem 1,5 godziny na wypad z lekkim spinem. O tej porze roku okonie często są wręcz przyklejone do dna i nie mają ochoty na ganianie za przynętą. Dlatego leniwy trok i dropshot robią tu najlepszą robotę. Dziś uwiązałem troka bo chciałem łowić daleko od brzegu.. Na końcu zestawu jaskółka 4cm, zaczepiona za sam pyszczek, tak jak w dropie. Prowadzenie, to lekkie podszarpywanie tak, żeby ciężarek praktycznie ledwo odrywał się od dna z przerwami na opad i krótką pauzą na dnie. Brania były bardzo delikatne, w trakcie opadu już samej gumy. Brały z bardzo daleka, w zasadzie prawie z zasięgu rzutu, ok 40m od brzegu. NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" 57 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 15 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 Ja bym im Tomku podrzucił jakiegoś puchowczyka na bocznym. Może pijawkę z marabuta na lekkim haku w rodzaju Gamaka F-11 i bez metalowego hełmu czy dumbbelsa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 17 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2022 (edytowane) Mocno pilnujemy tej wody, zresztą nie tylko tej, a woda sama w sobie nie jest łatwa, tam nie wystarczy przyjść i wrzucić gumę, żeby złowić okonia Tą wodę trzeba naprawde dobrze poznać. Latem złowienie dużego okonia jest prawie niewykonalne. Edytowane 22 Lutego 2022 przez bartsiedlce 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flymar Opublikowano 17 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2022 Od dawna podziwiam zdjęcia ryb kolegi Tomka. Zawsze zastanawiałem się czy tło rzeczywiste, bo przedstawiane ryby nijak nie pasowały do tak mocno zurbanizowanej przestrzeni. Pamiętam prezentowany w takich okolicznościach szczególnie interesujący mnie wszelaki białoryb. O ile jestem wstanie wyobrazić sobie jeszcze dużą wzdręgę czy karasia srebrzystego ,które przetrwają w śródmiejskiej wodzie o tyle zdjęcia takich okoni mnie rozwaliły. Zastanawiam się jak okoń (generalnie relatywnie łatwy do złowienia szczególnie innymi metodami niż spinning) i wolno rosnący przetrwał tam do takich rozmiarów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrystianG Opublikowano 21 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2022 Dzień jak co-dzień. 4:30 pobudka, etat wypełniony a po pracy czas na nagrodę - w pobliskim pięknym, urokliwym porcie który leży u stóp XII wiecznego zamku. Port przy dużej nizinnej rzece jak każdy inny w Holandii - szybki spad i w granicy rzutu z brzegu są dołki sięgające od 7 do nawet 9ciu metrów pod nasze stopy. Czasu choć niewiele to przy trzech godzinach spokojnego łowienia, bez presji, bez ciśnienia można liczyć na kontakt z ospałą przez tą porę roku rybą. A z odrobiną szczęścia takowy okoń może zagościć na krótką sesję zdjęciową. Ten 44 centymetrowy pasiak okazał się degustatorem dziewięcio centrymetrowego Kiełbia od Matusiaka w perłowo niebieskich kolorach na 10cio gramowej główce. Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JunakFlyFishing Opublikowano 3 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2022 Jedno z marzeń spełnione. Magiczne pół przekroczone 43 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrystianG Opublikowano 4 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2022 Przestały brać na klasyczny opad. Brzuchy już w rozmiarze 3XL. Bambaryły ze śmietnikami rozmiaru mojego wujka - którego serdecznie pozdrawiam, ponieważ pewnie śledzi wątek. Trzeba kombinować, zmieniać, szukać. Parę godzin i jedna ryba. Niby za granicą a jednak czasem trzeba się tak samo napocić jak na PZW. Miarka pokazała kolejne 44 cm w tym roku tylko dlatego że ostatnim razem gdy schodziłem z wody na 0 pozwoliłem sobie rzucić okiem jakie zestawy w wodę ciskają "miejscowi". Kluczem do sukcesu okazała się imitacja pijawki zamontowana na systemie Carolina rig. Długi bo ponad metrowy przypon końcowy pozwolił na dogodne zaprezentowanie przynęty. Przyklejone do dna bambaryły ani myślą o wystartowaniu do klasycznej gumy w opadzie. 7 gramowy bullet musi opaść, następnie trzeba czekać kolejne 3-4 sekundy ażeby pijawka samoczynnie opadając zaprosiła jegomościa na stołówkę. Wszystko oczywiście robione na maksymalnym chillu - tak powoli i dostojnie jak tylko się da. Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedin Opublikowano 5 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 W końcu branie z tzw okoniowym delikatnym pstrykiem Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JunakFlyFishing Opublikowano 9 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2022 (edytowane) Edytowane 9 Marca 2022 przez _Junak_ 41 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JunakFlyFishing Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Druga ryba, która przekroczyła magiczne pół metra 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojto-ryba Opublikowano 12 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2022 W marcu cieszy podwójnie bo brań jak na lekarstwo. 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo__20 Opublikowano 21 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2022 (edytowane) Kanałowy. Edytowane 21 Marca 2022 przez pablo__20 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaiser Opublikowano 21 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2022 Wreszcie sezon ruszył. 31 i niestety większy spięty. Fajnie jak na przerwę w pracy 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 21 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2022 Też kanałowy .Garbuski już dawno ruszyły , ale w większości bierze biżuteria , a czasami taki brylancik się trafi. 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rlodz Opublikowano 21 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2022 Najfajniejszy z tegorocznych, feria kolorów zwiastująca wiosnę [emoji846] zakąsił 5 cm ripperka w kolorze powiedzmy owocowym [emoji6] na 1,5 gramowej główce. Wysłane z mojego CPH1907 przy użyciu Tapatalka 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 21 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2022 (edytowane) Nie chciał bym wkładać kija w mrowisko, w moim okręgu pojawił się zapis dotyczący okresu ochronnego dla okonia:-- okoń od 1 marca do 30 kwietnia, Ryby oczywiście fajne, gratuluję !Ale czy nie warto dać im się w spokoju po prostu poruchać tak jak innym drapieżnikom w podobnym okresie ?Pozdrawiam Edytowane 21 Marca 2022 przez Kosa 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi