Skocz do zawartości

Okonie 2022

jedin

Rekomendowane odpowiedzi

Mam i ja. Kilka minut ostrego zarcia na malym przeplywowym zbiorniczku z zimna szybka woda pozwolilo zrobic kilka zdjec. Brania rzut po rzucie na dalekim dystansie i granicy plytkiego z glebokim. Siegnac do nich mozna bylo tylko dropsem a jagoda zrobila reszte. Ponizej kilka zdjeciowych. Bylo tez sporo drobniejszego. Bran sporo ale delikatnych
Sprzetowo:
Suzuki rxf 6lb 602
Calcutta bfs hg+ktf
Plecionka i fluorocarbon.

5e8d8371d33b5e9d4805990c596f87c8.jpg
d074fe32790fad384aea7c3b7044e8c9.jpg
0e7b3d9a3be3cfdf8c6e6e6bb27b6d8c.jpg
5359ceb0a6b777d60fc7748b255eb16e.jpg
bdc187d311b9696a207fcbe1856266c6.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 29

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Mocno pilnujemy tej wody, zresztą nie tylko tej, a woda sama w sobie nie jest łatwa, tam nie wystarczy przyjść i wrzucić gumę, żeby złowić okonia ;) Tą wodę trzeba naprawde dobrze poznać. Latem złowienie dużego okonia jest prawie niewykonalne.

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 6

Od dawna podziwiam zdjęcia ryb kolegi Tomka. Zawsze zastanawiałem się czy tło rzeczywiste, bo przedstawiane ryby nijak nie pasowały do tak mocno zurbanizowanej przestrzeni. Pamiętam prezentowany w takich okolicznościach szczególnie  interesujący mnie wszelaki białoryb. O ile jestem wstanie wyobrazić sobie jeszcze  dużą wzdręgę czy karasia srebrzystego ,które przetrwają  w śródmiejskiej wodzie  o tyle zdjęcia takich okoni mnie rozwaliły. Zastanawiam się jak okoń (generalnie relatywnie łatwy do złowienia szczególnie innymi metodami niż spinning) i wolno rosnący przetrwał tam do takich rozmiarów. 

• Like 2

Dzień jak co-dzień. 4:30 pobudka, etat wypełniony a po pracy czas na nagrodę - w pobliskim pięknym, urokliwym porcie który leży u stóp XII wiecznego zamku. Port przy dużej nizinnej rzece jak każdy inny w Holandii - szybki spad i w granicy rzutu z brzegu są dołki sięgające od 7 do nawet 9ciu metrów pod nasze stopy. Czasu choć niewiele to przy trzech godzinach spokojnego łowienia, bez presji, bez ciśnienia można liczyć na kontakt z ospałą przez tą porę roku rybą. A z odrobiną szczęścia takowy okoń może zagościć na krótką sesję zdjęciową.

Ten 44 centymetrowy pasiak okazał się degustatorem dziewięcio centrymetrowego Kiełbia od Matusiaka w perłowo niebieskich kolorach na 10cio gramowej główce. d5fd443ee1feddfa492280cc0dd62995.jpg

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

• Like 28

• 2 tygodnie później...

Przestały brać na klasyczny opad. Brzuchy już w rozmiarze 3XL. Bambaryły ze śmietnikami rozmiaru mojego wujka - którego serdecznie pozdrawiam, ponieważ pewnie śledzi wątek. ;)

Trzeba kombinować, zmieniać, szukać. Parę godzin i jedna ryba. Niby za granicą a jednak czasem trzeba się tak samo napocić jak na PZW. Miarka pokazała kolejne 44 cm w tym roku tylko dlatego że ostatnim razem gdy schodziłem z wody na 0 pozwoliłem sobie rzucić okiem jakie zestawy w wodę ciskają "miejscowi". Kluczem do sukcesu okazała się imitacja pijawki zamontowana na systemie Carolina rig. Długi bo ponad metrowy przypon końcowy pozwolił na dogodne zaprezentowanie przynęty. Przyklejone do dna bambaryły ani myślą o wystartowaniu do klasycznej gumy w opadzie. 7 gramowy bullet musi opaść, następnie trzeba czekać kolejne 3-4 sekundy ażeby pijawka samoczynnie opadając zaprosiła jegomościa na stołówkę. Wszystko oczywiście robione na maksymalnym chillu - tak powoli i dostojnie jak tylko się da. ;) cad173571e107d8fbd6116757a5d8240.jpg

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

• Like 23

• 2 tygodnie później...

Nie chciał bym wkładać kija w mrowisko, w moim okręgu pojawił się zapis dotyczący okresu ochronnego dla okonia:

-- okoń od 1 marca do 30 kwietnia,

Ryby oczywiście fajne, gratuluję !

Ale czy nie warto dać im się w spokoju po prostu poruchać tak jak innym drapieżnikom  w podobnym okresie ?

Pozdrawiam 

Edytowane przez Kosa
  • Like 10