Skocz do zawartości

Okonie 2022

jedin

Rekomendowane odpowiedzi

.....

Podsumowując udało się wyjąć 2 x 51, 3 x 50, 2 x 49.5, 4 x 48 i 46, dwanaście potężnych ryb w tak krótkim czasie.. Każdemu kto kocha łowić okonie polecam wybrać się na ten magiczny zbiornik, tyle wielkich okoni w jednym miejscu.. Myślę, że w Europie nie ma zbyt wielu wód gdzie w tak krótkim czasie można złowić pięć okoń o długości 50 cm! 1f605.png Każda osoba z ekipy zaliczyła po potężnym okoniu, były też fajne przylowy w postaci dużych szczupaków i sandaczy 1f603.png Chciałbym jeszcze raz podziękować całej ekipie za świetne spędzony tydzień czasu, poznałem świetnych ludzi 1f917.pngZapamiętam tą wyprawę do końca życia! 1f970.png1f4aa.png

:good:

A jakieś średnie i maluchy się trafiały, czy przez cały wyjazd złowiłeś 12 okoni i same byki?

Z racji pory roku łowię na małe przynęty, od 1cm do 2.5’’ - tanty, robale, larwy, rybki … piwnica może robić za sklep wędkarski ;(

Być może to wina małych przynęt, ale:
- większych przynęt nie używam ze względu na szczupaki których i tak od stycznia przyławiam w ilościach hurtowych
- inni wędkarze używają większych i też cieżko o rybę 35cm które padają ekstremalnie rzadko.. a co dopiero 40 czy 50 … raczej nie występują w tych łowiskach, bo już 20tki potrafią mieć wyraźnego garba.

Nie mamy tu tak rybnych wód jak inne rejonu kraju, głównie to płytkie rzeki które przerzucasz 1.5’’ przynętą na czeburaszce 1g … a czasem i 0.5g :D

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 1

U mnie dziś 14 m/s i nie do końca komfortowo się wędkowało :D

W sumie dzień na plus, ale mogłoby być nieco przyjemniej. 3 maja, a człowiek w kombi zimowe się wbija :D jak tylko wybije 16, bo słońce traci moc grzewczą.
Wyspy dziś miały branie

jyTqhKll.jpg

2rxVtTAl.jpg

CWtDflGl.jpg
Edytowane przez Dano.
  • Like 21

Takie wypady lubię najbardziej, a tradycją juz chyba staje się, że trafiają się dobre bonusy [emoji41]

Wyjazd z narzeczoną od tak bez planów. Po prostu żeby nie siedzieć w domu :) Szybka decyzja, 2 wędki, pudełko gumek, łodka na hak i przed siebie [emoji14] Pogoda pełne słońce, delikatny wiaterek więc będzie relaks. Dodatkowo wybieramy mały zbiornik z właściwie zerową presją (nad wodą jesteśmy tylko my na łodzi i 2 stanowiska na brzegu).

Już w drugim rzucie mam branie i ciężką przyjemną rybę, która spada po kilku metrach. Później przerzucam mnóstwo małych szczupaków - rozmiarowo 40-55cm. Z jednej strony kusi popłynąć na okoniowe miejsca, z drugiej strony coś mnie trzyma tutaj z nadzieją na większego zębatego :D Większe przynęty nie dają żadnych rezultatów. Wystarczy zejść z rozmiarem na 6-8cm i woda ożywa. Na agrafce ląduje mocno pocięty, pokochany przez szczupaki twister od UpStream - chyba ostatni który został mi w pudełku. Po kilku kolejnych szczupakach ledwo trzyma się główki, aż nagle buum [emoji91] Meeega potężne branie, blisko łodzi. Początkowo hamulec pięknie zagrał, ale rybka idzie lekko więc uznałem, że jakiś mały narwany szczupaczek. Ale jak tylko podjechał do powierzchni, pokazał wielki otwarty pysk w którym nawet nie było widać przynęty, piękne paski i płetwy, wiedziałem, że wyjazd zostaje zaliczony jak mega udany :D Mega grzecznie daje podebrać się ręką i jeszcze grzeczniej pozuje do fotek. Ostatecznie miarka pokazała 42cm :)
Dzień skończył się na 29 szczupaczkach oraz jednym jedynym okoniu... Ale za to na tyle przyjemnym, że przyćmił pozostałe rybki.

Sprzętowo:
Qualia XPSJ642UL
Shimano Vanford 2500
Plecionka Sunline 62d3f544638cb859e0d8e8e0e5f7e250.jpg6c5890bd57666c248b2bf28bdd0bddc7.jpg

NOMINACJA DO KONKURSU  "OPIS MIESIĄCA"                                                                                :good:

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 40

Test kija na blanku SKXF-665-1N 5lb kupiony od kolegi @lukanio. Mój pierwszy jednoskład w życiu. Trzeba przyznać że czucie na najwyższym poziomie. Do tego pięknie pracuje pod rybką. Udało się nawet coś złowić. Do kijka sparowany vaniek 2500s, pletka 0.6pe dragon invisible. Jestem mega zadowolony z kija, plus kolega Marcin przerobił mi uchwyt na taki jaki lubię [emoji108]Ryby stały na 3-5m obok stada uklei, które powoli szykują się do tarła.295f04224f8d5432c037d7e41511fb8a.jpg5abddd9a052ece93800139865f8afed2.jpg

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

• Like 33