Dano-G Opublikowano 19 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2022 (edytowane) Okonie zniknęły... Niestety są wrażliwe na rózne anomalie pogodowe czy zderzające się fronty, a ostatnie dwa dni to skoki cisnienia sięgające 26 hPa. Zresztą wpływa to tez na mnie, bo są momenty w ciągu dnia że robię się senny. Pływam po spotach regularnie, skaczę z miejsca na miejsce lecz jedyne efekty od dwóch dni to jakieś stykowe szczupaczki po 50-60 cm albo kilka małych zedzików o wyglądzie makreli czy karguleny.Wiatr harce wyczynia niczym baletnica w szczycie formy. W ciągu dnia bywają porywy do 12 m/s z południa po to, aby godzinę później była flauta i po to aby kolejną godzinę później duło z zachodu ze stałą prędkością 7 m/s. Słońce - przynajmniej ono nie zawodzi i świeci namiętnie sprawiając, że dłonie wyglądają jak w szczycie lata, tylko nie wolno podwijać rękawów Kolejny spot, gdzie wiem że bywają okonie. Czasem jest to stadko trzydziestaków, które dają sporo frajdy, ale są dni kiedy zagoszczą tam większe sztuki. Dziś mam dzień, kiedy mniejsze nie żerują, więc po cichu nadzieja że ta cisza, to nie zerowe żerowanie tylko nieco większe rozrabiają na rewirze.Napływam na elektryku na adres bacznie wpatrując się w "telewizor" który milczy jak zaklęty. Poza nierównościami na dnie, których się spodziewałem zero oznak bytności ryb.No cóż i tak sprawdzić trzeba. Kijaszek do 14 gramów, główka 5 gramów i 4 cale Cannibal Curtail tworzą zestaw pierwszego kontaktu.Mozolne czesanie wody standardowo zaczynam od półmetrowego kanciku, który się ciągnie na klika metrów. Zaledwie półmetrowy uskok na dnie potrafił mnie mile zaskoczyć niejednokrotnie. Trzeci rzut - delikatne "pyk" opóźniam zacięcie, bo gumka jak na okonie z tak delikatnym pyk jest sporawa. I siedzi! Opór sensowny zdecydowanie, hol podobny do okoniowego zachowania więc już się zaczynam uśmiechać pod nosem, kiedy już w niedalekiej odległości ryba się spina. Jeszcze za szybko ciąłem i nie połknął zbyt głęboko. Peszek...Szacowany solidny czterdzistak majestatycznie odpłynął w głąb dosyć ciemnej wody pokrytej korzuchem pyłu z sosny.Prawie godzina na adresie niestety nie przynosi nawet jednego brania więcej. Przerzuciłem kilkanaście przynęt mniejszych i większych, na lekko i na ciężko ale bez efektów.No nic. Może były, może poszły, może nieaktywne, może łowić nie umiem a może duży szczupak się kręci w okolicy i na wszelki wypadek ryby sie oddaliły. Zawsze tych "może" jest wiele, czasem zbyt.Zmiana adresu i typuję drzewo, które zalega na dnie jakieś 300 metrów dalej - niebezpieczne miejsce, ale zawsze kusi.Kolejna godzina, dwie utracone przynęty i bez efektów.No nic, przemieszczam się powoli w stronę jeszcze jednego spota, który sporadycznie bo sporadycznie, ale się czasami odpala.Kilka rzutów i ręka rybą śmierdzi, ale dwa lekko ponad wymiarowe szczupaczki to też nie był cel. Na okoniówce juz trochę powojowały, co daje frajdę też.Wracam z przynętą do Cannibala Curtaila na piątce i powoli penetruję kolejne metry spota. Podniósł się wiatr, woda zafalowała więc liczę że może to własnie ten moment.No tym razem to nie było delikatne pyk tylko solidne "łup" które nie pozostawia wątpliwości że to rybi atak. Tnę w tempo zatem, bo skoro tak aktywnie uderzył to znaczy, że nie ma przyczajki.Siedzi i pierwszą sekundę jakby nie dowierza, że trzeba uciekać. Odpala się pełną mocą, ale z racji kijka 10 LB i plecionki o tej samej mocy moge sobie pozwolić na nieco przepychanki. Ryba walczy do końca, ale ten koniec gdy ląduje w podbieraku jest dosyć szybki w sumie.Na twarzy radocha, bo widać że "odkurzacz" nie jest maluszkiem.Szybki pomiar i po wygłaskaniu widzę na miarce 44 cm - to lubię Fotka i wraca do wody. Kondychy mu nie brak, bo wyjechał sprawnie to i sprawnie wrócił.Już jest dobry dzień, pomimo że mało ryb to taka jedna sprawia, że dzień zaliczamy do udanych. Przynajmniej ja tak mamSprzętowo:Kijaszek od Hearty Rise Rock‘n‘Force RF-702LL czyli taki badylek do 14 gramów, nie wklejka ale solid tip o mocy 10 lbShimano Ultegra 2500 Plecionka Shimano Pit Bull w 4 splotach bo tak lubię NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Ponoć fotki nie widać, to jeszcze dodam stanardowo Edytowane 19 Maja 2022 przez Dano. 46 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobrax Opublikowano 21 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2022 (edytowane) Pierwszy wypad na ponton i od razu całkiem fajny okoń. Edytowane 21 Maja 2022 przez cobrax 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedin Opublikowano 22 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2022 Witam około 38 cm o słonecznym poranku Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 28 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2022 (edytowane) Pierwszy z ciekawszych w tym sezonie. Łowisko dopiero w ubiegłym roku zarybione ale fajne ryby się trafiają. Najważniejsze że no kill. Choć już się domagają zniesienia zakazu zabierania. Edytowane 28 Maja 2022 przez Andru77 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 29 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2022 W porównaniu do poprzednich zdjęć niby nie ma się czym chwalić, ale taki stykacz z malutkiej rzeczki mnie ucieszył bardzo. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 30 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2022 (edytowane) Dwa z siedmiu kół zamojskich złożyło takie wnioski, ale na szczęście nie zostały poparte. Jest dużo zadowolonych wędkarzy z tego powodu(utworzenia łowiska No Kill) i raczej nie będzie łatwo to zmienić. Choć wyniki wędkujących na tym zbiorniku będą mocno kuły w oczy amatorów rybiego mięska. Edytowane 14 Czerwca 2022 przez bartsiedlce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 5 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2022 Miejskie oczko które jechało mi ostro po ambicji gdyż do tej pory nie wyjąłem przez lata tam większego okonia niż 17cm. Dziś rano triumf - równe 40cm. 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perch22 Opublikowano 13 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2022 Witam prę okoni z ostatnich wypadów na jezioro. 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek2000 Opublikowano 24 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2022 Okonek 43 na popera zawsze cieszy???? 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 27 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2022 Pięknie zajadały wczoraj wirujące ogonki. Co dziwne były w "swoich" miejscach cały dzień więc nie trzeba było się za nimi uganiać 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedin Opublikowano 5 Lipca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2022 Witam takie toniowe okonie ostatniego czasu , najbardziej cieszy ten okaz syna 32 cm wyciągnięty z moją małą pomocą Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 5 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2022 (edytowane) Pieknie odpaliły.Podeszliśmy pod 70 sztuk na głowę, co w tym sezonie jest wynikiem rekordowym.Niestety największy mierzył tylko 35 cm - nie trafił się żaden czterdziestak a większość oscylowała w granicy 20-25 cm. Edytowane 5 Lipca 2022 przez scOOtt 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasieka Opublikowano 8 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2022 36cm na Invadera 5cm 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedin Opublikowano 10 Lipca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2022 Okoń w pół wody , 40cm , trzeba być w odpowiednim miejscu i odpowiednim czasie dwie godziny rzucania i siadł Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek2000 Opublikowano 10 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2022 Taki 41cm. Pewnie zażarł 12cm slidera o poranku???? 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedin Opublikowano 11 Lipca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2022 Tym razem prawie a dokładnie 39,5cm na obrotowkę od Ubika Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 (edytowane) Magiczna bariera 100 sztuk jest coraz bliżej.72 sztuki pozwoliły obłowić się po pachy.Można by rzec, okoniowe eldorado. Edytowane 14 Lipca 2022 przez scOOtt 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedin Opublikowano 14 Lipca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 Witam, dużo czasu i jedno dobre branie , taki 34 cm Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 21 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2022 Dziś słabiej żerowały i nie udało się zrealizować challenge'u 100 sztuk. Udało się złowić 51 sztuk z czego wisienką na torcie jest 43 centymetry pasiastego szczęścia, tym samym poprawiłem życiówkę o 1 centymetr. 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert2844 Opublikowano 22 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2022 Złowione przedwczoraj dwa okonie na Bobrze. Mniejszy 36 większy 45 cm. Chyba muszę zainwestować w statyw do zdjęć Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz311287 Opublikowano 23 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2022 Dziś wypad za kleniami i bolkami.Niestety nie udało się nic dorwać, za to na bezsterowego wobka kolegi Zybi uderzył całkiem fajny okoń. Po fotce i wypuszczeniu rybki do wody. Wykonałem rzut i strzeliła pletka musiałabyć zaplątana. Wobek Zbyszka dał mi fajne ryby, więc rozebrałem się do galotów i po wobka [emoji6] Okazało się że było trochę głębiej niż do pasa. Za to woda wybornie cieplutka [emoji16] Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zybi81 Opublikowano 23 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2022 No co sie uśmiałem to moje.Ale tak heroiczną akcje musiałem sfotografować.Graty okonia, no i musiałem nagrodzić to poświęcenie dałem Bartkowi wobka wiem że zrobi z niego dobry użytek ???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedin Opublikowano 23 Lipca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2022 Rybka i przynęta godna wejścia... Przygody musza być 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedin Opublikowano 24 Lipca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2022 Witam, rzucałem , rzucałem aż w końcu dorzuciłem do nich taki 34 cm ... Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 25 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 Wreszcie coś trochę większego złapałem ☺️ Co ciekawe wziął na jeziorku, gdzie nie spodziewałem się drapieżników. Miał ok 30 cm.Najwiekszy w tym roku. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi