Skocz do zawartości

Hierarchia kołowrotków Daiwa

szpaczek23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym prosić bardziej doświadczonych kolegów o podanie mi na PW, czy tu w wątku hierarchii,spisu czy czegoś w tym stylu kołowrotków Daiwa. Szukam teraz kołowrotka do mojego nowego kijka(2,7m cw 14-45) i o tyle o ile ogarniam shimano(przynajmniej tak mi się wydaje)to z Daiwa nie mam pojęcia. Szukałem na forum ale tego nie znalazłem, a jeśli gdzieś to jest to można mój wątek przenieść czy usunąć-oczywiście wcześniej dając mi linka ;)

Fajnie by było, jakby przy tym spisie przy konkretnym modelu było powiedzmy coś w rodzaju średniej ceny, w dobrym stanie kołowrotka.

Co bym się nie załapał z niewiedzy na jakiegoś knota i nie kupił czegoś w zawyżonej cenie. Z góry dzięki za wszystkie info, a przy okazji mogą się znaleźć oferty.Najlepiej na PW preferuje shimano i daiwa made in japan, ale jestem otwarty na propozycję, z cenami do 500zł w wielkości 2500-3500, no i najlepiej z fotami na szpak23air@wp.pl szukam jak pisałem wyżej do średnio-ciężkiego spiningu, łowię głównie z opadu, czasami na woblery jeśli to na jakiś wpływ na wybór kołowrotka).

Pozdrawiam

• Like 1

A możesz też iść na skróty i w założonym budżecie zmieścić się jakoś, i nabyć jakiego emblemowatego, czyli:

SS-II

Emblem-X lub Z (iA albo C)

Team Daiwa-S Cu (iA będzie trudniejsza do zdobycia bo to saltwater),

O szimankach nie wspominam bo im szybciuteńko zaczynają korby klekotać (a już przy opadzie, to parę minut i klekot gotowy).

Ale jak szimanko, to 4000, a jak Daiwka, to 3000/3500.

Mniejsze raczej bywają troszkę za delikatne jak na opadanie trzydziestoma gramami.. :mellow:

• Like 2

Witam ponownie :D

Ze zdjęciami to nie problem, aczkolwiek prosiłbym choćby na PW(jak się kto boi na forum :mellow: )właśnie jakąś małą listę z kolejnością -pomijając te powyżej tysiaka, co by skrócić wiadomość.Coś w stylu na przykładzie shimano alivio,catana,nexave,exage itd ze średnimi cenami w/w emblemów, TD itp.Wiem że ten przykład shimano to nie do końca po kolei,bo były w podobnej klasie jeszcze inne ale coś na taki kształt.

Pozdrawaim

szpaczku, chyba za dużo wymagasz :D. Jak sądzisz ile jest modeli licząc od najniższego do najwyższego? Może lepiej napisać do samej Daiwy, chyba, że język jest barierą?

zorro dał Ci gotową odpowiedź, a teraz tylko należy wynaleźć kołowrotek i sprawdzić czy budżet pozwoli na jego zakup.

• 3 tygodnie później...

Hmmmm... Trochę będzie ciężko... Ale w takim małym skrócie, to można by tak:

Generalnie te Daiwki, które są używane najczęściej do łowienia, to mają oznaczenia literkowe przed cyferkami oznaczającymi wielkość i tuż za nimi... No to po kolei. W zasadzie każda rodzina kołowrotków daiwy jest podzielona na trzy grupy: S, X, i Z. Te literki znajdziecie tuż po nazwie własnej kołowrotka czyli np. Regal-X, Emblem-Z czy Tournament-S. Literki te oznaczają w zasadzie, podobnie trochę jak w samochodach, poziom wypasienia danego modelu, gdzie eska będzie modelem najprostszym, a zetka takim full wypas...

Teraz literki po cyferkach: są one przeważnie związane z postępem technologicznym i zastosowaniem jakiś tam nowostek w poszczególnych modelach. I tak po kolei, weźmy takiego np. najprostszego emblemika S. Pierwsze modele miały oznaczenie np. Emblem-S 1500, gdy zaczęto zakładać im łożysko oporowe, to na końcu pojawiła się literka i (od infinite antirevers), i już było Emblem-S 1500i, jak wykompinował Japoniec rolkę antyskręcaniową Twist buster, to już się nazywało Emblem-S 1500iT. Jako, że rolka anty... weszła na stałe do produkcji, i nie trzeba było się tym już chwalić, to w momencie wykompinowania szpulek z odwrotnym stożkiem ABS, to literkę T zastąpiła literka A... Ostatnie z produkowanych Emblemików-S, jako że literki iA były już rzeczą oczywistą i powszechnie znaną, miały oznaczenie Emblem-S 1500C, a C oznaczało, że mądrale zamontowali kabłąk rurkowy...

No i takie podstawowe oznaczenia występują we wszystkich najpopularniejszych grupach japońskich maszyn Daiwy...

A teraz tak trochę w praktycznym skrócie, bo w sumie, pomijając różnych szajbusów i maniaków :lol: , to najpopularniejsze są wszelkiej maści emblemowate no i tournamentowate. Są one bardzo zbliżone konstrukcyjnie, spora ilość elementów bywa między nimi wymienialna, wartość użytkowa (na przykład jeśli myślimy o okresie użytkowania) bywa mocno zbliżona... Tutaj moje własne dane mogą być trochę niepewne, bo się przyznam, że jeszcze ŻADNEGO kołowrota z w/w nie udało mi się zajechać... <_<

Acha, jeszcze motyw Team Daiwa. Bo to z tym na ogół ludzie miewają problemy... Otóż tak Daiwa oznaczała kołowrotki, nazwijmy to specjalnego przeznaczenia. Na przykład Tournament-X 3000iA dostosowany fabrycznie do połowów w morzu dostał nazwę Team Daiwa-X 3000iA Salt Water, zwykły Emblem-X 2500iA, po zastosowaniu płytkich szpulek pod odległościówki i dołożeniu dwu łożysk, nazwano Team Daiwa-S 2500iA... I tak dalej, i tak dalej, i tak... I tak można by do rana.. :lol:

• Like 1