szpaczek23 Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 WitamChciałbym prosić bardziej doświadczonych kolegów o podanie mi na PW, czy tu w wątku hierarchii,spisu czy czegoś w tym stylu kołowrotków Daiwa. Szukam teraz kołowrotka do mojego nowego kijka(2,7m cw 14-45) i o tyle o ile ogarniam shimano(przynajmniej tak mi się wydaje)to z Daiwa nie mam pojęcia. Szukałem na forum ale tego nie znalazłem, a jeśli gdzieś to jest to można mój wątek przenieść czy usunąć-oczywiście wcześniej dając mi linka Fajnie by było, jakby przy tym spisie przy konkretnym modelu było powiedzmy coś w rodzaju średniej ceny, w dobrym stanie kołowrotka.Co bym się nie załapał z niewiedzy na jakiegoś knota i nie kupił czegoś w zawyżonej cenie. Z góry dzięki za wszystkie info, a przy okazji mogą się znaleźć oferty.Najlepiej na PW preferuje shimano i daiwa made in japan, ale jestem otwarty na propozycję, z cenami do 500zł w wielkości 2500-3500, no i najlepiej z fotami na szpak23air@wp.pl szukam jak pisałem wyżej do średnio-ciężkiego spiningu, łowię głównie z opadu, czasami na woblery jeśli to na jakiś wpływ na wybór kołowrotka).Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Może spróbuj/zacznij od daiwa.com i np. tackleworehouse.com czy daiwasports.co.uk. Jak coś Ci się spodoba to wtedy zacznij zadawać szczegółowe pytania.Zawsze możesz też napisać do Mefisto czy Psulka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 A możesz też iść na skróty i w założonym budżecie zmieścić się jakoś, i nabyć jakiego emblemowatego, czyli:SS-IIEmblem-X lub Z (iA albo C)Team Daiwa-S Cu (iA będzie trudniejsza do zdobycia bo to saltwater), O szimankach nie wspominam bo im szybciuteńko zaczynają korby klekotać (a już przy opadzie, to parę minut i klekot gotowy).Ale jak szimanko, to 4000, a jak Daiwka, to 3000/3500. Mniejsze raczej bywają troszkę za delikatne jak na opadanie trzydziestoma gramami.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Słusznie prawi. Nie od rzeczy.Głowę ma nie od parady.Ja poszedłem drogą płaszcza i szpady i Emblemik już jedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 No tak, ale gdzie zdjęcia i czy one na pewno są japan, tak, jak prosił Kolega? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zdjęcia se znajdzie, a co do ich japanskości, to nie ma obaw... Wszystkie, które wymieniłem są 283% JAPAN i nigdzie indziej ich nie robiono.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 I na całe szczęście Panie Tomaszu ze nie klepano nigdzie indziej niż w kraju kwitnącej wiśni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpaczek23 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Witam ponownie Ze zdjęciami to nie problem, aczkolwiek prosiłbym choćby na PW(jak się kto boi na forum )właśnie jakąś małą listę z kolejnością -pomijając te powyżej tysiaka, co by skrócić wiadomość.Coś w stylu na przykładzie shimano alivio,catana,nexave,exage itd ze średnimi cenami w/w emblemów, TD itp.Wiem że ten przykład shimano to nie do końca po kolei,bo były w podobnej klasie jeszcze inne ale coś na taki kształt.Pozdrawaim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 szpaczku, chyba za dużo wymagasz . Jak sądzisz ile jest modeli licząc od najniższego do najwyższego? Może lepiej napisać do samej Daiwy, chyba, że język jest barierą?zorro dał Ci gotową odpowiedź, a teraz tylko należy wynaleźć kołowrotek i sprawdzić czy budżet pozwoli na jego zakup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Hmm... koledzy rzucili się z listami, recenzjami, raportami i inszymi opracowaniami na priva i wątek zdechł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Witam, nie chciałbym zakładać nowego tematu więc się tu podepnę. Poszukuję tematu w którym kolega Zorro rozszyfrowuje oznaczenia starych kołowrotków Daiwy, szukam ale nie mogę znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Hmmmm... Trochę będzie ciężko... Ale w takim małym skrócie, to można by tak:Generalnie te Daiwki, które są używane najczęściej do łowienia, to mają oznaczenia literkowe przed cyferkami oznaczającymi wielkość i tuż za nimi... No to po kolei. W zasadzie każda rodzina kołowrotków daiwy jest podzielona na trzy grupy: S, X, i Z. Te literki znajdziecie tuż po nazwie własnej kołowrotka czyli np. Regal-X, Emblem-Z czy Tournament-S. Literki te oznaczają w zasadzie, podobnie trochę jak w samochodach, poziom wypasienia danego modelu, gdzie eska będzie modelem najprostszym, a zetka takim full wypas...Teraz literki po cyferkach: są one przeważnie związane z postępem technologicznym i zastosowaniem jakiś tam nowostek w poszczególnych modelach. I tak po kolei, weźmy takiego np. najprostszego emblemika S. Pierwsze modele miały oznaczenie np. Emblem-S 1500, gdy zaczęto zakładać im łożysko oporowe, to na końcu pojawiła się literka i (od infinite antirevers), i już było Emblem-S 1500i, jak wykompinował Japoniec rolkę antyskręcaniową Twist buster, to już się nazywało Emblem-S 1500iT. Jako, że rolka anty... weszła na stałe do produkcji, i nie trzeba było się tym już chwalić, to w momencie wykompinowania szpulek z odwrotnym stożkiem ABS, to literkę T zastąpiła literka A... Ostatnie z produkowanych Emblemików-S, jako że literki iA były już rzeczą oczywistą i powszechnie znaną, miały oznaczenie Emblem-S 1500C, a C oznaczało, że mądrale zamontowali kabłąk rurkowy...No i takie podstawowe oznaczenia występują we wszystkich najpopularniejszych grupach japońskich maszyn Daiwy... A teraz tak trochę w praktycznym skrócie, bo w sumie, pomijając różnych szajbusów i maniaków , to najpopularniejsze są wszelkiej maści emblemowate no i tournamentowate. Są one bardzo zbliżone konstrukcyjnie, spora ilość elementów bywa między nimi wymienialna, wartość użytkowa (na przykład jeśli myślimy o okresie użytkowania) bywa mocno zbliżona... Tutaj moje własne dane mogą być trochę niepewne, bo się przyznam, że jeszcze ŻADNEGO kołowrota z w/w nie udało mi się zajechać... <_< Acha, jeszcze motyw Team Daiwa. Bo to z tym na ogół ludzie miewają problemy... Otóż tak Daiwa oznaczała kołowrotki, nazwijmy to specjalnego przeznaczenia. Na przykład Tournament-X 3000iA dostosowany fabrycznie do połowów w morzu dostał nazwę Team Daiwa-X 3000iA Salt Water, zwykły Emblem-X 2500iA, po zastosowaniu płytkich szpulek pod odległościówki i dołożeniu dwu łożysk, nazwano Team Daiwa-S 2500iA... I tak dalej, i tak dalej, i tak... I tak można by do rana.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruzin Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Pan Tomasz to jeszcze przez kilka dziesięcioleci będzie na tym i innych forach cytowany w tematach kołowrotków ww firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Przypominam, że został w tym celu założony osobny wątek: http://jerkbait.pl/topic/15788-o-kolowrotkach-daiwy-by-zorro-wydzielone-z-watku-team-daiwa-s-2503-cu/page__hl__wydzielone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi