lukomat Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 WitamJak w temacie szukam muchowki na baltyckie trocie w Polsce. Ciezko mi w to uwierzyc, ale moj papa Broda nie chce wrocic na szkockie wody, bo jak twierdzi sa przereklamowane i wybral wedkarski raj w ojczyznie. Poradzcie koledzy czym sie teraz w Polsce lowi, bo moje trocie ze slonej wody to zupelnie inny temat. Osobiscie to ja bym widzial dla niego jakiegos switcha 11ft #7 lub 8. Jakie warunki by nie byly to zawsze mozna tym pacnac znad glowy, a zastosowanie znalazloby sie tez i na pomorskich rzekach. Chodzi o kijek raczej szybki do 1000zl. Bede wdzieczny za sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Chyba dobrze kombinujeszJa bym spojrzał albo na Visiona switch, albo na to co ma Andrzej Stanek. Ale oba powyzej tysia. Ojcu przejdzie. 2-3 lata max...Bo to wody w PL są przereklamowane - mówią że ostały się jeszcze jakieś ryby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 można ale po co prędzej dania, szweja, zachodnia część niemieckiego wybrzeża u nas jakoś chyba ubogo z muchowymi wynikami w morzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Co do tego, ze sie zdziwi to nie mam najmniejszych watpliwosci. Juz sie zdziwil. Raz nad Wisla, gdzie jego glowki zostaly doslownie wyczesane z ryb, a drugi raz nad byla tajna pstragowa rzeczka, gdzie zanotowal jedno wyjscie 40-staka No ale wracajac do tematu to pewnie budzet da sie naciagnac, ale na poczatek wolalby zobaczyc co jest do 1000zl. Ja na razie z nowych wedek nic nie znalazlem do tej kwoty i jedyne rozwiazanie, ktore widze to zamowic cos zza wielkiej wody. A jakies Batsony, czy cos takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 w madison są jeszcze z-axisy takie jakie szukasz tj 11' wt7 w cenie 500USDco prawada muszkasz ze mnie żaden, ale koledzy - fachowcy mówią że kij b.dobry. ja sam mam podobne odczucia.pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fanc Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Witam, ja lowie troche u zachodnich sasiadow i tu bardzo dobra opinie na morskie trotki maja greysy xf 2 albo xd platinium jasli chodzi o jednorecza wedke. Machalem xd platinium 9'6 #7 ze sznurem bullet guideline i jest naprawde przesada, sznur leci do konca:). Jednak osobiscie mysle ze swich jest lepszym rozwiazaniem. Napewno jest bardziej uniwersalny i znajdzie zastosownie na innych stworach. Popatrz za st.croix imperial swich, cenna w Twoim kryterium i naprawde fajna wedka. Jedynym problemem przy seryjnych wedkach jest jakosc uzytych materialow, przelotki po kilku intensywnych sezonach beda do wymiany. No chyba ze jesli masz czas to mozna zamowic w ktorejs z poracowni, kostuje nieco wiecej ale jest the special one pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Nie wiem czy w tysiacu lepszym rozwiazaniem nie będzie 10' #8 na ten przykład. Łatwość, taniość etc... Ja choruję na guideline'a takiego, kiedyś może sobie zanabędę.Opcja 2 - blank batsona Switch #8 i uzbroić w pl. Blank z kitem - przelotki, uchwyt, rękojeść kosztuje coś ok 170$ w anglers habitat. Za uzbrojenie nie powinni więcej niż 400pln krzyknać, czyli mieścisz się w budżecie. Miałem w ręce co prawda tylko #6, ale zrobiła pozytywne wrażenie. Plus - wiele dobrego o tych kijach słyszałem zewsząd, w zasadzie nie było opinii - eee to kiepa..Myślę nad złożeniem sobie takiego na lokalne ryby.Z tego co znalazłem bierze linki w klasach jednoręcznych, więc dość łatwo powinno dać się coś dopasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Witam i zapytam-a jakie preferecje ma sam zainteresowany?Czy szanowny Tata łowił już z bałtyckiej plaży?Ile razy i w jakich warunkach był świadkiem udanego połowu?Czy używa koszyczka na linkę?(nawiasem mówiąć temat dość słabo omawiany).Preferuje lekko,czy raczej 'na pewniaka?Na razie kroimy troszkę garnitur bez przymiarki.Mam kilka własnych przemyśleń,ale chętnie poczytam opinie kolegów systematycznie i skutecznie łowiących na muszkę nasze morskie trocie i może przekonam się że to coś odbiegającego od połowów z plaż naszych sąsiadów.Na koniec wspomnę o przyjemnej akcji i dość przystępnej cenie Scotta x2s,9stóp,#8,który jeszcze 2 dni temu,po małych przeróbkach, towarzyszył mi w plażowym lowieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Akurat w PL to postępowo się łowi, najświeższe trendy można zaobserwować Opinie z pl-weź #5, jak masz, lepsza taka niż żadna-kto to widział cały dzień łowić #8, od tego ręce odpadają-#6 dobra na wszystko-po cholerę komu wędka dwuręczna, przecież to tylko 14 #10 robią... Tak szczerze - mam znajomych łowiacych i #8 i #6 i dwuręcznymi. Wszyscy hepi, każdy swój ogonek chwali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Opinie z pl mogą być rozsądniejsze niż się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Ja tam jeździłem z 9'8 #8 vision 3zone SWByło dobrze, więcej nie potrzebowałem.Ale łowiłem lekkimi DH i wiem ile ekstra można wyciągnąć z nich, sama łatwość rzucania to duży plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Tata jeszcze w Baltyku na muche nie lapal. Robil to z powodzeniem na szkockich rzekach i jeziorach. Ma opanowany double haul wiec spokojnie moglby wyskoczyc z jednoreczna (o koszyku wspominac nie bede, bo to oczywiste). Pomysl wedki switchowej wyszedl ode mnie. Tak sobie wydumalem, ze jakie by warunki nie byly, to rzut znad glowy zalatwi sprawe i sie tak nie namacha jak jednoreczna. Poza tym jak juz wspomnialem znalazloby sie dodatkowe zastosowanie dla wedki na pomorskich rzekach, gdzie klasyczna speyowka moze okazac sie niepraktyczna ze wzgledu na drzewa. Zaklada sobie skagit i po sprawie.Jesli chodzi o Batsona, to znalazlem takie cos: http://www.ebay.com/itm/Rainshadow-Switch-Rod-building-blank -kit-10-8-8wt-/220956339812?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=i tem3372062e64Warto sie za to brac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Jesli chodzi o Batsona, to znalazlem takie cos: http://www.ebay.com/itm/Rainshadow-Switch-Rod-building-blank -kit-10-8-8wt-/220956339812?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=i tem3372062e64Warto sie za to brac? To to o czym ci pisałem. Jak mu nie przypasuje, to odkupić mogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Jeszcze w rekach nie mial a juz mu nie przypasowal. Woli szybki kij, wiec chyba jednak Echo SR 81010. Projekt sficzowego Batsona przenosimy na zimowa pore. Ja kupuje, on sklada, ja lapie, a on zazdraszcza. Taki chitry plan opracowalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Szybki kija to jak chce skagitować to chyba opcja słabo wypasiona, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Mysle, ze Batsonem lepiej by sie machalo skagitem, ale Echo SR powinno spokojnie obsluzyc obie metody (zreszta na stronie producenta przedstawiaja ten kij jako speyowy). Polowy w morzu to dla taty priorytet, cala reszta bedzie bonusem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Ja mam lepszą opcję, jesli papa chce ZŁOWIĆ ryby.Kup mu spina 3m, cw do 50g i kręcioł 4000, załaduj 15lb plećką, za to co zostanie kup mu cokolwiek jest jego trucizną z wyboru i... wszyscy hepi, nawet moze i rybę złowi? Bo z muchówką to wiesz, można górne partie muskulatury przetrzepać głównie :mellow: http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/dragon-millenium-g5- a3-p27-k6219.htmlDedykowana pod sea trouta, do 50gDo tego zalta 450Będziesz Pan zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Ma juz jakis spin na morze z kolowrotkiem itd do kolekcji brakuje mu akurat muchowki. Jak juz skompletuje wszystko, to zacznie zbierac sprzet pod cos innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Będziesz ciągnął tego batsona?Tez sie chyba skuszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Raczej chyba prawdopodobnie tak Pewnie poczatek listopada bedzie dobrym terminem, bo Swieta pojawia sie na horyzoncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 1 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2012 Witam @lukomat!Troszkę powęszylem wśród łowiących w naszym Bałtyku-sam jeszcze tego nie robiłem.Polecane są 9 stopowe wędziska klasy 7 lub 8 uzbrojone morsko,w miarę lekkie czyli okolo 4 -4,2 uncji.Podczas samodzielnego podbierania ryby dłuższe wędzisko może być kłopotliwe,chyba ,że ma się bardzo długie ręce lub podbierak z dlugą rozkładaną rękojeścią(raczej rzadkość).Dowiedzialem się także od jednego z kolegow z forum FORS o relatywnie dużej masie lowionych z naszych plaż troci-przyjemne zaskoczenie-i konieczności posiadania zestawu z tzw. nadmiarem mocy stąd raczej 8 niż 7.Na naszym Bałtyku ,w przeciwieństwie do lowienia na wyspach -np Bornholm-nie możemy wybrać spokojniejszego brzegu i to niestety muszkarska niedogodność.Nie udalo mi się uzyskać opinii lowiących na wedki switch,ale gdyby Tata mógł podzielić sie swymi uwagami w tym zakresie,to jestem bardzo ciekaw.Myślę,że waga zestawu jest istotna i w tym kontekście chcialem zapytać czy zakup zestawu do montażu wędziska pozwala ustalić jego ostateczą masę.Rozmowy potwierdzily moje przeczucie o podobieństwach lowienia u nas i u sąsiadow,tak więc kilka uwag zawartych w wątku Trocie 2012 może nie zaszkodzić. pozdrawiam i udanej decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 2 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2012 @kardi, jak sam slusznie zauwazyles w Polsce nie ma mozliwosci schowac sie przed wiatrem i dlatego wydumalem sobie, ze wedka switchowa powinna ulatwic sprawe. Jesli chodzi o zbrojenie kija to musialbys zadac to pytanie w innej zakladce, bo tam sa specjalisci w tym temacie.Tata pewnie w przeciagu miesiaca powinien dostac wedke i jak juz sie nia troche pobawi, to przekaze jego spostrzezenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2012 Switchem łowiłem trochę na Wiśle - pod wiatr też.Myślę, ze mało na naszych wodach jest ludzi, którzy z 9'8 przesiedli się na 11' switcha, połowili sezon i mogą powiedziec - nie ma to sensu.Ja się patrzę, czym łowią na oceanie ludzie od striperów - myślę że i muchy (a to z tego co wiem główna róznica między wybrzeżem polskim a duńskim) i odległosci i rozmiar potencjalny zdobyczy.Pewnie - da sie #8 i większosć tak łowi bez problemu, pytanie - czy switch nie byłby wygodniejszy? dla mnie był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 12 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 Tak wiec wybor padl na Echo SR 10'10 #8. Wedka ma dotrzec do taty w piatek. ostatecznie zamowilem ja tu: http://www.balticflyfisher.eu/ Ze Stanow byloby sporo taniej, ale papa Broda nie chacial czekac. Osluga ze sklepu super profesjonalna. Stuart zna sie na temacie i podpowiedzial co i jak, powazyl linki, widac, ze zalezy mu bardzo. Wyszlo, ze do rzutow znad glowy Airflo Sniper i Rio Outband Short #9 (375gr/24g) sa odrobine za lekkie a te same linki w klasie #10 (425gr/27g) za ciezkie. Chyba tata bedzie musial kupic glowice i docinac.Jesli chodzi o rzuty speyowe to wedka bedzie sparowana z Airflo Skagit Switch 510gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 8 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Jeszcze w temacie omawianego wczesniej Batsona. Mialem okazje porzucac tym kijkiem tydzien temu. Fajna zabawka, ale na poczatku mialem problem zeby sie przestawic z szybkiego GT4 na w-o-l-n-e-g-o Rainshadow. Niestety gostek nie wzial ze soba glowicy typu skagit tylko scandi switch. Po 10 minutach zaczalem osiagac sensowne odleglosci, ale powiedzialbym, ze 70-80% mocy szlo z gornej reki i linka leciala dosyc szeroko, musialem zapomniec o "tight loops" w tym przypadku.@Bujo jak to czytasz to daj glos, a swoja droga moglbys odpisac na mojego priva.@Kuba macales tego kija, czy chciales kupic na pale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi