Kotwic Opublikowano 7 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 Cześć towarzystwo. Wiem, że jest mnóstwo wątków o wyborze kija do połowu takiej albo innej ryby, lub do stosowania tej lub tamtej przynęty.Nawet jeśli bym to wszystko przeczytał, to i tak pogubię się w ważności: akcji nad ugięciem, wyższością przelotek X nad tymi Y itp.Akurat zawodowo zajmuję się rybami, więc w innych klimatach siedzę. Ale prowadzę, też badania i obserwacje, gdy sobie wędkuję. I w tym właśnie zakresie potrzebuję pomocy. Możliwe, że w miarę wolnego czasu, przy wyjazdach terenowych pobawię się w szukanie i łowienie ryb, na przypadkowych jeziorach, w sumie możliwe, że rozrzuconych na połowie terytorium naszego kraju.Chodzi o to, by łowiąc spinningiem, mieć szansę, na złowienie co najmniej kilkunastu ryb, tak, by sprawdzić, co dzieje się przy brzegu lub pomoście. Nie planuję łowić z łódki/itd. To co wydaje mi się ważne, by móc łowić niewielkimi przynętami (niewiele ich mam, więc przyszłościowo, mogę uzupełnić asortyment by ukierunkować się pod możliwości kija).Głównym celem będzie zapewne białoryb, bo ten z reguły dominuje w litoralu, ale pewnie też i okoń się skusi w tej strefie. Z białorybu spodziewam się najczęściej płoci, wzdręgi i uklei, bo z doświadczenia łowienia batem, wiem, że tak to wygląda. Z wymagań to:- długość wędki 210-220 cm,- pusta szczytówka (nie wklejka),- prawdopodobne przynęty to 0,5-3 g, choć to do ustalenia gdy padną jakieś propozycje przynęt,- połów tylko żyłką, tak mi jest prościej,- nie jestem specjalistą w "opukiwaniu dna", wyczuwaniu "brań w opadzie" itp, więc kijek ma po prostu służyć do w miarę dalekiego zarzucenia przynęty i możliwości wyholowania ryby,- cena jest istotna, ale w tym wypadku pomińmy to, bym w ogóle mógł się zorientować, czy coś takiego znajdę, lub czy ktoś to produkuje. Z tego co mam, to mogę dodać, że do kija podpiąć mogę niewielki kołowrotek 1000, bo w sumie nic innego w tym typie nie mam.Z doświadczenia mojego, to jesienią łowiłem w terenie pstrągi kijem Shimano Trout Master, c.w. 1,5-5g i akcja mi mniej więcej pasuje. Ale to ni do końca to, co potrzebuję, bo i za krótki odrobinę (chyba 1,9 m), a i nie zgrałem się z kijem tak, jak chciałem. Za wszelkie rady dziękuję.A w miarę możliwości i czasu odpowiem na zapytania i wątpliwości.Kotwic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 7 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 No to ja Ci rzeknę słowo. Może w tym kierunku należy zmierzać.Otóż mam taki ciekawy zestaw:1.spinning na blanku muchowym batsona #5 2,6m w 5-składzie opisany 2-9g 2.MC Troutinio ok. 2m w 4-składzie do7g.Szczególnie spinn na blanku muchowym jest ciekawy, bo ładnie się ładuje a na cienkiej żyłce czy plecionce można sporą rybkę wytargać. W zależności od potrzeby i warunków łowię na nie albo ze stelką 1000 albo vańkiem c2500.Oba kijaszki podróżują w poręcznej tubie 60cmTu MC 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 8 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2022 Jeszcze fota tego batsonaKijek zbudowany przez W. Grocholę-PSTRĄGMAN.W szczytowej części jest węglowa wklejka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 8 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2022 Może nie najtaniej ale zerknij na MHX 781w dwskładzie .Ja jestem zakochany w tym kiju 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yffea Opublikowano 8 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2022 Tsuri Emotion 722-4lb - czyli 218 cm 0,5-5 g. Moim zdaniem świetnie sie nada do tego co potrzebujesz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotwic Opublikowano 8 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2022 Dziękuję za podpowiedzi, poczytam sobie o tych kijaszkach. Oczywiście zapomniałem wcześniej dopisać, że najbardziej poręczny byłby kijek dwuczęściowy, bo i łatwo do pokrowca włożyć i szybko złożyć można. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2022 Dziękuję za podpowiedzi, poczytam sobie o tych kijaszkach. Oczywiście zapomniałem wcześniej dopisać, że najbardziej poręczny byłby kijek dwuczęściowy, bo i łatwo do pokrowca włożyć i szybko złożyć można.To Yffea dobrze wskazuje kierunek[emoji2].Byłoby pewnie dobrze i bez zabójstwa kieszeni. Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2022 Krótko pisząc szukasz typowego kijaszka ul w kierunku xul. Faktem jest, że nie każdemu pasuje to samo ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotwic Opublikowano 9 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2022 Krótko pisząc szukasz typowego kijaszka ul w kierunku xul. Faktem jest, że nie każdemu pasuje to samo Pewnie tak to można krótko podsumować. Rzecz w tym, że zbyt rzadko łowię spinningiem, by sprecyzować czego mi potrzeba.Najważniejsze by móc zarzucać lekkimi i małymi przynętami, a w skutecznie zaciąć rybę i ją wyholować.Pomiary ryb to akurat prosta sprawa bo sprzęt mam, ale najpierw trzeba mieć co zmierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2022 Podpytaj o poz. 2 z http://jerkbait.pl/topic/164656-s-trociówka-light-i-kołowrotki/?p=2986080 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 10 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2022 Mam dla Ciebie 2 opcje sprawdzone w boju (nie sprzedaję, tylko przekazuję info).1. Fenwick Elite Tech River runner do 5g - nie wklejka, pięknie pracuje nawet pod białorybem kilku centymetrowym, a jednocześnie wyholuje każdego okonia, a i miałem przyłowy szczupaków 60+ i dała śmiało radę. Akcję określam na med-fast, pod rybą pracuje całym blankiem bez względu na jej wielkość dlatego nie gubi ryb. Czasami na giełdzie jb trafiała się używka w granicach 400 zł. Tym kijem od 2-3 lat łowię białoryb na przynęty 0,5g2. Konger Mikros 0,2-5g (zielony blank) - wklejka. Nie chcesz wklejki, ale ta jest "inna" . Pomimo, że jest wklejką, brania również przekazywane są do ręki. Tym kijem podłubiesz białoryb, jak również okonie, z przyłowem średniego szczupaka też sobie poradzi przy odpowiednim holu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi