Skocz do zawartości

Jak rozgiąć drut główki jigowej ?

godski

Rekomendowane odpowiedzi

Musiałem do pewnych celów zdjąć ołów z główek jigowych.

Pod ołowiem drut jest zagięty pod kątem 90 stopni. Muszę to wyprostować. Jak to najprościej rozhartować?

Bo próby rozginania kończa się pęknięciem.

Zaznaczam że chodzi o gruby drut. Rozmiary haków od 5/0 do 10/0

A może można gdzieś kupić takie haki z prostym końcem ?

chcesz poprostu kupic haczyki z prostym oczkiem i wielkoscia 5/0 i 10/0? pierwszy lepszy wedkarski majacy sprzet morski?

Tutaj w haczyki ksztaltu aberdeen so calkowicie dostepne do rozmiaru 7/0 (takich uzywam do much szczupakowych). Wieksze sa juz typowe grube morskie haki na rekiny etc.

Czy musza miec jakies dodatkowe cechy?

napisz jaki chcesz gruby drut zaakceptujesz i jakie dlugie maja byc haki (srodek oczka>koniec luku) i jakie wysokie (aberdeen sa raczej niskie) i czy moze byc ew troszkeprzegiety (te duze haku maja grot odchylony w bok czasami) to ci popatrze.

Moze dzisiaj bede w wedkarskim.

bylem dzisiaj w wedkarskim u mnie na wsi i mieli z aberdeenow najwieksze 5/0 o takie:

https://www.tackledirectireland.ie/images/kamasan_b940_aberdeen2.jpg

ale sa tez wieksze (wiem bo mam 7/0) sa tez wersje takie lekko mocniejsze.

http://www.cannellepeche.com/intl/en/appli.htm strona 35 haki 1560 7/0 - to juz jest gruba bestia jak potrzeba czegos mocnego.

@godski a jakie gumy zamierzasz w ten sposób uzbrajać ? Kombinowałem tak już jakiś czas temu i z tego co pamiętam tylko twistery jako tako działały. Kopyta przy poderwaniu, czy szybszym prowadzeniu dostawały kręćka :unsure: Osobiście mnie to denerwowało i poddałem się bez większych efektów. Chcesz uzyskać taki efekt, czy będziesz bardzo powoli prowadził gumy ? Jeżeli mógłbyś rozwinąć trochę ten temat jestem ciekawy jakie gumy stosujesz jakie masz wyniki na tak uzbrojone przynęty i spostrzeżenia, czy te fikołki pasują szczupakom ? na zarośnięte łąki, gdzie nikt nie łowi mógłby być to strzał w 10...

Pozdrawiam

s4p i pojedyncze haczyki? jesli nie maja byc ukryte w gumie (a wtedy masz firmowe ofsety) to juz lepiej dac kotwiczki na przyponie. Ja ostatnio daje kotwiczki na plecionce kevlarowej 200Lbs kupionej na Ebro (8 euro za 20m czy cos kolo tego).

Guma zachowuje sie jakby byla bez zbrojenia.

• 2 tygodnie później...

Po podgrzaniu nie odginaj od razu do końca, lecz po częściowym wyprostowaniu podgrzej ponownie, dbając o powolne schłodzenie lub odginaj w dwóch lub trzech etapach na gorąco. Musi się udać.

Tak spróbuję zrobić. Poczytałem co nieco o odpuszczaniu (rozhartowywaniu) stali i cały gips polega właśnie na jak najwolniejszym chłodzeniu po rozgrzaniu do czerwoności. Zahartować łatwiej. Sru do zimnej wody i już.

Dzięki Gooral za radę. Przyszły haki 12/0 do połowów w Norwegii. Już Soft-playe uzbrojone i dociążone kulkami ołowianymi w brzuchach.