Skocz do zawartości
  • 0

"Relacja z wyprawy na Ebro ’11 z jednym z najdłuższych sumów j.pl w tle" - nowy arty

admin

Pytanie

Witam,

Wiosną, przed tarłem, kiedy sum jest podobny do ujeżdżanego byka (wiadomo dlaczego byk jest wtedy wściekły) padł pomysł udania się w stronę Ebro. Sum wówczas ma na głowie zdobycie odpowiedniej ilości kalorii a przede wszystkim zaczyna go cechować agresja, związana z ochroną swojej progenitury. Nieprzypadkowo więc ten okres został wytypowany na łowienie – jeżeli już bawić się w polowanie to niech zwierzyna będzie w stanie dostarczyć odpowiednich wrażeń łowcy. Żeby nie było nieporozumień związanych ze słowami: polowanie i zwierzyna – ciągle i konsekwentnie jesteśmy w zgodzie z podstawową dewizą j.pl – Catch & Photo & Release.

Zapraszam do lektury nowego artykułu na stronie jerkbait.pl - Relacja z wyprawy na Ebro ’11 z jednym z najdłuższych sumów j.pl w tle.

Pozdrawiam

Remek

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A wracajac do watku, to moim zdaniem nie ma chyba powodu aby zamazywac tlo zdjec, bo tam jest juz wszystko tak obcykane, ze nie bardzo jest co ukryc.

...Tak mi sie wydaje.

Tak Ci się wydaje :D

Obcykane ma kilka osób i nie muszą wiedzą dzielić się publicznie. Mają prawo do tego i nie rozumiem pretensji.

Tak czy siak obróbkę zdjęć można było zrobić sensowniejszą :lol:

Czy opinia to jest to samo co pretensja ? :D

Pozdro

• 0

Bardzo fajnie napisane. A co do zdjęć...cóż przyzwyczaiłem się już do kamuflaży backgroundowych:) I czy to sumek z Ebro, czy szczupły z Wisły, wszystko w sumie jedno:)

Zgadzam się z Jerzym, że nie ma znaczenia jakość obróbki tła, istotna jest przykra, choć słuszna, intencja Łowców. Nie ma jednak wyjścia, skoro czyhających na jakikolwiek konkretny namiar miejscowy pseudołowców - wyciągaczy mięsnych jest w necie bardzo wielu.

A zdjęcie Kuby z rybą na wysokościach bardzo mi się podoba:)

• 0

Który kij Robercie? Miałem wtedy kilka sztuk (a teraz jest jeszcze gorzej – bo zlozenie samemu nie boli az tak bardzo jak wizyta w pracowni)

Pamietam, ze wtedy to był czas Ugly Stika 2,1; 50LB...w tzw. trakcie okazalo się, ze pod b.duzym obciazeniem może nie dac rady – w skrocie efekt był jakbym trzymal sam kolowrotek..

Był tez Talon Pilk 2,4m do 30LB. Ten, pomimo, ze ok. balem się uzywac bo pracowal na granicy mozliwosci albo i poza... :unsure:

Teraz i wczesniej miałem kilka pomyslow, zgadamy się to przedstawie Ci te pomysly...

Sa tez i inne pomysly, pochwale się...

Uzywanie tam zwyklego kija, takiego jak u nas uzywa się nawet na suma, mija się z celem. Wie o tym każdy kto był wiecej niż 1 raz tam.

Miałem już kilka przypadkow, ze nie miałem wiele do powiedzenia nawet z kijem opisanym w artykole.

No coz, jednych smiesza zdjecia....a i mnie blaka się domyslny usmiech na wspomnienie scenariusza, jaki wylania się z rozwazan.

Wystarczy pojechac nad to Ebro i wrzucic cos do wody...a to może i nie doleciec do powierzchni bo wyloni się sum z rozdziawiona paszcza.... :lol:

To jest wlasnie dla mnie jeden z sygnalow, ze umiescilem wlasciwe zdjecia. Coz, nie jestem grafikiem komputerowym a i wprawy nie mam, mysle jednak ze clue widac... B)

Wracajac do realiow..jest duzo gorzej niż się wydaje, sum to nie szczupak i na przynety sztuczne bran jest najczesciej niewiele. Ma na to wplyw zachowanie samej ryby, jak i możliwe zmiany warunkow zewnetrznych, a jest to bądź co bądź zaporowka. Ktos miał okres dobrych bran....za chwile być może będzie studnia...pelna sumow (z tym, ze nie na wedce) :wacko:

Widzialem tam niejeden raz zdesperowanych ludzi, którzy wynajmowali miejscowego przewodnika za kosmiczne pieniadze i szli lowic na zasiadke na smierdziela.

I to jest najwlasciwsza metoda, jeżeli się chce pojsc na ilosc. Mnie chodzi o cos innego, wazne jest nie tylko samo lowienie, a jednym z elementow jest brak koniecznosci wyscigu, jaki jest zwyklym obrazkiem znad polskich akwenow – jeszcze ciagniesz rybe a dwoch już rzuca w domniemane m-ce brania a kilku innych już grzeje na pelnym gazie...

A cos mi mowi, ze ten czas wlasnie nadchodzi na Ebro..

Dziekuje przede wszystkim jeszcze raz uczestnikom wycieczki, jak również dziekuje za dyskusje.

Gumo

p.s. Male sprostowanie, w momencie pisania artykolu sum był rzeczywiscie najdluzszy, dlatego do wstawienia artykolu zmienilem jego tytul...

Właśnie Talona miałem na myśli :D. Kijek który szokował swoim potencjałem. Do dzisiaj za mną chodzi zbudowanie na tym blanku wędki w którejś z naszych pracowni . Tutaj firma zupełnie nie znana a poza tym, widząc jakie kije powstają w naszych pracowniach... :D.

Daj znać jak zdecydujesz o jakichś planach :D, może się na coś przydam :mellow:.

• 0

Mam wrażenie że niektórzy wchodzą na forum żeby podpatrzeć gdzie została złowiona ryba bo sami nie potrafią jej znaleźć i to jest śmieszne :D. Można rzeczywiście mieć wątpliwości czy w tym przypadku miało to sens, ale widocznie autor uznał że ma, a w przypadku suma przewrażliwienie jest jak najbardziej uzasadnione. Mi tam tło nie przeszkadza, widać na zdjęciach piękne ryby i to jest najważniejsze. Gratuluję pięknych sumków.

pozdrawiam

wujek