Skocz do zawartości

szczypce do odhaczania ryb

selk

Rekomendowane odpowiedzi

cześć

doswiadczenia z ostatniego wyjazdu  nad wode i pokaleczona reka kazały mi szukac sprzetu do obsługi złowionej ryby

przyglądam sie ofercie szczypiec do bezpiecznego odhaczania ryby i trudno mi coś wybrac

bo albo szczypce są małe i delikatne ewentualnie krótkie albo potęzne i długie 28 cm patrz Savage Gear czy Daiwa długie szczypoce do wyczepiania

i co ja mam to na plecach nosić jak Robin Hood swój kaptur ?   :D  :D  :D  bo do torby, kieszeni  ani za pasek nie wejdzie 

Zmierzyłem i szukam czegoś 23-24-25-26 cm max 

najlepiej z zagieciem 45 stopni na końcu zeby zmieściło sie normalnie do torby na skos do kieszeni albo do kieszeni cargo w spodniach 

Macie jakieś doświadczenia w tym temacie ? , urzadzenia które polecacie ewentualnie linki do nich ?

i dlaczego akurat te ?

Igłotrzymacz albo pean. Stosunek cena/jakość. Wedkarskie szczypce są zazwyczaj zrobione z gównolitu, nie sprężynują, a te chirurgiczne z dobrej stali - są lekkie i mocne. Cena medycznych podobna jak wędkarskich.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek
  • Like 2

Daj linka . Rozwazalem takie szczypy/nozyce medyczne do szycia chyba ale jak to takie z oczkami to kumplowi szczupak 105 cm na szkierach w zeszlym roku przez taki szczypy palucha złamał. Ale moze mysle o czyms innym

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez selk

To wlasnie podczas odhaczania takimi szczypami duzej mamuski koledze połamało palec jak sie szarpnął szczupak. Moim zdaniem Takie 28 cm savage gear czy daiwa byly by spoko gdyby mialy ze 24 cm . 28 to juz mniejszego rekina mozna wyczepiac i jak pisalem gdzie to nosic

Takie medyczne czy podobne na szczupaki są po prostu za słabe. Trzeba niestety trochę więcej stali a to już waży sporo więcej.

Mi akurat chodzi o dlugosc . Te porzadne maja 28 cm .a to juz poza mozliwoscia trzymania w zwyklej torbie spinningowej w kieszeni

Mi akurat chodzi o dlugosc . Te porzadne maja 28 cm .a to juz poza mozliwoscia trzymania w zwyklej torbie spinningowej w kieszeni

Używałem największych typu medycznego - przy większym szczupaku jak kotwiczka czy hak wbije się mocno, to prędzej się wygną i złamiesz niż coś wyjmiesz. 

Miałem kiedyś sporego szczupaka w lipcu, w samo południe, gorąco i flauta - woda ciepła - chcę go jak najszybciej uwolnić a tu nie idzie wyjąć 2 grotów z pyska właśnie takimi cienkimi szczypcami. Na szczęście starszy pan z łódki obok pożyczył swoje.  Od tej pory mam na łódce solidne i grube szczypce. 

Szczypce nie muszą wcale być w kieszeni torby - mogą leżeć w części głównej...

Edytowane przez Okonhel

Używałem największych typu medycznego - przy większym szczupaku jak kotwiczka czy hak wbije się mocno, to prędzej się wygną i złamiesz niż coś wyjmiesz.

Miałem kiedyś sporego szczupaka w lipcu, w samo południe, gorąco i flauta - woda ciepła - chcę go jak najszybciej uwolnić a tu nie idzie wyjąć 2 grotów z pyska właśnie takimi cienkimi szczypcami. Na szczęście starszy pan z łódki obok pożyczył swoje. Od tej pory mam na łódce solidne i grube szczypce.

Jasne. Solidne są ok Tylko nie potrzeba az 28 cm. Sa wtedy za dlugie

Dobry pomysl.

Trzeba by jednak zwrocic uwage na wykonczenie. Przegladajac opinie obiecującego egzemplarza znalazlem opinie : szczypce spoko ale nie nadają się do wędlowania bo po 3 wizycie na wodzie zardzewiały

• Like 2

Dobry pomysl.

Trzeba by jednak zwrocic uwage na wykonczenie. Przegladajac opinie obiecującego egzemplarza znalazlem opinie : szczypce spoko ale nie nadają się do wędlowania bo po 3 wizycie na wodzie zardzewiały

Z nierdzewki to pewnie hirurgiczno-lekarskie-weterynaryjne by się znalazły .Pytanie czy tej wielkości ?

Tego typu ze stali nierdzewnej zdecydowanie warto, pomimo ceny

attachicon.gif 51thIDpTmBL._AC_SY1000_.jpg

Tego typu szczypce wędkarskie polecam najpierw obejrzeć w sklepie. Niestety obok solidnych wyrobów, zdarzają się takie, które są wykonane z cienkiej blachy i mocno się wyginają. 

Tego typu szczypce wędkarskie polecam najpierw obejrzeć w sklepie. Niestety obok solidnych wyrobów, zdarzają się takie, które są wykonane z cienkiej blachy i mocno się wyginają.

No wlasnie oglądałem tego typu i wydawaly mi sie słabiutkie, cieniutkie itp. Czy ktos moze wyslac sprawdzony link do porządnych ?

No wlasnie oglądałem tego typu i wydawaly mi sie słabiutkie, cieniutkie itp. Czy ktos moze wyslac sprawdzony link do porządnych ?

W Polsce były kiedys na allegro . Dokładnie firmy Baker z US . U sąsiadów są  https://www.bestangler.shop/baker-9-5-hookout-pliers-stainless-35000 

Mam takie SG i przy sandaczach które czasem zeżrą głęboko główkę jigową jakoś źle mi się odhaczało. Jakby są za szerokie i nie raz zamiast za hak to za gumkę szczypałem. Wydaję mi się że lepiej się sprawdzą przy dozbrojkach z kotwicą, do jigów szukał bym coś innego.

Do jigów używam takich, tylko skróciłem je ze 3cm, długie ramie za słabo ściskało haczyk

https://allegro.pl/oferta/mikado-zakrzywione-szczypce-wedkarskie-25-5-cm-10509682592?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_wedkarstwo_pla_ss&ev_adgr=wedkarstwo&ev_campaign_id=14400199427&gclid=Cj0KCQiAuP-OBhDqARIsAD4XHpcYKDAUk1qhgkTivZx4enwcG8u6OAiqY1xapZWxr_wiHdKLx9OjVm0aArBqEALw_wcB

Edytowane przez Bartek1989
  • Like 1