Skocz do zawartości

szczypce do odhaczania ryb

selk

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie SG i przy sandaczach które czasem zeżrą głęboko główkę jigową jakoś źle mi się odhaczało. Jakby są za szerokie i nie raz zamiast za hak to za gumkę szczypałem. Wydaję mi się że lepiej się sprawdzą przy dozbrojkach z kotwicą, do jigów szukał bym coś innego.

Do jigów używam takich, tylko skróciłem je ze 3cm, długie ramie za słabo ściskało haczyk

https://allegro.pl/oferta/mikado-zakrzywione-szczypce-wedkarskie-25-5-cm-10509682592?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_wedkarstwo_pla_ss&ev_adgr=wedkarstwo&ev_campaign_id=14400199427&gclid=Cj0KCQiAuP-OBhDqARIsAD4XHpcYKDAUk1qhgkTivZx4enwcG8u6OAiqY1xapZWxr_wiHdKLx9OjVm0aArBqEALw_wcB

A palce u rąk jeszcze masz? Przecież to tylko na klenie i okonki :) . Ale iserio- kilka razy odczepiałem łądne ryby i z gumą nie było problemu, palce mam. Może rzeczywiście większy problem jest przy kotwicach właśnie.

Edytowane przez psulek

Przerobiłem 3 sztuki warsztatowych j jak dla mnie nie nadają się do robót na zewnątrz bo od wilgoci zapiekają sie. Próby moczenia w nafcie i zalewanie oliwą pomagają tylko na chwile . No chyba że ktoś będzie suszył i trzymał w pudełku ale jak dla mnie nijak ma sie to do szczypcy które zawsze powinny być pod ręką . Edytowane przez sero1975
  • Like 2

Ja na połowy z brzegu z małą torbą i pudełkiem przynęt używam takich daiwy. Marka obojętna bo większość marek ma te same tylko kolor inny. Nie jest to idealne narzędzie ale kompromis między wymiarami a wytrzymałością. Ma obcinaczki w razie biedy i kotwicy w palcu,dziubek do kółek łącznikowych w razie wymiany kotwicy czy dozbrojki,odchaczanie ryby w miarę komfortowe. Pół środek, zawsze coś za coś.

post-48797-0-76694700-1642102878_thumb.png

Ja na połowy z brzegu z małą torbą i pudełkiem przynęt używam takich daiwy. Marka obojętna bo większość marek ma te same tylko kolor inny. Nie jest to idealne narzędzie ale kompromis między wymiarami a wytrzymałością. Ma obcinaczki w razie biedy i kotwicy w palcu,dziubek do kółek łącznikowych w razie wymiany kotwicy czy dozbrojki,odchaczanie ryby w miarę komfortowe. Pół środek, zawsze coś za coś.

Tak ja je ogladalem ale z tego co mi sie wydaje sa 16 cm. A jak wyciagniesz szczupaka 90-120 to musisz wtedy mu reke w paszcze razem ze szczypcami takimi wsadzic jak glebiej łyknie. Przyznam ze mało komfortowa sytuacja jest wtedy zwlaszcza na łodzi i wiaterek dmucha i fala buja. : ). Znow wersje 28 cm z tych samych sa za dlugie , nieporeczne i nie ma gdzie ich trzymac po uzyciu

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Tak ja je ogladalem ale z tego co mi sie wydaje sa 16 cm. A jak wyciagniesz szczupaka 90-120 to musisz wtedy mu reke w paszcze razem ze szczypcami takimi wsadzic jak glebiej łyknie. Przyznam ze mało komfortowa sytuacja jest wtedy zwlaszcza na łodzi i wiaterek dmucha i fala buja. : ). Znow wersje 28 cm z tych samych sa za dlugie , nieporeczne i nie ma gdzie ich trzymac po uzyciu

Mialem w uzyciu 14 cm podobne i stad wspomnialem o pokaleczonych paluchach jak sie szczupak szarpał

Te co wrzucałem mają 23cm a nie 16cm. Odchaczałem nimi 95cm i kilka 80+ i bez poszło problemu i bez ran. Tak jak pisałem, te daiwy 23cm to taki kompromis. Czym dłuższe tym wiadomo lepsze.

Te co wrzucałem mają 23cm a nie 16cm. Odchaczałem nimi 95cm i kilka 80+ i bez poszło problemu i bez ran. Tak jak pisałem, te daiwy 23cm to taki kompromis. Czym dłuższe tym wiadomo lepsze.

33 to juz zmienia postac rzeczy

koledzy wydaje mi się że na tę chwilę znalazłem to co w miare nadaje sie do celu jaki założyłem

Spro Bent Long Nose Pliers 23cm

jedyna uwaga że spasowanie to tak 3+ na 5  ale koncówki trzymają naprawde mocno

mają uchwyt/sznurek  na reke , są wystarczajaco długie i z zagietym czubkiem

Znalazłem jeszcze ciekawy produkt berkleya ale  bardziej delikatne, lżejsze ,  cena około 43 zł i tez 23 cm ale bez uchwytu/sznurka  na rękę za to duzo lepiej spasowane koncówki

attachicon.gif 82F9BDBB-0DC3-4962-9AF9-E7ED73508A63.jpeg

Chłopaki widzę ,że pojechaliście sobie po rajtkach :).  Ale zobaczcie szczypce medyczne po jednym roku użytkowania w ,,normalnych" warunkach..

to nie są szczypce medyczne tylko jakieś gó...no:( swoich używam jakiś 25 lat i nadal są w 100% sprawne, w tym żadnych śladów rdzy:) oczywiscie  warunki użytkowania różne, niekoniecznie normalne:)

to nie są szczypce medyczne tylko jakieś gó...no:( swoich używam jakiś 25 lat i nadal są w 100% sprawne, w tym żadnych śladów rdzy:) oczywiscie warunki użytkowania różne, niekoniecznie normalne:)

Na pewno są medyczne bo dostałem je na pamiątkę po wypadku , w niemieckim szpitalu gdzie byłem ;)

Edytowane przez sero1975

nawet jeśli był to co to zmienia? nawet ruskie szczypce są dobrej jakości - jak się trafią opisane cyrylicą to warto brać:) raczej obawiałbym się współczesnej dostawy z chin w ramach cięcia wydatków... a już na pewno nie kupiłbym w sklepie wędkarskim - to dopiero jest fatalna jakość z dalekiego wschodu:(

• 2 tygodnie później...

Prawdziwe szczypce ze stali chirurgicznej nie rdzewieją nawet w trudnych warunkach. Kiedyś (ponad 20 lat temu) kuzynka mi zorganizowała wprost ze szpitala. Przejęte zostały przez mojego staruszka który używa ich do dziś. Ja obecnie posiadam solidnie wykonane 

Fox Rage Tool Forceps 25cm

17469_600.jpg?t=1601907173

• 3 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...