Skocz do zawartości

Klenie 2022

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Dzisiejsza kleniowa wyprawe moglbym bez problemu nazwac zimowa zamula  :lol:

Wczoraj rozbudowal sie wyz i dzis takze trzymal, ale piekne slonce wbrew rozsadkowi wyganialo z domu...

Wbrew rosadkowi, bo jednak lepsze o tej porze roku sa zgniluchy pogodowe z niskim ale stabilnym cisnieniem.

Jednak po calych tygodniach z deszczem i z niebem zachmurzonym jak nabzdyczona brzydula, te promienie slonca, a moze patron jutrzejszego dnia zabraly resztke rozumu i pojechalem...

Podmuchy jeszcze lodowatego wiatru przypominaly raz za razem, ze jeszcze jest luty, choc na wierzbach byly juz pierwsze bazie. Pelne wariactwo, oczy widza co innego a zmysly odczuwaja co innego.

Poobrzucalem wszystkie brzegowe zakamarki pierwszego odcinka, mocno podniesionej Lippe z trzema niemrawymi traceniami, ktore wlasnie owa zamule wywolaly.

Zamula owa polegala na zejsciu z wielkoscia przynety do czterech centymetrow, co mialo niby spowodowac bardziej smiale brania. I owszem spowodowalo zmiane ich ilosci, bylo ich wiecej ale byly tak samo niemrawe. Ostatnie odcinek na ktorym moglem lowic zblizal sie nieuchronnie i nagle sie ocknalem i zalozylem tak jak zwykle o tej porze roku normalna 6 centymetrowa przynete. nie moge powiedziec, ze worek sie rozsypal, takze nie ma sie czym chwalic bo ryby byly w przedziale +- 40cm ale wreszcie byly ;)

Napisalem tego posta "dla mlodych", zeby uwierzyli, ze zerujacy klen o tej porze, chetniej zje cos konkretnego anizeli jakas drobinke  ;)

post-51172-0-45289100-1644780564_thumb.jpg

NOMINACJA DO KONKURSU  "OPIS MIESIĄCA"                                                                            :good:

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 32

• 2 tygodnie później...

Ryba ,która otworzyła sezon miała 46 cm . Nastęmnie na kilku wypadach zameldowało się kolejnych 27 sztuk jednakże żadna nie przekroczyła wymiaru pierwszej sztuki. Urosła woda i nastała cisza .... ryby musiały się ,,ustawić". Namierzyłem sobie jedno ciekawe miejsce i postanowiłem sprawdzić czy czai się tam jakaś kluska ... i okazało się ,że dobrze wytypowałem stanowisko. Jedno branie i jedna ryba ale konkretna . Kleń 55 cm pięknie spasiony. Pomimo zimnej wody dostarczył wielu emocji. Przynęta standardowa guma Kiler 2".

post-60719-0-92797300-1646414770_thumb.jpg           post-60719-0-13783700-1646414798_thumb.jpg

• Like 31

A tam, coś wrzucę w wątku :)

Jakoś zima leciała pod znakiem lodu.

Ostatnio kilka wypadów nad wodę = feederek na Wiśle.

Wyjątkowo ze spinningiem póki co w tym roku nie po drodze.

Choć czasami z doskoku, ze spinem, niby na chwilę....

Tak żeby zobaczyć czy woda u mnie jeszcze płynie:

post-50427-0-60955500-1646853472_thumb.jpg

• Like 42

• 2 tygodnie później...

Trzeci nocny wypad. W końcu się ruszyły. Kilka brań, jeden spad i jedna rybka na brzegu. Sporo aktywności na wodzie, szczególnie po 21:30, kiedy wiatr całkowicie ucichł i zrobiła się tafla. Uciąg znaczny (mam nadzieję, że to się dłużej utrzyma). Łowienie to klasyka klasyki czyli smużak prowadzony łukiem a potem bardzo powoli wzdłuż starej, kamienistej opaski. Smużak leciutko pod wodą, tak żeby "robił literę V" - wiecie o czym mówię ????

Jak kończę łowienie to świecę na miejscówkę najmocniejszym światłem latarki. Na 2 miejscach miałem kabany na długości wędki. One już tam są. Przy powierzchni!

post-51450-0-34942100-1648368076_thumb.jpg post-51450-0-12281800-1648368105_thumb.jpg

• Like 19